Monday, November 8, 2010

Bukan Hak Kita

   Benda yang belum hak kita memang la nampak baik. Kereta di showroom tu, semuanya kelihatan baik dan menarik sebab itu belum hak kita. Sengaja ditunjukkan sedemikian rupa untuk menarik perhatian kita agar membelinya. Tokeynya hari-hari suruh babunya lap kilat-kilat supaya nampak cantik. Semua orang yang lalu lalang tak pernah tak ada yang tak puji.

   Samalah juga dengan perabut-perabut di kedai perabut. Cantik, lawa, gemerlap bukan main. Bila singgah rasa nak beli je semua. Kenapa nampak baik? Sebab tu belum lagi hak kita. Cuba kalau dah jadi hak kita. Takde punya nak nampak cantik macam tu. Dah hari-hari dok mengadap sofa tu, sampaikan dah naik jemu. Awal-awal beli excited la, hari-hari nak baring atas sofa. Bila dah setahun, duduk memang la duduk, tapi dah tak se-excited masa awal-awal beli. Bila dah 4,5 tahun? Sofa tu dah koyak sana sini? Mula cari yang lain.

   Macam tu jugak la dengan suami atau isteri kita. Kenapa masa belum kahwin nampak baik? Sekali pandang nampak cantik, dua kali pandang nampak bidadari? Sebab belum hak kita. Syaitan tu dok menghias dari hujung rambut sampai hujung kaki, biar kita nampak dia baik, nampak molek. Mulut senget tak apa, hati dah berkenan, nampak macam mulut angelina juli. Mata sepet sebelah tak apa, hati dah berkenan jadi nampak macam pelakon korea. Tu semua hiasan-hiasan si setan tu la. Yang dihiasnya bukan pada fizikal, tapi pada hati kita supaya semuanya kelihatan cantik sahaja. Kenapa dihiasnya? Supaya kita terpikat pada dia, yakni yang belum hak kita tu.

   Semua itu adalah nafsu je. Yang dia dok canang-canang "aku cinta kamu", "aku tak boleh hidup tanpa kamu", semua tu palsu belaka. Cuba kalau dah jadi hak kita. Sebulan oke lagi, masih ada bara-bara cintanya. Tapi bila dah 10 tahun? Nak duduk makan semeja pon kena buat appoinment. Itulah akibatnya kalau perkahwinan itu dibina bukan kerana cintakan Allah tapi kerana hanya menurut nafsu semata.

   Kalau nak bina perkahwinan kerana Allah pulak tak boleh la ikut macamana yang orang kafir buat. Kita ada batasan-batasan syaraknya. Kalau suka, masuk meminang. Jumpa orang tuanya, nikah cepat-cepat. Haaa, lepas tu nak buat apa, ikut suka hati kamu la, asalkan tak bertentangan hukum. Tapi kalau tunang tak, nikah jauh sekali.. lepas tu keluar pegang-pegang tangan, nak balik main kiss-kiss pipi.. tu bukan cinta kerana Allah la tu. Tu semua sebab nak main-main je. Walaupun dia dah janji nak kahwin, tapi belum lagi kahwin, yang haram tetap haram. Mengekek setan ketawa. "Alahai bodohnya manusia.. cinta suci konon. Cinta membawa ke neraka. Suci la sangat~"

   Nak yang mana? Nak dosakah? atau nak pahala? Kalau dosa masuk neraka, pahala masuk syurga. Budak tadika pun tau. Kita yang dah 20, 30 tahun macam tak tahu apa-apa. Malu je ke budak tadika tu. Pergi masuk kelas dorang tu, mengaji sama-sama dengan dorang..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...