Friday, February 5, 2010

Cepatnye..

 

Pejam celik pejam celik, dah nak abes da blok ni. Kuliah sume da abes, tinggal praktikum ngan exam je, then...berliburlah kami~

Semalam mase tgh belek2 modul ijo kt depan laptop, tetibe cuping telinge aku menangkap suatu bunyik "plop" ntah dari mane dtgnye. Menjenguk la aku ke kanan kiri, mane tau hosmate aku melakukan pelancaran roket dari bahagian belakangnye. Tapi kelihatannye..macam xde. Then kt screen laptop bhgn bawah kanan, aku notice satu notification warne oren. Skype! Ade mesej masuk..
"oit"
"tadi mak kem salam"

Berderau darah aku! Tu mesej dari abg aku kt Madinah. Dapat je msg tu, serte merte aku rase sayu sesangat. Dah sebulan rupenye aku dok mendiam..tanpe sebarang khabaran berite. Ape la aku ni..

Msg dari abg aku tu kelihatan biase je, tapi ade maksud tersirat yang mendalam. Nak ingatkan aku le tu. Cepat-cepat aku capai enset..
"truut...truut"
"truut...truut"
"hello?"

Suare yang amat aku kenali menyambut panggilan tipon aku.
"hello, ayah. Assalamualaikum"

1...2...3...4.....
...tiada sahutan
saat ke-7,
"waalaikumsalam, siape tu?"

Ah, sudah. Ni yang tak bestnye kalo calling gune XL ni. Die ade lagging..
"ni Asip ni. Ayah on Skype, boley?

tujuh saat kemudian baru la ayah aku menjawab.
"ok2"

Then, lime menit kemudian kuar la satu notification kt screen laptop aku. "Adibah is calling you". Ayah aku call gune akaun skype adek aku. Selame hampir sengah jam, aku spend mase kt dlm bilik borak2 ngan mak ayah aku. Dah lame rupenye aku kat tempat orang. Abang aku sume dah xde kat umah. Due org adek aku kt skola asrama. Tinggal adek bongsu aku je kat umah. Mane tak mak aku "kem salam" kt aku. Anak-anak sume dah jauh. Mesti la rindu. Kalo sorang xde je dah terase..inikan pulak lime..

Rumah aku da tak macam dulu. Dulu mase aku skola rendah, bising je umah tu. Yang nanges dalam buaian, yang bace komik celah almari, yang melukis atas meje, yang main keja itik blakang umah..itu sume aku dan siblings aku le tu. Skrg masing-masing dah bersepah around the globe, meninggalkan umah mencari ilmu. Kosong dan sunyi je rumah tu. Yang tinggal, cume budak cengeng dajah lime tu. Tu pon tak lame lagi, bakal meninggalkan umah gak..masuk asrama. Kesudahannye...tinggal la mak ayah aku berdue je. Back to zaman dulu2..mase kami belum ade..

I am wondering..
Wat will happen 5, 10 years from now? Maybe mase tu aku da keje, maybe da berkeluarga. Same goes to adek-beradek aku. Aku tak tau ke mane aku kelak, aku jugak tak tau ke mane abang n adek2 aku akan bekerje. Mungkin dekat-dekat je...or mungkin jauh-jauh. Kalo itu terjadi, bagaimane agaknye keadaan di rumah tersebut. Adakah akan berkekalan sunyi? Umur mak ayah da mencecah separuh abad masuk tahun ni. Maknenye..masa utk bersara semakin hampir. Dan bila tiba masanya nanti, kami sume masing-masing mungkin dah jauh. Takpe ke macamtu?

Bile aku kenang mende2 ni, aku jadi sedey tibe-tibe. Sayu..
Aku nak balik..
Nak yang macam dulu-dulu tu..
Boleh tak....?
483

4 comments:

aLmA♥ said...

salam..
asip~
aku sgt2 stju ngan ko..
aku miss gak zmn kecik2 dlu..
sgt best kn..
sedey ble da mkn bsr..
sume da jauh..mmg still rpt tp sume cam da ade life kn..tggl mak ayah ber2 kat umi..tp cam ko gak..tp adk aku ade lg kat umah tu :)
aku ske post ko yg ni~
2 thumbs up..

FatinZol said...

mak dan ayah.
sekeras-keras hati manusia,bila sebut sal mak ayah,bole jd cair cm aiskrim..(smpai feeling gile lyn VE) hihiks..

rjin2 la call diorg..sian mak ayh kita..nth brpa lma masa kita ad ngn diorg..mna tau,kita prgi dlu ke..diorg prgi dlu ke..

smntara ad msa lg ni,kita usaha la sma2 utk tunjuk ksih syg kita kt diorg..itu yg aku jrg buat dlu,tp skng,ak sdg berusaha utk express kn pnghargaan ak kt diorg..hopefully berhasil..
ak xnk mnyesal bila da terlmbat..

so,mak ayah,itu prkara kedua terpenting dlm hidup ak,slepas agama.

hrgailah mak ayah =)

.::: norhasmahsalleh:::. said...

betui2.
yup!sy da merasa~~
i'm the youngest from 8..dulu kecik2 sronok la,,but then,seme da berfamili,tinggal sy ngan kkk yang membujang.
so then,mak ayah honeymoon la kat umah.. klo balik msia,,sonok gile dorang.tambah lagi kalau raya..ngan anak cucu seme meriah~~bergegar rumah papan tu..haha-- sbbnya cuti len2,,kecuali cuti raya je yg sama.adush!
--hargai mereka ketika masih ada=)

Asip Hussin said...

Wah, x penah ade orang kasi aku thumbs up. Slalu orh kasi tambi je. Tak pon tampar. So, Mekasey~

Layan VE? siapakah? hahak. Yer, hargai la orang tue kite dan orang2 tue lain jugak. Hargai semue yg ade di sekeliling kite~

8? Ramainye. Kite ade 6 je. Kalah 2 point haha. Itu la pasalnye. Kalau difikir2kan, sayu gak rasenye bile sorang demi sorang tinggalkan umah. Tapi bile direnungkan jauh2, macam best plak. Waktu masing2 da berkeluarge, dan beranak sume, then kumpul mase raye. Riuh la umah tu nanti, kan? haha~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...