Friday, February 26, 2010

Kenape Jadi Macam Ni???

Ape kene dgn aku ni? Ape yang aku pikir ni? Apsal aku ade rase mcmni? Honestly aku tak tau, tak paham namun dalam mase yang same its killing me!!!

Dulu aku mase kt kolej lame aku suke gurau-gurau dengan mereke, buat dorang ketawe-ketawe, gelak-gelak. Senyuman dan gembira mereke membuatkan hatiku berbunge. Macamane pon, aku tau ianya salah. I cant just do that. Aku ade agame, i know the rules, aku tau ape yang aku boleh buat dan ape yang aku xboleh buat. Bab halal haram bukan la mende kecik utk dipandang remeh. Soal dosa pahala tak boleh diambil mudah. Seyesly aku rase bersalah kt mereke, bersalah kt diri sendiri..

But then, when i came here...tried to change everything. Terase bangang diri ini seandainye tak mengamalkan ape yang kite tahu. Serupe tak yah belaja kalo mcmtu, kan? Gi dok dalam hutan, kawan dengan rapir, majah, menggiling dan segale macam menatang dalam tu. Dorang sume mane ade pikey mende2 halal haram ni. So kalo kite pon main rentam keromo je, same la kite mcm dabi hutan or denuk-denuk tu semue.

Ape yang aku cube ubah? Aku cube ubah diri sendiri dulu. Nak ubah diri orang lain, lom ade power, so xleh wat ape la. Aku kurangkan contact ngan dorang. Aku rentikan sume gurau-gurau aku, aku refuse utk borak-borak macam dulu. Mengelak dari selalu bertemu dan aku larikan mate sejauh mungkin bile bersua. Yer, memang terase kelainannye. Rase lege dari bebanan. takde lagi rase bersalah...aku bebas~ But then, sumthing else happen. Aku menjadi sewel. Know ape makne sewel? Menghampiri kepade sakit jiwa dan mental. Kalo dulu aku penah dicop 'pelik' oleh ramai kawan-kawan aku, at that time i became more n more pelikier. Aku tak tau sejauh mane tahap kesewelan aku time tu, but i knw i had to do sumthing..

After about a month aku macamtu, i cant take it anymore. Aku jadi balik kepade aku yang dulu-dulu. Once, seorang kenalan said to me "just be yourself". Tapi aku pon tak tahu mcamane rupe sebenar diri aku. Its tooo complicated. Adekah versi pemdiam itu kah? Atau versi cakap banyak? Tapi aku dulik hape dah, aku perlu buat sumthing atas kesewelan ni. Aku mulekan balik ape yang aku telah tinggalkan. Gurau-gurau, buat mereke ketawe, borak-borak..Some people merefer mende ni sbg "bersosial". And they thought "ape masalahnye dgn mende2 ni"? Kite bukannye pegang2, cumbu2 apatah lagi ehem2. Seriously you need to stop. I need to stop. Bukak balik kitab, pi ngaji balik ngan Pak Itam, Mak Jah, Uztat Ramli or sape2 je yg korang blaja ngaji dulu. Kenyataan dan kebenarannye terlalu jauh. Kite semakin hanyut sebenarnye..

Dalam kelas, aku duduk rapat-rapat dgn dorang. Boley je nak duk jauh tp nanti x nampak screen n susah nak wat discussion. But i tell you, sepanjang mase, setiap detik aku berade di sane, i have this weird feeling. Then ade plak suggestion utk buat study group and i joined it. Mereke ade di kala aku ade. Belajar sekali memang la bagus, memudahkan aku paham dan menyenangkan aku kalo ade apape yg x dimengerti. But they problem is, who are they? Mereke bukan adek aku, bukan kakak aku. So sekali lagi..i have this weird feeling n its killing me! Besday party? trip ke luar kota? Oh no..kenape aku perlu lalui semue ni??? Its not like aku tak enjoy mende-mende tu, aku gembire sbenanye, but ape yg ade kt dalam ni yg buat aku tertekan. Macam ade mende yang nak aku luahkan tapi x boleh, just terpendam je sebab antare kami, takde sebarang ikatan..

Aku ade lime taun lagi kat sini. If i don find any solution for this, aku tak tau mcmane aku nak survive. Yup, dari luarnye xde apape masalah. Boley je idop sebab makanan byk. But thats not wat im talking about. Its bout the inside of me, not the outside. Kamu adalah racun kepade diriku. Kamu merupakan ancaman kepada aku. Ancaman jiwa, hati dan perasaan. And the solution is??? Adakah dengan bercouple? No, tak boleh buat mcmtu, haram. So, just kawan je..ala-ala teman tapi mesra gitu? Isy...boley ke? I doubt it..

This post maybe akan mengubah persepsi anda terhadap saye, but i have to tell the world about this. I care less bout what the consequences might be, ape kesan jangke mase pendek or ape jue yang bermain di fikiran anda..For me, ianya harus diberitahu, n i did it. Time to judge..
727

Thursday, February 25, 2010

Kesudahan Triptoban

Maybe lebih baik aku abeskan citer sebelum kehabisan mood...
Kat mane aku stop??? Haaa, kat Rumah Mode..

After hampir sejam mereke pusing-pusing (jalan-jalan) dan aku pusing-pusing (pening kepale) dalam rumah tu, perjalanan diteruskan lagi. Perut mula mengaji mengalunkan ayat-ayat cinta demi menyampaikan suatu mesej tersirat untuk kami tafsirkan. Mesej halus tersebut kami tafsirkan sebagai "lapar".. Van mula memutarkan keempatempat tayarnya ke arah suatu destinasi misteri setelah arahan diberikan oleh sang pengemudi. Kegelapan mula mengcengkam tubuh. Sinar suria yang indah mula tersipu-sipu dan bersembunyi malu. Sang bulan bersedia melakukan punch card menandakan bermulanya shif kerjanya... Kami semakin lapar.

Pedal brek ditekan menandakan van akan berhenti. Destinasi misteri kini tidak misteri lagi. Kami disambut oleh pelayan-pelayan Restoran Masakan Sunda sebaik sahaja turun dari van. Dieskort dan ditempati. Lalu kami melabuhkan punggung serta melepaskan lelah di sebuah pondok kosong yang di dalamnya tersusun meja jepun. Nampaknye, makan bersile la kot. Beberape buku menu yang dihulur disambut ceria oleh kakak-kakak dan abang-abang tersebut. Pemilihan yang sungguh berhati-hati dilakukan selama kira-kira setengah jam sebelum kata putus berjaya dibuat. Pekerja restoran menunggu dgn tabah dan berusaha mengekalkan senyuman di bibirnya sekalipun hatinya terbakar. Dan inilah hasilnya...Ikan Gurame yang dimasak berbagai fesyen. Ittadakimas~

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut cabut lari. Destinasi bertuah yang dipilih seterusnya adalah kedai kek Kartika Sari. Ntah nape la dorang nak singgah, dgrnye brownies di situ sedap-sedap. Citer pasal brownies, tibe-tibe ingatan ku melayang pulang ke Tanjung Duren. Ade orang pesan brownies. Seb baik die kirim ngan duet sekali, kalo kirim kosong je, pokai gak aku nak tolong bayarkan dulu. Anyway, tahniah kepade brownies tersebut kerane berjaye kembali kepade tuannya.

Okeyh, time to sleep. Lets head to the hotel. Hotel Gurame namenye. Mungkinkah ade bau-bau bacang dengan ikan yang kami cekik tadi? Seyesly aku tak tau..Check in, amek kunci, unlock the door n puff~ Here we are. There is the bed, this is the bathroom. Ape nak buat lagi? Rehat~ Aku tak tau ape yang orang lain buat, yg pasti mlm tu aku xtido sangat. Main uno, makan spegetti, tgk muvee..citer zombie. Pas mandi, solat..pastu baru lelap kot.

Selamat Pagi Bandung~
Hari kedua dan terakhir. Lepas checkout, perjalanan di teruskan ke Pekan Baru. Mungkinkah ade persamaan dengan Pekan Rabu? Seyesly aku tak tau. Kitorang sampai awal, ade kedai yang baru nak bukak pintu. Tp xpe, shopping tetap shopping...untuk mereke la. Aku? Pandangan mateku mule kabur, kepale mule berpusing-pusing..aku semakin lemah. Sampai hati dorang bawak aku gi kedai BAJU dan kain. Adeh. Lepas hampir sejam ke sejam sengah menahan sengsare, aku keluar membawa tiga beg plastik. Ntah ape aku beli, aku da lupe.

Jalan lagi. Kali ni ke Restoran Karamba. Maknenye, makan time la~ Nothing much. So, just skip part ni. Secret story.. sebaik sahaje aku naik van lepas makan tu, ade seseorang telah melukakan hati aku...n im very disappointed with her. Aku da xde mood lg da nak jalan2 lepas tu gare-gare die..
Destinasi berikut adalah Jalan Riau. Eksyualli aku tak tau ape tempat ni, tp menurut pembacaan aku di blog orang lain, Jalan Riau la namenye. Pon xde ape sangat, just kedai baju. Ade The Oasis, The Secret, The Summit, Heritage dan byk lagi. Semue ni adelah factory outlet yakni kedai-kedai menjual pakaian...Aku tak paham..kenape aku asek pening??? Begitu juge dengan destinasi seterusnya, cAMPelas (betul ke mcmni ejenye? pulun jer..). Same jer. Kedai BAJU!!!! Arrrrrrggghhhh, tensen giler. Boley taaaaak?? Boley kaaaaa??? Adeyh. Dah la lame, kol tige sampai lime suku, seb baik aku mude lagi. Kalo aku da tue, maybe kene serangan jantung.

Pusing punye pusing, xde yang berkenan di hati. So, kembali la aku ke van dengan tangan kosong. Sampai je kat van, quite terkejut gak la, sebab da xleh nak masuk. Sesak dengan barang orang lain. Dengan kotak kerepeknye, beg-beg plastik, tu tak campur lagi ngan backpack2 yang sedia ade. Huih, shopping sakan depa sumer yer~

Akhirnye sampai la mase utk pulang. Sekitar jam enam petang, kami tibe di stasiun kereta api. Setelah bersalam-salam dan berpipi-pipi, ucapan selamat jalan dilayangkan. Perut kereta api mula dimasuki dan kerusi-kerusinya diduduki. Roda kereta api berputar seiring dengan putaran waktu. Sebagaimana kami datang, begitulah jua kami pulang. Perjalanan ini sama, memakan masa kurang lebih tiga jam namun semuanya bagai tidak terasakan karena masing-masing khusyuk dibuai mimpi. Entah mimpi ape la dorang dapat dlm ketapi goyang-goyang tu, sampaikan ade yang basah aku tgk...sebab air tumpah lerr.

Pufff~ So here we are. Kembali kepade kehidupan lama. Kemacetan, kepanasan, kehujanan...n kebanjiran di sesetengah tempat. Namun kami pasrah dan redha, KAN kawan-kawan~ hehe. Welcome back semue.

A few days later, i got a phone call from Malaysia. Di screen enset tertera "Villa d' Manis calling". Oh, call dari rumah.
"Hello~"
"Hello, haaaa. Assalamualaikum. Asip kat mane?"
"Waalaikumsalm. Oh, da sampai umah dah, lupe nak bgtau kelmarin"
"Owh, ayah ingatkan masih kt Bandung..."
"Tak la, da ade kat umah, balik hari Ahad, pegi due hari je"
"Bukan ape, tadi ayah tgk berite kt tv, tu yang ayah call tu"
"Berite ape?"
"Tanah runtuh kat Bandung..ramai hilang, tertimbus. Ade yang mati.."

"(gulp)...."

Anyway, terime kasih kepade semue yang menjayekan trip kali ini. That was fun. I had a great day. Thanks pade pihak penganjur dan semue yang menceriakan hari-hari tersebut. Hope some other times, we all can do this again. Roger aku kalo nak wat trip lain, n i'll be the first one to say...

"Erm....tgk la dulu mcmane. Boley kot pegi...~"
hehe

Thanks lagi skali, korang sume mmg best~

901

Tuesday, February 23, 2010

Triptoban

Laporan Lawatan Sambil Bergelak Ketawe (Triptoban)

Pade 20 Februari yang lalu, sekumpulan mahasiswa dari UK**** telah membuat lawatan sambil bergelak ketawe ke Bandung. Lawatan tersebut disertai oleh seorang mahasiswa mude yang ditemani oleh 24 orang kakak dan abang-abangnya. Berikut adalah cerite dari mahasiswa mude tersebut...


Perjalanan kami bermule di Stasiun Kereta Gambir. Walaupun namenye gambir, sebenarnye ia takde kaitan dgn negeri kenyalang atau petani2 gambir, its just a name. Tiket di tangan tertulis waktu perjalanan pukul enam setengah pagi, maka kami berduapuluhlima pun bersiap sedia di tepi garisan putih. Pintu yang terbuka menandakan kami sudah boleh masuk. Lantas tanpa membuang sedikit pon mase, kami segera memasukkan diri kami ke dalam perut kereta api. Kereta mule bergerak tepat jam enamsengah, dan hatiku mula berdebar-debar...


klik gamba utk paparan yang lebih hensem


Perjalanan jauh tak kurasa, kerna hatiku melonjak ke sana (mcm familiar la ngan ayat ni). Sepanjang perjalanan perut mata kami disajikan dengan pemandangan-pemandangan indah sepanjang kiri dan kanan landasan kereta api. Batas-batas sawah yang bertingkat2..oh alangkah indahnya. Tapi tak reti nak describe mcmane, korang tengok la sendiri. So, walaupun perjalanan memakan mase 3 jam (ade mulut ke nak makan), kitorang tak la boring sangat. Gerabak kerete tersebut seolah-olah kitorang yang punye. Suke hati je gelak kuat-kuat, pastu dok atas lantai main kartu remi. Bravo pak tam!!!

Kitorang smpai lebey kurang kol sembilansengah kot. Kuar-kuar ketapi, terase la dingin yang luar biase. Orang kate Bandung ni tempat sejuk sebab die tempat tinggi. Then kami bertemu dengan Pak Amon merangkap pemandu skuter yang akan kami membawa kami berjalan kelak. Destinasi pertama yang dituju adalah Gunung Tangkuban Perahu. Tangkuban > tangkup > telangkop > terbalik. So dalam bahase mudahnye, Gunung Perahu Terbalik kerane di gunung ini terdapatnye kawah gunung berapi yang berbentuk perahu. Tapi tang mane yg terbalik aku pon tak sure, aku tgk elok je..Disebabkan tempat ini tinggi, jadi kami kene kuar pakai baju sejuk sebab suhunya agak rendah. Mase ni le kami dapat merase ape perasaannye kanak2 kt negare barat tu rase. Bile tiup je, kuar wap. Huiiih, jakunnye aku!!! haha~

Selame hampir 2 jam, xde la keje lain kakak2 tu, amek gambo je keje dorang ni. Meanwhile, aku dan seorang teman telah menghilangkan diri buat seketika. Kitorang pegi wat jungle tracking sendiri2. Best~ Mase tgh mengembare tu kitorang jumpe satu secret path. Tak tau la jalan menuju ke mane. Maybe jalan ke surga kot.



Anyway, kitorang tak kesah, kitorang redah je jalan berkabus tu. Berikut adalah gambar lembage misteri yang sempat dirakam sewaktu dalam perjalanan..

now u see...



now you dont..

Pengembaraan berakhir bile kami menemukan jalan buntu. Dah xleh nak maju lagi dah. So, kitorang hanye boleh bergambar je kt tempat tu sebagai bukti pembelian bahwa kitorang pernah sampai ke situ. Then kitorang berpatah balik memandangkan jam dah pon menunjukkan pukul 12tghari. 

Sekembalinye kami di van, kami diserbu oleh puluhan manusia. Ingatkan peminat nak mintak sign, rupe-rupenye penjual nak mintak kami beli. Macam-macam mende dijualnye antarenye adalah topi bulu arnab, berries, cincin, keychain dsb. Nak beli bukan xleh, tapi kene pandai tawar. Mane taknye, dorang punye modal sikit je, tp nak kaup untung sampai 600-700%. Ade sorang mamat ni jual topi bulu tu dgn harge 80k. Tapi lepas diugut2 xmo beli, die mule menurunkan harge sikit demi sikit. Last-last topi tu berjaye dibeli dgn harge 20k je. What The Fun!!??? Dari 80 ke 20? Sengal..

Seterusnye, kami menuju ke Sari Ater Hot Spring. Kolam air panas~ huhu. Jakun gak la bile rendam2 kaki dalam air tu. Maklum le panas. Risau gak kalo terebus kaki sendiri. Kalo sedap takpe la. Tapi kalo kaki masing2 da berbulu, kan da susah. Leceh nak buang bulu. Naseb kitorang agak baik sebab ade satu port ni mmg seolah-olah direserve utk kitorang. So, hanye ade kitorang je kt situ, xde org lain. Bagaimane pon, dalam seronok2 dorang berendam kaki, aku melakar satu lagi rancangan tersendiri. Idea best tibe2 muncul bile terserempak dengan satu hot waterfall yg cantik ni. Ops, aku terrrrrrjatuh pulak~ Abes basah sume baju ngan suar. Tapi yang peliknye, dompet same enset tak ikot jatuh sekali. Dorang dok diam2 kt atas batu. Macam tau2 je aku nak jatuh yer. haha~ Settle sumenye, kitorang pon lunch kt kedai2 yang ade. Aku mkn kt CFC. Sekali pandang mcm KCF, due kali pandang..ape punye pelik la dorang ni. Kok yer pon nak ciplak, da xde name lain ke nak gune. Chloroflourocarbon? Or Chicken Fried Chicken???

Next stop is Rumah Mode. Kalo nak beli2 baju, kat sini la tempatnye. Tempat lain pon boleh gak, tapi disebabkan pihak penganjur dah menetapkan destinasi ni, kitorang follow je la. Boley tahan la. Murah dan cantik. Tapi macam yang aku pernah citer sebelum ni, aku tak suke kedai baju!!! Membuatkan aku pening. So, mase aku nak beli seluar tu, aku hanye mampu berkate "kak, cariin aku celana yang saiznya -sekian2- warna apapa pon bisa, ga kira pattern yg gi mana pon aku ga kesah". So, thanks to her, aku pon tak tau warne ape yg die pilih. Dapat2 je, aku check saiz, then terus bayar, pastu terus salin sebab suar aku kesejukan sebab main air tadi. After that, aku pon segere la kuar dari situ dan melepakkan diri dalam van...

bersambung...
873

PS: Triptoban bukanlah name sejenis protein, tapi singkatan kepade trip-to-Bandung..

Friday, February 19, 2010

Malam pra-Peperiksaan

"Usaha tangga kejayaan"
Hasif Hussin (19** - kini)

Yeaaaaaa...itu la yang dinamekan kebebasan. Bile mane pikiran kite tidak lagi terbeban dengan buku2, bile mane tangan kite tak lagi sebuk2 utk menulis nota, bile mane mate kite tak perlu lagi bersengkang2 di malam hari...dets wat we kol freedom~

Tamat sudah paper terakhir utk blok terakhir bagi semester pertama. Cis, pertame je baru..ade 10 lagi menunggu. Takpe, akan aku harungi hari-hari tersebut dengan tabah~

Walaupon ade rase cemas dan kalut sewaktu proses penjawaban itu berlangsung, namun paper terakhir yang diberi name "ujian biomolekuler" berjaye dijawab dengan sempurne. Takde satu pon ruang dibiarkan kosong. Maklum la, sumenye pege (pilihan ganda ABCD). Even ade rase macam nak tercekik org sebelah or tertumbuk pensel case sendiri...namun semuenye tidak terjadi sebab keyakinan yang kuat bahwe "aku tak remed kalee" mengatasi perasaan-perasaan kebinatangan itu.

Mari kite review aktivitas yang dilakukan beberape hari sebelum paper terakhir ini.
1. Main kartu remi sambil bergelak ketawe dengan riangnya
2. Menonton siri smallville bagi menghilangkan tekanan
3. Melayari website youtube dan menonton hampir kesemue video yang ade
4. Mendownload lagu2 omputih sebanyak mungkin
5. Main game yu-gi-oh
6. Chatting dari jam 12 tghmalam sehingge jam 4.20 pagi.
7. Tidur pada jam 4.30 pg (10 menit b4 azan subuh)
8. Bangun tidur pada jam 12.10 tghari (10 menit b4 azan zohor)
9. Memegang modul dan nota dengan semangat membara.
10. Modul dan nota menjadi bantal pada pukul 3 petang.
11. Terjage dan menggelabah pada jam 6 petang.
12. Sambung main kartu remi lepas isyak.
13. Tak tau ape nak buat lepas main kartu remi.
14. 9 malam: baru tersedar yang esoknye ade exam
15. Study utk exam bermule pade jam 10 malam

Dan hari ini..aku memasuki dewan peperiksaan dengan yakin bahwa aku akan lulus exam!
Mudah-mudahan aku mendapat A+ dalam ujian biomol...
299

Monday, February 15, 2010

Selamat Kembali!

"Just a mere guy who loves human and things"
- Hasif Hussin (19** - kini)

Kate orang penantian itu satu penyiksaan. Dulu aku tak kesah sangat dengan kate-kate tu, tapi kini...segalenye telah berubah. Aku mengakui betape sukarnye menjadi penanti. Makan tak lene, tidur tak basah, mandi tak kenyang...

Mungkin engkau tak rase ape yang aku rase. Maklumlah, seronok mengembare ke tempat baru bersame teman-teman. Namun dalam seronok-seronok itu, kau harus tahu bahwa ada yang sedang kerisauan. Yer, memang aku risau. Bulat-bulat aku percaye yang kau telah tiade, telah pergi buat selamenye. Tup, tup..kau muncul kembali sambil tersenyum-senyum sipu. You almost give me a heart attack you know!

Namun peristiwe ini menjadikan aku lebih matang. Aku akan lebih berhati-hati lain kali. Cukuplah sekali ni engkau pergi. Lepas ni jangan pergi lagi. Nope..bukan salah kau, tapi salah aku dan lepas ni aku akan pastikan kau tak luput dari pandangan lagi. Ape yang ku tanggung selame engkau pergi tak kan mampu ku tanggung sekali lagi. Mungkin engkau sangka engkau pergi tak lama, cuma 3 hari, tapi di pihak aku, aku merasakan bahwa engkau telah pergi selama 4 hari!! Suatu tempoh yang sungguh panjang. Dalam 3 hari ini tahukah engkau betapa pilunye hati ini? Jike selalunya aku makan 4 kali sehari, namun setelah kehilanganmu...seleraku pudar langsung. Aku hanya bisa makan 3 kali sahaja. Air 8 gelas kini tinggal 6 gelas. Berat badan ku turun mendadak..80 gram!!! Aku tidak dapat membayangkan jike engkau pergi lebih lama..mungkin beratku akan turun lagi 20 gram. Tidakkah engkau kasihan dan simpati?

Bagaimana pun, aku sangat-sangat berterima kasih kepada insan yang menjagamu sepanjang ketiadaan aku. Walau pun gaji mereke kecik, setiap hari bersame penyapu dan mop serte kerje mereke tidaklah sehebat kerje seorang pelaut dan jurutebang pokok, namun hati mereke baik. Mereke telah menyelamatkan mu sebelum apa-apa perkara buruk terjadi. Sewaktu engkau ku tinggalkan di ruangan tersebut, mereke mengambilmu dan menyimpan seeloknya. Terime kasih wahai pekerje berbaju biru.

Sungguh.. Aku sungguh gembire atas kepulangan mu..
Selamat kembali..
Wahai pensel tekanku..



Adakah aku pelik sikit? Adakah aku lain sikit? Mungkin benar kerana ia hanya hanyalah sebatang pensel. Dan aku sangat menyayanginya. Bagaimanapun, aku tertanya-tanya. Mampukah aku mengasihi seseorang sehingga sebegini rupa?
Aku...masih tertanya-tanya..

362

Saturday, February 13, 2010

Akhirnya, Kau Pergi..


"Post ini mungkin jiwang, merepek dan pelik bagi sesetengah orang. Namun ianya amat bermakna buat diri aku.."
 Hasif Hussin (19** - kini)

Aku tidak tahu sudah berape lame kite telah bersama. Seingat aku, kau telah muncul dalam hidupku sejak tahun 2007 lagi. Dari saat pertama kali aku melihatmu, aku telah jatuh hati. Desis kecil hatiku "engkaulah yang terbaik buatku". Akhirnya, engkau menjadi milikku, cinta hatiku, buah hatiku. Walaupun ada yang lebih menarik, lebih indah, lebih bergaya darimu...hanya engkau di hatiku. Tiada yang lain. Pernah sekali tu, aku terlupa akan dirimu. Engkau ku tinggalkan sewaktu mahu ke kampus. Apabila aku menyedari akan hal tersebut, bergegas aku pulang. Ku cari dan akhirnya ku temui. Namun engkau sedikit pun tidak merungut apatah lagi merajuk bila ditinggalkan sebegitu. Alangkah beruntungnya aku. Mulai saat itu, aku berazam untuk tidak lagi mengabaikan mu...

Sehinggalah aku ke sini, engkau masih tetap menemaniku. Ingat lagi tak, pada suatu hari yang hening aku bercanda denganmu, engkau kelihatan girang sekali. Ku perlakukan mu seperti boneka beruang kecil, ku usap dan ku manjai..Namun itu semua dahulu. Kenangan hanya tinggal kenangan. Memang kita ditakdirkan bersama hanya utk seketika waktu. Ada yang lebih menyayangimu. Mungkin salah aku. Mungkin kerana aku cuai dan lalai. Aku tidak memberi perhatian kepadamu. Fokusku lebih tertumpu pada pelajaranku, pada ujianku...sehingga engkau terabai.

Kini engkau telah tiada..
Tiada kata yang dapat ku lakarkan gambaran di hati..
Tak pandai berlagu untuk ku tuju padamu. Impian kita ada persamaan, bagai gambaran indah ia kan terus abadi. Ku yakin cinta akan mengisi tanda tanyaku. Ke mana tujuan kemana pergi..kenapa begini?
Kau selalu dekat di hati..
Biar pun jauh dekat di hati..

Saat-saat indah telah pun berakhir. Namun jauh disudut hatiku, aku sentiasa mengharapkan kepulanganmu. Pintu hatiku sentiasa terbuka untuk engkau masuk kembali. Memang sengaja aku jadikan pintu tersebut tidak bertombol. Tanpamu, terasa janggal kehidupanku. Dahulu apabila aku kehilangan sahabatmu, hampir tiga hari aku bermuram durja. Kini engkau pula pergi meninggalkan ku. Entah bagaimana harus aku meneruskan hari-hariku tanpa mu.

Yer, pedih..memang pedih. Sukar utk aku menerimanya. Namun kehidupan harus diteruskan jua, kan? Aku yakin engkau pun bersependapat. Aku yakin engkau pun tidak senang melihat aku terus bersedih, kan? Alangkah memahami. Baiklah, biar pun payah...aku redha akan pemergianmu. Pergilah..semoga engkau bahagia di sana. Kepada sesiapa yang mengambilmu dariku..aku doakan yang terbaik untuknya. Semoga dia memanfaatkanmu lebih dari bagaimana aku memanfaatkan dirimu. Jika dia gembira atas khidmat dan bantuan yang engkau berikan kepadanya....aku juga turut senang.

Adakah sampai di sini sahaja kisah kita bersama? Aku harap tidak. Walaupun aku telah meredhai pemergianmu, tak salah kan jika aku terus mengharapkan kepulanganmu? Cumanya, utk masa sekarang, aku memerlukan pengganti mu. Bukan bermakna aku tidak setia, bukan kerana aku mahu melupakan mu..tetapi kerana aku tidak sanggup keseorangan sebegini. Aku memerlukan teman untuk menemani dan membantu aku. Tetapi janganlah engkau risau, ini hanya sementara. Jika ditakdirkan kita bertemu semula...hanya engkau di hatiku. Tiada yang lain..

Akhir kata..semoga engkau gembira walau di mana engkau berada. Aku akan terus mendoakan yang terbaik buat mu..

Dan esok..mungkin aku akan pergi ke Citra Land bagi mencari penggantimu..
Selamat tinggal..
Wahai pensel tekanku...


510

Kubah

Adeyh..macamane boleh terlepas lg nih...
Hari ni dah masuk hari ke tiga pluh satu aku di rumah baru. Setiap hari berlalu dgn penuh emosi. Sepanjang 31 hari ni, kat umah ni la aku makan pecel, aku main kartu remi, aku geleng2 pale tgk org main dotA, aku blaja masak cekodok, dan aku makan spegetti yg hosmet aku buat. Tu tak masuk lagi citer aku dapat kek dari penjage umah. Da tige kali die anta. Kek blueberry, kek coklat n kek keju. Pendek kate omah baru ni adalah jauh lagi best dari bilik lame yg aku sewe bulan2 tu. Even di awal perpindahan ni semuenye tampak blurrr kerane still blom boleh bajet tentang bil air, bil listrik, gas, aqua, bayaran pencuci, barang dapo dll, namun aku x kesah. Aku akan belajar. Umah kontrak is about macamane kite menguruskan rumah sendiri. So, jike sepanjang aku kat sini aku leh urus umah ni, maybe aku xde la pening sangat time da keje n da ade umah sendiri kelak.

Yup, berbalik pade kalimat "adeyh...macamane boleh terlepas lg nih" tu. Kalimat itu merujuk kepade ape yang aku ucapkan tiap2 kali bangun dari tidur. Kenape? Sebab tiap-tiap kali bangun tidur, jam kat sebelah aku mesti menunjukkan pukul 5,6 atau 7...kadang-kadang lapan. Itu bermakne, sama ada aku terlewat subuh, atau terlepas subuh. Kekesalan buat aku. Dari total tiga puluh satu hari aku kat sini, cume sehari je aku berpeluang solat blakang tok imam di waktu subuh. Yang lainnye zoho, asr, maghrib, isya..alhamdulillah takat ni masih ok lg. Cume kadang-kadang absent sebab tertidur..itu mmg x dapat diselamatkan.


***

Citer pasal solat jamaah ni, kadang-kadang aku tensen gak kalo solat maghrib kat mesjid tu. Biasenye akan ade ramai budak-budak kecik kat sane. Pernah sekali tu mase aku tgh kiam, ade plak balita (anak2 bawah lima tahun) ni main lari-lari depan aku. Aku nak hulur tangan utk tahan, x relevan rasenye sebab aku tgh berjamaah. Kalau solat sendiri, yer, aku boleh tahan budak kecik ni. Then mase die lari2, aku da stat ilang fokus da. Mane taknye, spek aku ade kt atas lantai nun. Risau le kalo-kalo die terpijak. Lalu dengan penuh iltizam, aku cube fokus gak. Isk, ntah sengal ape tah, tibe-tibe aku terdengar bunyi krak kt depan aku (tadi aku tutup mate, sebab tak nak terganggu dgn budak ni). Bile aku bukak mate, spek aku dah HILANG!!! Menjeling la aku ke kanan kiri. Rupe-rupenye spek tu x kene pijak, tapi kene TENDANG. Adeyh, jauh lak tu, hampir-hampir keluar dari pintu mesjid, tapi tak kuar, die stop kt tabung derme. Lepas tu, datang pulak kerisauan kedue. Dibuatnye ade makmum lain masuk n tak sedar tentang spek tu, mungkin igauan aku akan menjadi kenyataan. Oh, aku tak sanggup kehancuran spek aku tu!!! Tapi Allah Maha Kuasa, sampai habis solat, alhamdulillah tak berlaku apape pade spek tu. Cumenye aku tertanye-tanye.......ape jadi dengan solat aku tu? Isk..

Mase aku kecik lak, ayah aku mesti akan bawak aku gi mesjid utk solat jumaat. Seingat aku peristiwe ni berlaku mase umur aku 4,5 taun. Mase kat mesjid tu, budak-budak kecik ni diletak setempat, orant tue kt tempat lain. Then ape implikasi dari tindakan ini? Meh aku tolong flashback-kan. Mase khutbah tgh berlangsung, kami sume ni bukannye nak dengar, kalo dgr pon berkemungkinan besar 100% tak paham. Jadi bermainlah kami di ruangan itu. Ade yang kuarkan kad pawe renjes, ade yg kuarkan mainan dari kotak dindang tu, kotak tora dsb. Aku yang tidak bawak apape hanye mampu melihat. Lepas tu, kedengaran iqamah dilaungkan. Mase utk solat le tu. Baguih btol budak2 ni (aku pon budak gak hahaha), orang diri die diri, tapi orang rukuk die lari.. Pastu mase sujud, dorang cepat2 nak ikot sujud sekali. Eih pelik...rupe-rupenye, dorang ade satu game time sujud ni. Aku just tgk je la, aku tak buat sekali heheh. Mase sujud tuh, tibe-tibe aku dgr bunyi org ketut. Mule-mule sorang, lame-lame makin banyak. Rupenye ini la keje dorang. Ketut mase sujud. Dan sape ketut paling kuat, die menang. Isk...budok2...

***

Sebagaimane yang aku canang-canangkan selame ni, yer, rumah aku memang sangat dekat dengan masjid. Selang empat rumah. Dan itu menjadikan aku tak ade sebab sebenarnye untuk tak ke masjid. 

Sabda Rasulullah s.a.w.:"Solat berjamaah itu melebihi solat sendirian dengan 27 darjat". [HD Bukhari dari Ibnu Umar r.a.]. Hadith ni menjelaskan amalan solat berjamaah adalah afdhal (lebih) baik dari solat sendirian. Ok, then kite tgk hadith lain lak..

Sabda Rasulullah s.a.w.: "Seberat-berat solat ke atas para munafiqin adalah solat isya' dan solat subuh. Sekiranya mereka mengetahui apa yang terkandung di dalam dua solat berkenaan, tentulah mereka akan mendatanginya walaupun dalam keadaan merangkak. Demi Allah, sesungguhnya mahu sahaja aku memerintahkan orang mendirikan solat berjamaah bersama para hadirin, kemudian aku pergi dengan beberapa orang yang membawa kayu api kepada orang yang tidak menghadirinya, lalu aku bakar rumah-rumah mereka" [HD Bukhari & Muslim dari Abu Hurairah]. Nah, dari sini nampak tak kepentingannya? Hadith ni menunjukkan solat berjamaah wajib ke atas setiap orang (fardhu ain) lelaki yang mampu. Kalau solat jemaah hanye sunat, tentulah Rasulullah s.a.w tak beri amaran untuk membakarnya.

Ibnu Ummi Maktum berkata: Wahai Rasulullah, saya seorang yang buta dan rumahku pula jauh dari masjid. Petunjuk jalan saya tidak serasi dengan diri saya. Adakah keringanan untuk saya bersolat di rumah? Rasulullah s.a.w bertanya: "Adakah engkau mendengar azan?" Jawabku: Ya. Rasulullah s.a.w bersabda: "Kamu tidak mendapat keringanan." [HD Abu Daud]. Sedangkan orang yang buta dan rumahnya jauh dari mesjid pon tak dapat keringanan utk solat di rumah, ini kan pula lelaki yang sehat, celik matanya, sempurna anggota badannya dan dekat rumahnya dengan masjid. Lagi la xde alasan...

Namun, itu la yg aku kate tadi. Kekesalan terbesar aku sampai ke saat ini adalah mengenai waktu subuh ni...isk2..
Tp takpe, aku akan terus berusaha. Kalo masih x berjaye, aku cube esok, esok dan esoknye lagi. Aku yakin satu hari nanti aku berjaye dan terbiase. InsyaAllah...

Wallahu a'lam~
970

Thursday, February 11, 2010

Feb 10


Feb 10, 2010. Pagi sampai petang ...
Seyesly aku konpius dgn ape yg aku buat semalam.

Abes je PBL, aku terus bergegas balik umah. Di rumah, penjage umah n mbak apekenametah tu masih ade, tgh mengemas umah aku. Sampai2 je kat umah, Bu Nisa kate die nak pi pasar, nak tlg bayar bil air umah dak pompuan tu, so die offer la skali nak bayar bil umah aku. bu Nisa citer yg bil air umah aku xde kat tempat yang sepatutnye. Biasenye tanggal 1 or 2 tiap bulan, orang tu da campak bil tu kt gate, tp ni da masuk tanggal 10.. Jadi nak wat mcmane? Last2 die pegi gak tanpe bil air umah aku. Aku titip dlm 30k kt die, n no rekening bil tu. Akhirnye, sume pon settle~

Seingat aku, dari pagi sampai ke petang semalam, aku langsung tak sentuh apape bahan ilmiah. Ntah ape yang aku buat agaknye. Tgk youtube? ntah apape je yg aku tgk. Bace blog orang? Ade citer pasal lukih2 le, cite pasal kumpulan yg die minat, cite pasal meniru dlm jamban, cite pasal kerinduan die pade famili, citer pasal kelansingan poket die dan byk lagi. Anyway, time kasih kerane berkungsi cerite dgn aku yang kebosanan ni.

Jam kat dinding dah kol setengah 12 tghari. Bermakne ade lagi sengah jam before azan zohor berkumandang. Hati yang baik ini mule memasang niat utk tidur kejap. Jam titititit diset agar bertitititit bagi mengejutkan aku sebelum pakcik bilal memulekan tugas tengaharinye. Sebuah buku berjudul "genetika" karangan dr. Bandi dicapai dan dibace. Konon2nye macam bedtime story le..dan akhirnye aku tertidur jue...

"titititit~"
Oh, berbunyi sudey jam misteri aku tu. Dan seperti biase, die berbunyi pade mase yang tak sepatutnye. Aku set b4 zohor, die berbunyi b4 asar. Sengal mcm tuan die. Da la terlepas nak zohor kt belakang tok imam, then bgn lambat gile plak tu, kol 3. Haisy..

Asar..then maghrib. Balik je dari bangunan berkubah tu, terus ke meje kesayangan aku ni, mengadap laptop warisan zaman. Kat bawah kanan screen, ade 1 notification. "apis is now online". Huh, abang aku? Skrg die ade kt Madinah, belajar hadith dan dah berkeluarge. Smalam die tego aku, tp x sempat nak reply sebab nak kuar umah. Nak gi kedai cat. So, aku pon taip la "oit" n send kat die. Beberape ketike, oit aku tu terreply dgn kalimat yang same. "oit" jawab abg aku.

Sesi chat abang-adek itu berlangsung kire2 sengah jam dan berbagai topik dibahaskan bersame. Dari citer aku fail exam, citer die nak dpt anak kedue sehingge la citer pasal kawen aku. Dan semestinye topik tersebut dibincangkan paling lame sekali. Dari hasil perbincangan tersebut aku dapat tahu, rupe2nye ayah aku dah kasi lampu ijo kt sume anak2 lakinye termasuk la aku. Antare soalan cepumas yang ditanye oleh ayah aku adalah..."Asip berkenan tak ngan F.Z anak uztaz H yang study UI* tahun 2 tu?" Ah, sudah...

Azan isyak berkumandang. Dan aku terpakse menamatkan sesi chat tersebut.
"ey, dah azan la"
"ha'a"
"umah asip skrg da dekat ngan masjid"
"haa, jgn tak pegi plak"
"nak gerak da ni"
.......
"x de solat (fardhu) bagi org yg rumah dekat ngan masjid melainkan di masjid..."
"...kalau solat di rumah berdosa"
"baek~"
dan sesi tersebut tamat dgn kalimat "slm" dan "wslm"

Mase terus berjalan kaki meninggalkan sesiape yang terleke. Aku antare org yang terleke tu. Jam da menunjukkan jam 11 mlm. Laptop dibiarkan berjage, sebab die ade keje shif malam. Aku suro die donlod citer. Dan aku pulak? Lepas bace selembar due kitab warisan tu, aku terus bergerak ke katil yang masih berbungkus plastik tu. Kali ni bed time story aku adelah modul ijo blok 3 dan nota bu Rina. Remed punye pasal le ni. Haisy.. Dan aku pon tertidur pade jam 12..






621

Monday, February 8, 2010

If You Could Understand...

Once upon a time, i read samting in the online local newspaper abok wak heppen in our kontry. Hooo, bery bed i sed to maiself. Wat ar dis pipel tingking aktuelli? Dey play2 wit everiting, like riligen, politik n so much more la. I keep move my head right to left from the momen i start reding until i finish reding.

So, i ting meybe i shud sher to ol of u la yer. That dey, i don no wher it kam from, suddenly je our kontry kecoh ebot pepel from other riligen wan tu use our God's name in their riligen. So, wat heppen? Of kos la pipel became angri, kan? Dey hev their own God's name, then dey wan to use ours. Hooo, tis is soo much, i said in my heart. Den, i kontinyu riding. In there, the reporter sed, a chuch was bern daon at melawati dese. Suddenli i fil rili engri. Who did this??? Bring them to me, i wan to taklim dem! Ooo, happy2 heart je bern other pipel chuch yer. Wat? You ting dis kontri your father yang belong? No metter how engri u ar, bern other pipel's praying haus is bery bad. This will reflek back to us. We will get bery bad impresyen from piple eraound the werl.

But then, i notice in other news, in other place, somewan put  heads of haram-animal in a mosque. "isy3".. say me while im turning my hed right to left n back to right again. One party bern a chuch, other party put haram-animal's head in mosque. Wats the meaning of ol this??? No can do like this la..we sappos to be one. If we quarrel2 like this, nobody will get any benefit. Instead, other piple from other contry will lauf at us. Sapoosly, we need to show to them that we have one heart. Our riligen meybe are not same, our race olso not same, n our skin colour are quite differen but we need to know that we live on the same soil!!! This is our water soil!!! If not us who protek them, then who else???

Let see back wat heppen in this kontry long2 time ago. At that time, our grandayah or grandemak was fighting bery hard to free this kontry from others piple's filthy hand. We had been command and conquer since 1515 lagi. So, they don wan this occasion to kontinyu forever. They try their best to make sure their children and their children's children to live happily ever after. They sacrifice their money, their energy and some of them olso sacrifise their own life. A lot of blood was spilled olso. At the end of it, wat heppen? Merdeka!!! shout our first PM at 8AM in the morning at stadium merdeka. At last, we get wat we deserve. serve us right.

Then, decades after that..piple doing their things like nothing was happen. History only left history. Only a few of us wan to appreaciate our grandatok's hard work. The younglings are more like to ride motobike fast2 at high way. Then, when they got caught, they said..."sori la pak, i insap olready, promise don wan to do det anymore". Dey were release after that wit guarantee knot (ikat jamin). So, wat dey said after that?

"Merdeka!!!" Oh no...just look at them today. They misintreprate the meaning of that word..hao cud they...

Actually, what i wan to share yer? I just wan to say...we need to be more gretful. We don liv in the war era. We don kno hao hardnye n susahnye their life at that time. Yeah, meybe thats right, we don kno anyting. But thats dosen mean we are totally not aware of it. We studied history time we are at school's chairs. We learn all of it. And of course..we don want the history to repeat again. So, what shud we do? We MUST study hard from now on as we are THE leader of the future. We do not  inherit this independence from our ancestor...we just borrow it from our future generation. And one day, of course we must return it back in one piece..

If only you cud understand this...
If only we cud understand this...



By the way, excuse my language..I fried my best olready..

712

Saturday, February 6, 2010

Cantiknyer~

Satu hari aku pernah terfikir sesuatu..
Tentang kekerdilan dan kelemahan kite. Pernah suatu ketika, aku singgah di pameran gambar dan ukiran di sebuah mall terkemuka. Di situ dipaparkan puluhan jenis hasil-hasil indah yang dilukis oleh penseni tanah air dari serata negara. Bile aku melihat ke tembok yang terhias lukisan-lukisan indah, berwarna warni..aku bermonolog "cantiknya..". Dalam hati aku ade la jugak menyimpan hasrat nak memiliki sebuah, tapi apekan daye..aku bukannye bau-bau bacang ngan Bill Gate mahu pon Sultan Bolkiah. Mane la ade duit. Make segale keindahan itu tertinggal je la kat dinding tu..

Mase aku form 4 dulu, ntah mcmane tah, aku boleh termenang plak satu peraduan ni. Prize die, percutian 3 hari 2 malam kat Pulau Tioman. So, dipendekkan citer, pergi la aku ke pulau lagenda nage tu. Time petang-petang tu, aku rase terpanggil plak utk lepak kt tepi persisiran tu, kononnye nak layan jiwe sorang-sorang la. Tgk sunset, tgk mega mendung di awanan, aku nampak ombak bergulungan, airnya biru, ikan lompat-lompat...angin sepoi2. "Cantiknyeeer". Lagi cantik dari lukisan yang aku tgk. Yang pasti segale keindahan ini tidak tergantung di dinding. Keindahan ini tidak perlu bayaran utk menikmatinye. Ianya percuma..[16: 14-15] [25:53]

***

Satu pagi, di dalam bilik air, aku terpikir sesuatu time bukak pili shower tu. Kalo dulu orang mandi kt perigi, amek gayung then jirus badan, sekarang tak lagi. Dah ade pili shower. Putar je pili, kuar air mencurah mcm hujan. Ade air sejuk..ade air panas. Dalam hati aku, "oh seronoknyer~". Cumanya, yg x best adalah, kalo nak air panas kene la beli n pasang water heater tu. Kene pasang dulu pili airnye, pasang kepale shower tu..sumenye memerlukan wang..

Pade mase yang lain, mase aku balik dari sekolah..tibe-tibe hujan turun. Mule-mule renyai, then lebat sket, lame-lame lebat banyak. Abes kuyup baju aku. Time tu aku terpikir lg satu mende. Kalo sistem shower yang manusia cipte tu boleh memberi kesegaran pade seorang manusie pade satu mase tertentu...bagaimane pulak dgn sistem shower semulejadi ni? Dgn teknologi alam ini, tumbuhan hidup dan segah, air sungai mengalir dari puncak ke muara, tanaman subur dan menguntungkan petani, tiada siapa yang kehausan lagi...Dan semestinya sistem shower ini tidak memerlukan sebarang bayaran utk menikmatinya...Its free..[6:99]

***

Aku gembire dengan rumah baru aku ni. Biliknya selesa, atap tak bocor, lantai x pecah. Kalo aku boring ngan warne bilik, bile-bile mase aku leh gi kedai cat, beli cat..then cat jadi warne lain. Misalnye warne pink ke, merah jambu ke, ataupun warne2 lain. Tapi semuenye bukanlah percuma. Kos nak pindah umah..jutaan duet. Nak ngecat, duet lagi. Pokoknye, utk mendapatkan segale keselesaan ini..berbagai mende perlu aku korbankan. Masa, wang ... dan tenaga.

Mase kat umah dulu (umah aku kat kampung je), aku memang jenis burung antu. Siang tdo, malam jage. Jage memalam pon bukan buat ape, tgk movie, surf net dan segala macam. Pernah la sekali tu, time pepagi bute dlm kol 3,4 pagi, dgn gatalnye kaki, aku melangkah kuar dari umah. Pergi kt laman. Saje nak rase suasane malam gelap. Then terlintas la macam-macam kat kepale aku bile da berade dlm gelap malam tu..

Atap semulejadi yang tercipta itu bukanlah sebarang atap. Bile malam ade bintang-bintang menghiasinya. Waktu siang, warnanya biru dan penuh dengan awan berbagai bentuk. Lantai semulejadi yang kite pijak saban hari ni, bukan sebarang lantai. Darinya tumbuh segala macam tumbuhan, darinya hidup pohonan dan menjadi hutan rimba. Di suatu kawasan, lantainya agak ke dalam. Di situ air bertakung dan membentuk lautan. Ikan, sotong dan segala macam hidupan laut gembira di sana. Soalannya. Berapa jumlah wang perlu di belanjakan utk menikmati keindahan2 ini? None. Modalnya, just kuar rumah, dongak ke langit. Jalan sebentar..lihat sekeliling. Ianya ada di situ...tiada siapa yang menjual keindahan ini..ianya gratis..[2:22]

Wallahu A'lam..
607

Friday, February 5, 2010

Cepatnye..

 

Pejam celik pejam celik, dah nak abes da blok ni. Kuliah sume da abes, tinggal praktikum ngan exam je, then...berliburlah kami~

Semalam mase tgh belek2 modul ijo kt depan laptop, tetibe cuping telinge aku menangkap suatu bunyik "plop" ntah dari mane dtgnye. Menjenguk la aku ke kanan kiri, mane tau hosmate aku melakukan pelancaran roket dari bahagian belakangnye. Tapi kelihatannye..macam xde. Then kt screen laptop bhgn bawah kanan, aku notice satu notification warne oren. Skype! Ade mesej masuk..
"oit"
"tadi mak kem salam"

Berderau darah aku! Tu mesej dari abg aku kt Madinah. Dapat je msg tu, serte merte aku rase sayu sesangat. Dah sebulan rupenye aku dok mendiam..tanpe sebarang khabaran berite. Ape la aku ni..

Msg dari abg aku tu kelihatan biase je, tapi ade maksud tersirat yang mendalam. Nak ingatkan aku le tu. Cepat-cepat aku capai enset..
"truut...truut"
"truut...truut"
"hello?"

Suare yang amat aku kenali menyambut panggilan tipon aku.
"hello, ayah. Assalamualaikum"

1...2...3...4.....
...tiada sahutan
saat ke-7,
"waalaikumsalam, siape tu?"

Ah, sudah. Ni yang tak bestnye kalo calling gune XL ni. Die ade lagging..
"ni Asip ni. Ayah on Skype, boley?

tujuh saat kemudian baru la ayah aku menjawab.
"ok2"

Then, lime menit kemudian kuar la satu notification kt screen laptop aku. "Adibah is calling you". Ayah aku call gune akaun skype adek aku. Selame hampir sengah jam, aku spend mase kt dlm bilik borak2 ngan mak ayah aku. Dah lame rupenye aku kat tempat orang. Abang aku sume dah xde kat umah. Due org adek aku kt skola asrama. Tinggal adek bongsu aku je kat umah. Mane tak mak aku "kem salam" kt aku. Anak-anak sume dah jauh. Mesti la rindu. Kalo sorang xde je dah terase..inikan pulak lime..

Rumah aku da tak macam dulu. Dulu mase aku skola rendah, bising je umah tu. Yang nanges dalam buaian, yang bace komik celah almari, yang melukis atas meje, yang main keja itik blakang umah..itu sume aku dan siblings aku le tu. Skrg masing-masing dah bersepah around the globe, meninggalkan umah mencari ilmu. Kosong dan sunyi je rumah tu. Yang tinggal, cume budak cengeng dajah lime tu. Tu pon tak lame lagi, bakal meninggalkan umah gak..masuk asrama. Kesudahannye...tinggal la mak ayah aku berdue je. Back to zaman dulu2..mase kami belum ade..

I am wondering..
Wat will happen 5, 10 years from now? Maybe mase tu aku da keje, maybe da berkeluarga. Same goes to adek-beradek aku. Aku tak tau ke mane aku kelak, aku jugak tak tau ke mane abang n adek2 aku akan bekerje. Mungkin dekat-dekat je...or mungkin jauh-jauh. Kalo itu terjadi, bagaimane agaknye keadaan di rumah tersebut. Adakah akan berkekalan sunyi? Umur mak ayah da mencecah separuh abad masuk tahun ni. Maknenye..masa utk bersara semakin hampir. Dan bila tiba masanya nanti, kami sume masing-masing mungkin dah jauh. Takpe ke macamtu?

Bile aku kenang mende2 ni, aku jadi sedey tibe-tibe. Sayu..
Aku nak balik..
Nak yang macam dulu-dulu tu..
Boleh tak....?
483

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...