Friday, February 26, 2010

Kenape Jadi Macam Ni???

Ape kene dgn aku ni? Ape yang aku pikir ni? Apsal aku ade rase mcmni? Honestly aku tak tau, tak paham namun dalam mase yang same its killing me!!!

Dulu aku mase kt kolej lame aku suke gurau-gurau dengan mereke, buat dorang ketawe-ketawe, gelak-gelak. Senyuman dan gembira mereke membuatkan hatiku berbunge. Macamane pon, aku tau ianya salah. I cant just do that. Aku ade agame, i know the rules, aku tau ape yang aku boleh buat dan ape yang aku xboleh buat. Bab halal haram bukan la mende kecik utk dipandang remeh. Soal dosa pahala tak boleh diambil mudah. Seyesly aku rase bersalah kt mereke, bersalah kt diri sendiri..

But then, when i came here...tried to change everything. Terase bangang diri ini seandainye tak mengamalkan ape yang kite tahu. Serupe tak yah belaja kalo mcmtu, kan? Gi dok dalam hutan, kawan dengan rapir, majah, menggiling dan segale macam menatang dalam tu. Dorang sume mane ade pikey mende2 halal haram ni. So kalo kite pon main rentam keromo je, same la kite mcm dabi hutan or denuk-denuk tu semue.

Ape yang aku cube ubah? Aku cube ubah diri sendiri dulu. Nak ubah diri orang lain, lom ade power, so xleh wat ape la. Aku kurangkan contact ngan dorang. Aku rentikan sume gurau-gurau aku, aku refuse utk borak-borak macam dulu. Mengelak dari selalu bertemu dan aku larikan mate sejauh mungkin bile bersua. Yer, memang terase kelainannye. Rase lege dari bebanan. takde lagi rase bersalah...aku bebas~ But then, sumthing else happen. Aku menjadi sewel. Know ape makne sewel? Menghampiri kepade sakit jiwa dan mental. Kalo dulu aku penah dicop 'pelik' oleh ramai kawan-kawan aku, at that time i became more n more pelikier. Aku tak tau sejauh mane tahap kesewelan aku time tu, but i knw i had to do sumthing..

After about a month aku macamtu, i cant take it anymore. Aku jadi balik kepade aku yang dulu-dulu. Once, seorang kenalan said to me "just be yourself". Tapi aku pon tak tahu mcamane rupe sebenar diri aku. Its tooo complicated. Adekah versi pemdiam itu kah? Atau versi cakap banyak? Tapi aku dulik hape dah, aku perlu buat sumthing atas kesewelan ni. Aku mulekan balik ape yang aku telah tinggalkan. Gurau-gurau, buat mereke ketawe, borak-borak..Some people merefer mende ni sbg "bersosial". And they thought "ape masalahnye dgn mende2 ni"? Kite bukannye pegang2, cumbu2 apatah lagi ehem2. Seriously you need to stop. I need to stop. Bukak balik kitab, pi ngaji balik ngan Pak Itam, Mak Jah, Uztat Ramli or sape2 je yg korang blaja ngaji dulu. Kenyataan dan kebenarannye terlalu jauh. Kite semakin hanyut sebenarnye..

Dalam kelas, aku duduk rapat-rapat dgn dorang. Boley je nak duk jauh tp nanti x nampak screen n susah nak wat discussion. But i tell you, sepanjang mase, setiap detik aku berade di sane, i have this weird feeling. Then ade plak suggestion utk buat study group and i joined it. Mereke ade di kala aku ade. Belajar sekali memang la bagus, memudahkan aku paham dan menyenangkan aku kalo ade apape yg x dimengerti. But they problem is, who are they? Mereke bukan adek aku, bukan kakak aku. So sekali lagi..i have this weird feeling n its killing me! Besday party? trip ke luar kota? Oh no..kenape aku perlu lalui semue ni??? Its not like aku tak enjoy mende-mende tu, aku gembire sbenanye, but ape yg ade kt dalam ni yg buat aku tertekan. Macam ade mende yang nak aku luahkan tapi x boleh, just terpendam je sebab antare kami, takde sebarang ikatan..

Aku ade lime taun lagi kat sini. If i don find any solution for this, aku tak tau mcmane aku nak survive. Yup, dari luarnye xde apape masalah. Boley je idop sebab makanan byk. But thats not wat im talking about. Its bout the inside of me, not the outside. Kamu adalah racun kepade diriku. Kamu merupakan ancaman kepada aku. Ancaman jiwa, hati dan perasaan. And the solution is??? Adakah dengan bercouple? No, tak boleh buat mcmtu, haram. So, just kawan je..ala-ala teman tapi mesra gitu? Isy...boley ke? I doubt it..

This post maybe akan mengubah persepsi anda terhadap saye, but i have to tell the world about this. I care less bout what the consequences might be, ape kesan jangke mase pendek or ape jue yang bermain di fikiran anda..For me, ianya harus diberitahu, n i did it. Time to judge..
727

6 comments:

aZReEn said...

pokok pangkalnya diri sendiri.
itu ja.
innamal a'malu binniyat.
kalu niat tu untuk belajar. insyallahh.. xlari mane nye.
otak nk elak tp hati xnak xgune jugak.
:)

tika said...

hurmm...
ye larr..finally..
aq ingat dulu ko just ceramh merepek jerk ngan aq..
u mean it rupe2nyer..
haha..aq still save our talk about this matter..n thanks lorr...

weiss said...

tumpang kata sikit..
rasanya apply y cakap bila perlu tu patut jugak.
kawan dengan perempuan boleh,tapi ada batasnya.
iluvislam banyak kot artikel pasal ni.semoga berjaya.

weiss said...

dulu saya ad baca artikel y asip tulis pasal hubungan laki n pompuan.now,i hepi sebab dah x banyak mengarut macam dulu dengan budak laki.

cakap bila ada kerja.x lah sombong ngan diorang,biasa2 je.
thank u byk2 for that article.

Asip Hussin said...

betul la, cakap sekadar perlu. thats y saye tulis "kurangkan contact" bukannya "hentikan langsung".

saye pon da buntu skrg. everytime i saw them, ade je perasaan pelik2. bukannye x elok perasaan ni, but as a student like me, i think ianya terlalu awal. kenape la tak dtg mase da keje nanti jer...? kenape sekarang?

weiss said...

maybe boleh tundukkan pandangan/kurangkan tengok/tengok bila perlu.

sebab bila tengok,yang tak kacak jadi kacak..masalah..(sekadar contoh)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...