Saturday, March 13, 2010

Tak Nak Kerje Kat KL!!!

Attention: Post ini agak panjang!

Ketike post ini dikarang, penulis sedang berade dalam kondisi tidak stabil yang amat sangat. Pemanduan selama hampir 8 jam telah telah meragut sisa-sisa tenaga yang ada. Atau dalam erti kata lain..penulis sedang keletihan, bukan sahaja fizikal, malah mindanya. Tapi die nak ketik gak sebab die sengal (kerana terpengaruh dari kesengalan kawan2nya)

"Aku bajet nak abeskan sisa-sisa cuti ni kat umah jer, xnak kuar gi mane-mane. But then, bile mengenangkan buku-buku utk semester berikutnye yang masih belum terbeli, aku pon merajenkan jugak diri utk kuar. Trip ke KL, jelajah kotaraya mencari buku. Sebelum ni da puas da aku war-warkan kat social network tu, kat kotak-kotak YM..tanye sape ade rancangan nak beli buku. Namun aku hampa sendiri apabila seruanku tidak mendapat sahutan. Maybe dorang xnak gi ngan aku kot, yerla kan..siapa lah aku.. (ayat mintak simpati). So, atas sebab tersebut, aku buat keputusan last minit utk pegi. Kol 1 terpikir nak pegi, kol 3 start enjin kete...jalan~

Bukannye aku tak biase dgn trip mcmtu, dulu mase kat kolej lame hampir tiap-tiap bulan aku ulang alik. Sekali perjalanan satu hala, lebih kurang dua jam kalau bawak biase-biase. Kalau drive seolah-olah dlm kete tu ade pompuan nak terberanak..so, cepat sikit la sampainye, sejam sengah or sejam suku. High way tu still same macam dulu (cey, macam la aku da tinggalkan negare ni lame sgt~). Sentiase penuh dengan kenderaan, tapi jarang jam. Itulah yang aku suke dengan sistem perhubungan kite ni, sgt best. Aku bebas nak bawak dengan kelajuan apa sekali pon. Baik kelajuan basikal, mahupun kelajuan kapal terbang.

Cumenye dari dulu smpai sekarang aku still lagi bengang dengan sikap sesetengah pemandu. Siape? haaa, engkau la, orang yg tgh bace post ni! haha~. (bukan korang, korang baik~). Aku bengang bile orang main potong kiri. Line highway tu ade tige. Aku selalu pakai line tgh sebab line kiri tu banyak lori. Aku rase aku bawak da cukup laju da kat line tu, 120km/j. Ni had laju kt high way kan? Yang jadi bangangnye adalah bile ade malaun yang suke pecut-pecut kat belah kiri aku. Seyesly aku memang pantang betol orang buat mcmtu. So, aku pon dajal die balik. Nampak je org nak potong dari kiri, aku pon pecut seiring dgn kelajuan die. Biar die x dpt potong, biar die x dpt masuk balik line tgh. Lagi sedap kalo mase aku pecut tu, ade plak lori kat line kiri tu. Make terpakse la die tekan brek. Padan muke die!

Then aku agak tak puas hati dengan kecuaian dan kelalaian sesetengah pemandu sehingge mengakibatkan kecelakaan. Seyesly aku kecewe. Aku tak kesah pon ape jadi kat kenderaan dorang, aku tak kesah pon kalo die masuk wad kalau mmg dah salah die. Yang aku kesahkan adalah mereke yang jadi mangse korban dan mangse keadaan. Lori punye la besar, tapi otak drebarnye kecik! Bas punye gedabak, tapi drebar mcm xde otak! (excuse my language). Kalau ngantuk, pull over la. Carik mane-mane hentian, rehat dulu. Ini tak, main pecut je. Last2 accident, lori melintang tgh jalan. Pastu high way macet. Sape yang susah? Dibuatnye ade wanita tgh sakit nak bersalin, dah terberanak dlm kete sebab x sempat smpai hospital. Kalau ade budak kecik tak tahan nak kencing, tak ke basah kete bapak die. Dah la kete baru..

Kuar dari tol Sg. Besi, terase la bahang Kuala Lumpur tersebut. Bukan bahang panas, tapi sebab macet teruk. Agak sengal gak la, kuar rumah kol 3, sampai situ dlm kol 5. Untuk anda yang tidak tahu, pukol lime digelar golden hour sebab itu adalah jam pulang kerja. So, paham2 la mcmane kedahsyatannye. Tak jauh pon dari plaza tol nak ke kedai tu, tapi kesesakan menjadikan perjalanan itu bagaikan "journey to the west". Memakan masa dan penuh dengan cabaran. Jalan raye tu dah macam lautan dah. Lautan kenderaan. Memang menguji kesabaran tol. Setiap saat sentiase kene jage2, kadang2 ade moto lalu, then ade kete nak selit masuk, ade lori gile dtg dari belakang. So, kene alert la.

Kol 6 suku, baru smpai kat bangunan Tabung Haji. Solat asar dulu. Pastu sambung lagi. Dekat-dekat nak kol 7 baru la sampai kat kawasan Hospital Kuala Lumpur tu. Kedai buku yang dituju adalah KAMAL BOOKSTORE. Dengar-dengar je dari orang, tp exact location die seyesly i have no idea where. Sebelum jalan ade la gak surf net sikit2, carik lokasi die. Nasib aku baik, di blog2 tertentu aku terjumpe maklumat tentang kedai buku ni. So, kalau ade sape-sape nak pegi, ini adalah perkare yang perlu anda ketahui:

Terletak di Jalan Pahang. Dari jalan Tun Razak tu (jalan yang ade kedubes), terus jer, follow apape sign board yang ade word Pahang (misalnye bulatan Pahang dsb). Macamane pon, saye jamin yang anda xkan sampai ke negeri Pahang, so dont worry about that. Landmark utama adalah Hospital Kuala Lumpur. Kedai tu terletak opposite dgn hospital tu. Then kalau diamati betul-betul, lagi satu landmarknya adalah Hotel Grand Season. Kedai tu sederet dengan hotel tu, tapi bukan bersebelahan. Dari hotel tu jalan terus mengikut arah lalu lintas, ade la kire-kire 200 meter lagi before sampai kedai. Kedai tu terletak bersebelahan dengan 7 eleven. Dan betul-betul di depan kedai tu, ade struktur macam jejantas, tp bukan jejantas rasenye. Hopefully maklumat ni boleh membantu sape2 yang tak pernah pegi.

Aku beberape kali sesat kot. Maklum la, penat. Hari dah gelap lak tu, da masuk maghrib mase aku smpai area tu. Dan pulak, kat kawasan tu ade banyak 7eleven. So, aku keliru. Tapi kalau anda berpegang pade landmark deretan hotel tu, xde masalah kot. Sampai kat kedai tu, tak byk cakap dah. Nak pusing survey2 pon da xde semangat. So, just straight to the point, beli apape yg dirasekan perlu. Antarenye Netter Atlas of Anatomy, dan buku teks anatomy. Netter tu harge die RM95. Kalau nak beli di negare seberang, harge die sekitar 350ribu (or RM125++). So, terpulang la. Buku tu agak berat, sekilo kot.. Bersame-same buku tu, aku beli gak buku lain. Total harge? Huiiih, mahal kot. Takpe nanti akan dicover balik mase hujung bulan 4~

Finally, mission accomplish. Perjalanan balik same macam perjalanan datang. Jam je memanjang. Di saat itu, aku telah membuat satu azam. "Aku tak nak kerje kat KL". Hantar la aku ke mane pon, just jgn KL. Aku mengalu-alukan usaha kerajaan sekirenye kerajaan nak buat sistem transit aliran ringan inter-negeri. Macam bullet train tu la. Maknenye orang dari utara boleh la ulang alik tiap-tiap hari utk kerje kat KL. Kan bagus kalau KL tu jadi tempat kerje je..kediaman rakyat pulak di negeri lain. Takde la byk sgt kete kt KL tu. Tak de la panas sgt bandar tu...

Aku sampai rumah tepat jam 12tghmlm..
Thanks for reading~
1099

5 comments:

Avian Terkecewa said...

Sip... Ko Pergi Kelmarin Ker??? Aku G Kelmarin Pagi Kos Malam Dah Fly Sini... Aku Pyer Buku Banyak Gak Beli.. Ade Kat 1400 Habis... Buat Bazir 2 Bulan Allowance Aku Jer... Bile Ko Balik Jakarta?

Asip Hussin said...

Aku free nanti aku balik la~

.::: norhasmahsalleh:::. said...

buku case files -- ada dalam pelbagai versi subjek-->patho,phisio,anat dan bla2~
seswai tuk PBL,,
maknanya senang nak tau case ape yang fames,, kat msia lagi senang kot nak cari buku yang deals dengan penyakit2 yang fames among malaysian.. coz we need to prepare for it most,kowt~hehe.

Asip Hussin said...

buku tu judulnye Case Files? huhu, baru nak start belajar anatomy. Lom masuk lagi pasal case2 ni~
Tp kalau nak kate penyakit yg feymes kt malaysia...penyakit hati la, kan?

.::: norhasmahsalleh:::. said...

a'ah..nama dia case files,pastu setiap buku ada specific topik masing2.

umm,,penyakit "hati" in bracket ke tak nih??hehe..
umm,, ye kowt... communicable disease pun fames kat msia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...