Monday, March 1, 2010

Ada Apa Dengan Pedal Minyak?

Roda pesawat mencecah landasan. Rase macam nak terkuar jantung dan segale isi perut dek kerane terlalu excited. Fuh~. Tadaimaa.. Home sweet home...

Dulu mase baru dapat lesen, selalu jer aku merungut. Mane taknyer, asek kene jadi drebar ayah aku jer.
"Sip, jom pi bank jap",
"Sip, nak ikot ayah gi bandar tak?",
"Sip, ape kate kite pegi rumah kawan ayah"
Chet, ayat mcm baik jer, konon-konon nak ajak pegi sekali, padehal nak suro aku jadi pilot haha. Agak boring jugak ler jadi drebar mcmtu, sebab aku xde apape urusan nak ke bank. Gi umah kawan ayah aku pon, duduk jer kat sofa tunggu air teh. Untung-untung kalo org yg ngantar teh tu adalah anaknya yang lawa, terubat la sket hati ni kot, dpt cuci mate, main jeling2 ke (seyesly aku tipu jer, xpnh buat pon. tp ade plan nak buat lain kali). So, kesimpulannye, aku kebosanan. Then buat-buat ler kuarkan enset, picit sane sini, padehal bkn ade sape2 pon nak sms..

Sekarang dah lain. Bile nampak jer mak ayah nak gi mane2, cepat2 aku tanye "nak gi mane? nak ikot~" haha. Bukan ape, aku bosan dok sorang kt umah. Adek-adek sume da masuk asrama. So, xkesah la ke bank ke, ke muar ke, mahu pon ke puncak gunung sanggup didaki..aku kompem akan ikot punyer or jadi drebar. Melainkan paren aku nak gi kubo sebab ade org nak kene tanam, itu aku tak ikot ler sebab masuk tanah perkuburan tak leh bawak masuk kete. Nanti org dalam tanah tu terkejut...

Tak dapat aku bayangkan betape gumbirenyer hati bile melihat kerete kesayangan aku tu (sori pensel ungu, kali ni aku syg kete aku lebih sket sebab lame tak jumpe). Kuar jer dari LCCT, nampak kete tu tercongok menunggu aku. So, ayat pertame yang aku ucapkan adalah "meh sini Asip bawak pulak". Anak hape la aku ni, bkn nak salam dulu org tue tu, kete plak yg die lebihkan haha. Tapi kemudian aku hampe sendiri bile mak aku kate "nanti la, kasi ayah bawak dulu. Ko tak biase lagi, da lame tak bawak. Nanti kt R&R baru ko bawak". Hisy..surge di bawah tapak kaki ibu. So, ikot jer la. Kang kalo mak marah, tak kasi aku kawen..naye aku kang.

Sampai kat R&R, aku senyum jer memanjang. Bukan ape, da lame tak jumpe orang melayu yang cakap bahase melayu. So, aku pon excited la (ntah ape yg nak diexcitedkan, aku pon tak tau). Hampir kesemue org yang aku jumpe, aku tegur dengan ramah. Makcik jual air, abang jual pau, pakcik jual mee. Then adek aku mintak waffle lak. Aku pon pegi le kat gerai tu, pekerjenye adalah seorang gadis manis berusia baye2 aku jugak kot. Aku pon menegur la dgn ramahnye. Ntah ape yg aku kate, tetibe jer die ketawe dengan gembire. Aiseymen, rupe2nye aku bukan menegur dgn ramah, tapi aku telah melakukan sesuatu yang dinamekan "flirting" tanpe disedari. Hisy, ntah dari sape or dari mane la aku belaja buat keje2 ni...it just happen....

Ok, turn aku lak pegang stering. Kaki da gatal jer nak tekan pedal kuat2. Tapi nak wat macamane..ade polis dok sebelah dan belakang aku. Parent and adek aku le tu! Hisy mcmane aku boleh lupe dgn fact ni. So, paling laju aku bley pecut pon adalah sekitar 110-120 jer. Adeh, terpakse la aku akur kepade undang-undang traffik. Ade gak aku curik2 ayam, tekan pelan2 (memecut tanpe disedari), but then bile meter mencecah 130-140, kedengaran la suara keramat dari tempat duduk belakang "eh, apsal laju pulak tibe2 ni? bawak pelan sikit". Aiseymen..turun la balik meter tu..

Bukan aku kemaruk nak bawak laju sbenanye. Aku just ade satu kerisauan. Aku risau dgn kete yang ade di depan dan belakang aku. Bile aku tgk depan aku ade kete, aku mesti nak potong sebab risau, mane2 tau kot2 die brek emergency. So aku potong la supaye kerete aku tak lagi ade belakang die. Next aku risau dgn kete yang ade belakang aku. Bile nampak je kat belakang ade kete, aku mesti nak pecut utk tinggalkan kete tu jauh2 sebab risau. Mane tau tibe2 aku brek emergency, da kene sondol dr blakang. So, pendek kate, aku sentiase risau sebab kat depan n belakang aku sentiase ade kerete. Sebab tu aku bawak laju utk memotong kerete di depan dan meninggalkan kerete yg ade kt belakang. (ceeyyy, alasan yang terbaek~)

Aku bgn dekat kol 6 pg td dgn penuh kehampaan sebab menyangkakan aku da terlepas subuh. Tibe-tibe aku terdengar org azan. "EH, AZAN APAKAH???"

Macamane pon, its' good to be back...
744

6 comments:

ibnyusoff said...

haha,sebbaek sdar kol 6!!lau kol 4.30 then ko solat snsorg or p surau azan snsorg??xke naye??!!

alma-chan ♥ said...

haha..
aku skg yus..
aku pun still pelik ngan mse kat cni..
n aku slalu terkeluar bhs indon..
tensi btl..
hehe

Asip Hussin said...

"kt sini ok lagi, xde la macet sgt..eh, jam sgt"

"kalo kt sane, jgn harap le nak drive kt kln kosong mcmni, asek macet jer..eh, jam jer"

byk kali kot aku tersasul macet tu haha

FatinZol said...

itu x smpai setahun lgi duk indo...bahasa d tertukar da...korang mmg pelajar bahasa terbaik lahh !

haha

mendiang citcut said...

owh..jadi rupe nyer ko blk msia..kate ari tu xnak blk..??
xperlah..enjoy ur holiday! serve ur parent elok2...aku nyer cuti lak dah tibe ke penghujungnya..sob3

Asip Hussin said...

ntah la. tetibe rindu kt umah lak. so, sementare boleh balik, balik je la...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...