Saturday, February 13, 2010

Akhirnya, Kau Pergi..


"Post ini mungkin jiwang, merepek dan pelik bagi sesetengah orang. Namun ianya amat bermakna buat diri aku.."
 Hasif Hussin (19** - kini)

Aku tidak tahu sudah berape lame kite telah bersama. Seingat aku, kau telah muncul dalam hidupku sejak tahun 2007 lagi. Dari saat pertama kali aku melihatmu, aku telah jatuh hati. Desis kecil hatiku "engkaulah yang terbaik buatku". Akhirnya, engkau menjadi milikku, cinta hatiku, buah hatiku. Walaupun ada yang lebih menarik, lebih indah, lebih bergaya darimu...hanya engkau di hatiku. Tiada yang lain. Pernah sekali tu, aku terlupa akan dirimu. Engkau ku tinggalkan sewaktu mahu ke kampus. Apabila aku menyedari akan hal tersebut, bergegas aku pulang. Ku cari dan akhirnya ku temui. Namun engkau sedikit pun tidak merungut apatah lagi merajuk bila ditinggalkan sebegitu. Alangkah beruntungnya aku. Mulai saat itu, aku berazam untuk tidak lagi mengabaikan mu...

Sehinggalah aku ke sini, engkau masih tetap menemaniku. Ingat lagi tak, pada suatu hari yang hening aku bercanda denganmu, engkau kelihatan girang sekali. Ku perlakukan mu seperti boneka beruang kecil, ku usap dan ku manjai..Namun itu semua dahulu. Kenangan hanya tinggal kenangan. Memang kita ditakdirkan bersama hanya utk seketika waktu. Ada yang lebih menyayangimu. Mungkin salah aku. Mungkin kerana aku cuai dan lalai. Aku tidak memberi perhatian kepadamu. Fokusku lebih tertumpu pada pelajaranku, pada ujianku...sehingga engkau terabai.

Kini engkau telah tiada..
Tiada kata yang dapat ku lakarkan gambaran di hati..
Tak pandai berlagu untuk ku tuju padamu. Impian kita ada persamaan, bagai gambaran indah ia kan terus abadi. Ku yakin cinta akan mengisi tanda tanyaku. Ke mana tujuan kemana pergi..kenapa begini?
Kau selalu dekat di hati..
Biar pun jauh dekat di hati..

Saat-saat indah telah pun berakhir. Namun jauh disudut hatiku, aku sentiasa mengharapkan kepulanganmu. Pintu hatiku sentiasa terbuka untuk engkau masuk kembali. Memang sengaja aku jadikan pintu tersebut tidak bertombol. Tanpamu, terasa janggal kehidupanku. Dahulu apabila aku kehilangan sahabatmu, hampir tiga hari aku bermuram durja. Kini engkau pula pergi meninggalkan ku. Entah bagaimana harus aku meneruskan hari-hariku tanpa mu.

Yer, pedih..memang pedih. Sukar utk aku menerimanya. Namun kehidupan harus diteruskan jua, kan? Aku yakin engkau pun bersependapat. Aku yakin engkau pun tidak senang melihat aku terus bersedih, kan? Alangkah memahami. Baiklah, biar pun payah...aku redha akan pemergianmu. Pergilah..semoga engkau bahagia di sana. Kepada sesiapa yang mengambilmu dariku..aku doakan yang terbaik untuknya. Semoga dia memanfaatkanmu lebih dari bagaimana aku memanfaatkan dirimu. Jika dia gembira atas khidmat dan bantuan yang engkau berikan kepadanya....aku juga turut senang.

Adakah sampai di sini sahaja kisah kita bersama? Aku harap tidak. Walaupun aku telah meredhai pemergianmu, tak salah kan jika aku terus mengharapkan kepulanganmu? Cumanya, utk masa sekarang, aku memerlukan pengganti mu. Bukan bermakna aku tidak setia, bukan kerana aku mahu melupakan mu..tetapi kerana aku tidak sanggup keseorangan sebegini. Aku memerlukan teman untuk menemani dan membantu aku. Tetapi janganlah engkau risau, ini hanya sementara. Jika ditakdirkan kita bertemu semula...hanya engkau di hatiku. Tiada yang lain..

Akhir kata..semoga engkau gembira walau di mana engkau berada. Aku akan terus mendoakan yang terbaik buat mu..

Dan esok..mungkin aku akan pergi ke Citra Land bagi mencari penggantimu..
Selamat tinggal..
Wahai pensel tekanku...


510

9 comments:

AKIQIN said...

Salam~
Eleh..baru hilg satu kot!
Aku dh bli 5 pencil selame duk Ind** ni~
Dh penat beremosi sebab ilang pencil..
Pencil yg bli sebelum exam fisiology dasar tu pon dh ilang..
Tiap2 kali exam mesti ilang pencil saye...adeh!
Dh la tgh pokai ni~ huhuh
Sape yg suke curi? Amek tgn!

FatinZol said...

asip..asip...aku hilang bf pun x bising cmni...hahaah...

Asip Hussin said...

Iqin, "sebenarnye aku dah lame dah" pakai pencil tu. so, kehilangannye mmg sgt2 terase. Even aku hilang 12 btg pencil yg dibeli kt sini, tetap x same dgn yg satu ni. Ingat x time aku aku kasi pinjam pencil tu kt ko, aku kate "jage baik2, aku syg sgt pencil tu"? I really2 mean that..

Aten, kalau diberi pilihan antare hilang isteri dgn hilang pencil ni, aku lagi sanggup hilang isteri tau. Sebab isteri ade phone, call je la.

Avian Terkecewa said...

Mantap Ayat Ko.... Mula2 Aku Sadis... Tetibe "Selamat Tinggal Pensel Tekanku" Terus Gelak... Cibaii....Hahaha
Btw, I'm Really Sorry For Your Loss~~

ibnyusoff said...

ak brsimpati ngan pensil ko uh tp idop msti ditruskan,let bygone be baygon spray..tp ok lagi compare ngan ak yg ilang 4 btg pen dan sebtg pensel tkan kesygn dlm selang mase tak sampai smgu!!pen dari 6 jadik 2,pensel tkan sebbaek ader spare lagi satu..(luah kat blog hang pn xperla kot)

alma-chan ♥ said...

asip~!!
aku phm prasaan ko..
hahaha :D
aku pun ade pensil ksygn..
n smpi skrg die setia ngan aku..
aku xleh byg la kalo pencil tu ilang..
xsame kn ngan pencil len..
aku phm..
xpe2..ko jgn la sdh2..ne taw ko ngan pencil ko jmpe blik nnt ;)

AKIQIN said...

ISH! jgn kate aku xsyg pencil aku! Aku SYG tau! just xde la aku nk menyuarakan for the world to know. cikai2 mane pon pencil tik2 tu..aku still syg...kehilangan pencil yg first tu pon terase lg..tapi mlgnye die dh curang dengan tuannye ni...pegi lari cari tuan lain. Namun kecurangan die tidak aku kisah. Aku cinte die...ahaha
Ade plak pencil2 yang saje je menamatkan riwayat die sblum tibe masenye. Ahhh ceritera pencil dan saye~

Asip Hussin said...

Ko gelakkan citer aku Dib? sampai hati. btw, mekasih atas simpati yg ditunjukkan.

Btol tu Yus, idop perlu diteruskan. Walau pon adekalenye die dtg dalam mimpi dan membuatkan aku terjage seraya bersedih..Aku kene terime hakikat yang die dah takde. Takpe, aku redha..

Sementare die masih ade, jage la baik2 yer Alma. Kite tak tau bile kali terakhir kite dapat bersame dgn die. Mungkin esok..mungkin luse. Tak de suatu ape pon yang akan kekal dgn kite. Cumenye, satu yang aku sesalkan adalah..aku tak pernah terfikir nak amek gambar pencil tu...

Isy, x baik kate die curang tau Iqin. Selalu ade orang ingatkan aku, "lets neture do its work". La ni, nature telah pon bertindak. Kite kene terime la dgn hati terbuke walaupon berat. Bukan die tak setie..tapi mungkin ade yang lebih menyayanginya. Dan aku bkn saje2 nak kabor kat dunie, aku just nak mengingatkan pade semue je, kite kene sayang ape je yg kite ade, baik keluarga, guru2, rakan2..mahu pon alat tulis kite. Mereke tercipte bukan sebab saje2 je, tapi kerane kite. Atas suatu tujuan..

Bagaimanapon, terime kasih pade semue yang bersimpati (atau pure2 simpati sebab nak main gelak2). I appreatiate that..

misza said...

sengal lah...aku dah tangkap jiwang dah bace part kat atas tuh!!!
ttbe pasal pensel!!!!! ishk.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...