Thursday, February 25, 2010

Kesudahan Triptoban

Maybe lebih baik aku abeskan citer sebelum kehabisan mood...
Kat mane aku stop??? Haaa, kat Rumah Mode..

After hampir sejam mereke pusing-pusing (jalan-jalan) dan aku pusing-pusing (pening kepale) dalam rumah tu, perjalanan diteruskan lagi. Perut mula mengaji mengalunkan ayat-ayat cinta demi menyampaikan suatu mesej tersirat untuk kami tafsirkan. Mesej halus tersebut kami tafsirkan sebagai "lapar".. Van mula memutarkan keempatempat tayarnya ke arah suatu destinasi misteri setelah arahan diberikan oleh sang pengemudi. Kegelapan mula mengcengkam tubuh. Sinar suria yang indah mula tersipu-sipu dan bersembunyi malu. Sang bulan bersedia melakukan punch card menandakan bermulanya shif kerjanya... Kami semakin lapar.

Pedal brek ditekan menandakan van akan berhenti. Destinasi misteri kini tidak misteri lagi. Kami disambut oleh pelayan-pelayan Restoran Masakan Sunda sebaik sahaja turun dari van. Dieskort dan ditempati. Lalu kami melabuhkan punggung serta melepaskan lelah di sebuah pondok kosong yang di dalamnya tersusun meja jepun. Nampaknye, makan bersile la kot. Beberape buku menu yang dihulur disambut ceria oleh kakak-kakak dan abang-abang tersebut. Pemilihan yang sungguh berhati-hati dilakukan selama kira-kira setengah jam sebelum kata putus berjaya dibuat. Pekerja restoran menunggu dgn tabah dan berusaha mengekalkan senyuman di bibirnya sekalipun hatinya terbakar. Dan inilah hasilnya...Ikan Gurame yang dimasak berbagai fesyen. Ittadakimas~

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut cabut lari. Destinasi bertuah yang dipilih seterusnya adalah kedai kek Kartika Sari. Ntah nape la dorang nak singgah, dgrnye brownies di situ sedap-sedap. Citer pasal brownies, tibe-tibe ingatan ku melayang pulang ke Tanjung Duren. Ade orang pesan brownies. Seb baik die kirim ngan duet sekali, kalo kirim kosong je, pokai gak aku nak tolong bayarkan dulu. Anyway, tahniah kepade brownies tersebut kerane berjaye kembali kepade tuannya.

Okeyh, time to sleep. Lets head to the hotel. Hotel Gurame namenye. Mungkinkah ade bau-bau bacang dengan ikan yang kami cekik tadi? Seyesly aku tak tau..Check in, amek kunci, unlock the door n puff~ Here we are. There is the bed, this is the bathroom. Ape nak buat lagi? Rehat~ Aku tak tau ape yang orang lain buat, yg pasti mlm tu aku xtido sangat. Main uno, makan spegetti, tgk muvee..citer zombie. Pas mandi, solat..pastu baru lelap kot.

Selamat Pagi Bandung~
Hari kedua dan terakhir. Lepas checkout, perjalanan di teruskan ke Pekan Baru. Mungkinkah ade persamaan dengan Pekan Rabu? Seyesly aku tak tau. Kitorang sampai awal, ade kedai yang baru nak bukak pintu. Tp xpe, shopping tetap shopping...untuk mereke la. Aku? Pandangan mateku mule kabur, kepale mule berpusing-pusing..aku semakin lemah. Sampai hati dorang bawak aku gi kedai BAJU dan kain. Adeh. Lepas hampir sejam ke sejam sengah menahan sengsare, aku keluar membawa tiga beg plastik. Ntah ape aku beli, aku da lupe.

Jalan lagi. Kali ni ke Restoran Karamba. Maknenye, makan time la~ Nothing much. So, just skip part ni. Secret story.. sebaik sahaje aku naik van lepas makan tu, ade seseorang telah melukakan hati aku...n im very disappointed with her. Aku da xde mood lg da nak jalan2 lepas tu gare-gare die..
Destinasi berikut adalah Jalan Riau. Eksyualli aku tak tau ape tempat ni, tp menurut pembacaan aku di blog orang lain, Jalan Riau la namenye. Pon xde ape sangat, just kedai baju. Ade The Oasis, The Secret, The Summit, Heritage dan byk lagi. Semue ni adelah factory outlet yakni kedai-kedai menjual pakaian...Aku tak paham..kenape aku asek pening??? Begitu juge dengan destinasi seterusnya, cAMPelas (betul ke mcmni ejenye? pulun jer..). Same jer. Kedai BAJU!!!! Arrrrrrggghhhh, tensen giler. Boley taaaaak?? Boley kaaaaa??? Adeyh. Dah la lame, kol tige sampai lime suku, seb baik aku mude lagi. Kalo aku da tue, maybe kene serangan jantung.

Pusing punye pusing, xde yang berkenan di hati. So, kembali la aku ke van dengan tangan kosong. Sampai je kat van, quite terkejut gak la, sebab da xleh nak masuk. Sesak dengan barang orang lain. Dengan kotak kerepeknye, beg-beg plastik, tu tak campur lagi ngan backpack2 yang sedia ade. Huih, shopping sakan depa sumer yer~

Akhirnye sampai la mase utk pulang. Sekitar jam enam petang, kami tibe di stasiun kereta api. Setelah bersalam-salam dan berpipi-pipi, ucapan selamat jalan dilayangkan. Perut kereta api mula dimasuki dan kerusi-kerusinya diduduki. Roda kereta api berputar seiring dengan putaran waktu. Sebagaimana kami datang, begitulah jua kami pulang. Perjalanan ini sama, memakan masa kurang lebih tiga jam namun semuanya bagai tidak terasakan karena masing-masing khusyuk dibuai mimpi. Entah mimpi ape la dorang dapat dlm ketapi goyang-goyang tu, sampaikan ade yang basah aku tgk...sebab air tumpah lerr.

Pufff~ So here we are. Kembali kepade kehidupan lama. Kemacetan, kepanasan, kehujanan...n kebanjiran di sesetengah tempat. Namun kami pasrah dan redha, KAN kawan-kawan~ hehe. Welcome back semue.

A few days later, i got a phone call from Malaysia. Di screen enset tertera "Villa d' Manis calling". Oh, call dari rumah.
"Hello~"
"Hello, haaaa. Assalamualaikum. Asip kat mane?"
"Waalaikumsalm. Oh, da sampai umah dah, lupe nak bgtau kelmarin"
"Owh, ayah ingatkan masih kt Bandung..."
"Tak la, da ade kat umah, balik hari Ahad, pegi due hari je"
"Bukan ape, tadi ayah tgk berite kt tv, tu yang ayah call tu"
"Berite ape?"
"Tanah runtuh kat Bandung..ramai hilang, tertimbus. Ade yang mati.."

"(gulp)...."

Anyway, terime kasih kepade semue yang menjayekan trip kali ini. That was fun. I had a great day. Thanks pade pihak penganjur dan semue yang menceriakan hari-hari tersebut. Hope some other times, we all can do this again. Roger aku kalo nak wat trip lain, n i'll be the first one to say...

"Erm....tgk la dulu mcmane. Boley kot pegi...~"
hehe

Thanks lagi skali, korang sume mmg best~

901

2 comments:

Zaim Van Java said...

cAMPelas...??hahaha

cihampelas ler

Asip Hussin said...

kate study kedokteran, kene la kasi name kebio-lan sket,,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...