Wednesday, March 31, 2010

Selamatkan Hati Ini

For some reason, secare tibe-tibe aku jadi seorang yang pendiam. Ni seyes punye citer. Pendiam terutamenye kepade kaum hawe ni. Bukan ape, biasenye dulu aku jenis rajin gurau-gurau, buat orang sakit tekak dan perut, then tibe-tibe orang kate aku serius semacam. Aku rase mesti mereke semue nakkan penjelasan tapi takut nak tanye agaknye. Kalau xde orang nak tau pon ape aku kesah, sukati aku le nak citer ape. Ni blog aku. Aku nak citer gak.

Actually aku just terpikir (rasenye dah berpuluh kali aku pikir mende same). Dan aku jugak pernah tulis mende ni, so rase macam tak berape rajen nak tulis due kali. However, kali ni aku terpikirkan point baru plak. Yang agak lain..

Aku segan sebenarnye..

Ape yang aku segankan? Segan dengan korang la, wahai kawan-kawan perempuanku. Dalam erti kate lain, malu. Disebabkan aku bukan budak kecik lagi, aku rase wajarlah kalau aku ade perasaan macamni. Mase kanak-kanak dulu lain la, nak main apape, ikut suke korang. Nak gurau lagu mane pon, xde masalah, sebab masing-masing tak paham hukum. Tapi bile dah besar, aku rase adalah sangat-sangat perlu untuk perasaan malu ni ade dalam diri setiap kite.

Aku just terpikir..antare menyentuh seorang wanita yang bukan muhrim dengan berbicara omong-omong kosong, ape bezenye? Bukankah dulu kite dah diajar macam-macam tentang mende ni. Etika dalam berbicare. Elakkan ini, elakkan itu, jauhkan ini, jauhkan itu dsb. Dalam mase yang same kite jugak diajar etika dalam perlakuan. Tak leh jeling-jeling, main-main mate, pegang-pegang apatah lagi main geletek-geletek. For sure la yang pegang2 n geletek2 tu kite tak buat sebab segan dan malu yang amat. Tapi ape bezenye dengan yang lain, dengan yang gurau-gurau, jeling2 dsb. Kalau la kesemuenye dilarang, kenape kite hanye hindarkan sebahagian je? Kenape still lagi gurau2, gelak2 tak tentu hale?

Dari sini la datangnye perasaan malu aku tu. Somehow, lepas aku pikir-pikir mende ni..aku rase malu. Sebagaimane aku malu dan segan untuk menyentuh kalian, begitu jugalah aku malu untuk bergurau sedemikian rupe (yakni gurau2 seperti dulu). Sebenarnye, kedua-duanya takde beze dari sudut hukumnya. Yang beze hanye tipe-tipenye. Yang pasti, yang tak boleh, tetap tak boleh..

Tapi tu la masalahnye, aku tau but aku still lagi buat. Aku mengatekan ini tak boleh, itu tak boleh..tapi kesudahannye aku antare orang yang melakukannya. 

[61:3]
Nauzubillah..
Tak takut ke aku?

Takkan hari-hari nak taubat mende yang same..?
Tak malu ke...?

Aku rase sebab tu la aku kene diam. Bukan la aku nak sombong dengan sape-sape. Takde pon niat nak buat orang terase hati. Tapi nak wat macamane, nak senyum pon aku dah segan. Kang kalo senyum buat-buat, yg tak ikhlas, lagi le orang terase. Tapi kalo orang tegur/senyum, sebolehnye aku akan cube usehekan mereply mende yang same la. Takkan nak wat taktau je, itu baru la betul2 sombong namenye. Aku xnak mcmtu..
Niat aku bukan ape..
Cume nak menjage..[66:6]

Sorry yer..
(mungkin elok jugak aku pindah kelas kot..)
475

2 comments:

bLurB-bLurB said...

"Tapi tu la masalahnye, aku tau but aku still lagi buat. Aku mengatekan ini tak boleh, itu tak boleh..tapi kesudahannye aku antare orang yang melakukannya. "


sekurg2nye ko da tau da yg bende tu x blh... and blh diusahakan untuk berubah kan?? daripada org yg xtahu langsung, ko kire ok sbb ade kesedaran sendiri...

Asip Hussin said...

sebab tu aku tulis citer ni dlm blog. supaye bukan aku seorang je yang tahu..
supaye semue tahu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...