Saturday, February 13, 2010

Kubah

Adeyh..macamane boleh terlepas lg nih...
Hari ni dah masuk hari ke tiga pluh satu aku di rumah baru. Setiap hari berlalu dgn penuh emosi. Sepanjang 31 hari ni, kat umah ni la aku makan pecel, aku main kartu remi, aku geleng2 pale tgk org main dotA, aku blaja masak cekodok, dan aku makan spegetti yg hosmet aku buat. Tu tak masuk lagi citer aku dapat kek dari penjage umah. Da tige kali die anta. Kek blueberry, kek coklat n kek keju. Pendek kate omah baru ni adalah jauh lagi best dari bilik lame yg aku sewe bulan2 tu. Even di awal perpindahan ni semuenye tampak blurrr kerane still blom boleh bajet tentang bil air, bil listrik, gas, aqua, bayaran pencuci, barang dapo dll, namun aku x kesah. Aku akan belajar. Umah kontrak is about macamane kite menguruskan rumah sendiri. So, jike sepanjang aku kat sini aku leh urus umah ni, maybe aku xde la pening sangat time da keje n da ade umah sendiri kelak.

Yup, berbalik pade kalimat "adeyh...macamane boleh terlepas lg nih" tu. Kalimat itu merujuk kepade ape yang aku ucapkan tiap2 kali bangun dari tidur. Kenape? Sebab tiap-tiap kali bangun tidur, jam kat sebelah aku mesti menunjukkan pukul 5,6 atau 7...kadang-kadang lapan. Itu bermakne, sama ada aku terlewat subuh, atau terlepas subuh. Kekesalan buat aku. Dari total tiga puluh satu hari aku kat sini, cume sehari je aku berpeluang solat blakang tok imam di waktu subuh. Yang lainnye zoho, asr, maghrib, isya..alhamdulillah takat ni masih ok lg. Cume kadang-kadang absent sebab tertidur..itu mmg x dapat diselamatkan.


***

Citer pasal solat jamaah ni, kadang-kadang aku tensen gak kalo solat maghrib kat mesjid tu. Biasenye akan ade ramai budak-budak kecik kat sane. Pernah sekali tu mase aku tgh kiam, ade plak balita (anak2 bawah lima tahun) ni main lari-lari depan aku. Aku nak hulur tangan utk tahan, x relevan rasenye sebab aku tgh berjamaah. Kalau solat sendiri, yer, aku boleh tahan budak kecik ni. Then mase die lari2, aku da stat ilang fokus da. Mane taknye, spek aku ade kt atas lantai nun. Risau le kalo-kalo die terpijak. Lalu dengan penuh iltizam, aku cube fokus gak. Isk, ntah sengal ape tah, tibe-tibe aku terdengar bunyi krak kt depan aku (tadi aku tutup mate, sebab tak nak terganggu dgn budak ni). Bile aku bukak mate, spek aku dah HILANG!!! Menjeling la aku ke kanan kiri. Rupe-rupenye spek tu x kene pijak, tapi kene TENDANG. Adeyh, jauh lak tu, hampir-hampir keluar dari pintu mesjid, tapi tak kuar, die stop kt tabung derme. Lepas tu, datang pulak kerisauan kedue. Dibuatnye ade makmum lain masuk n tak sedar tentang spek tu, mungkin igauan aku akan menjadi kenyataan. Oh, aku tak sanggup kehancuran spek aku tu!!! Tapi Allah Maha Kuasa, sampai habis solat, alhamdulillah tak berlaku apape pade spek tu. Cumenye aku tertanye-tanye.......ape jadi dengan solat aku tu? Isk..

Mase aku kecik lak, ayah aku mesti akan bawak aku gi mesjid utk solat jumaat. Seingat aku peristiwe ni berlaku mase umur aku 4,5 taun. Mase kat mesjid tu, budak-budak kecik ni diletak setempat, orant tue kt tempat lain. Then ape implikasi dari tindakan ini? Meh aku tolong flashback-kan. Mase khutbah tgh berlangsung, kami sume ni bukannye nak dengar, kalo dgr pon berkemungkinan besar 100% tak paham. Jadi bermainlah kami di ruangan itu. Ade yang kuarkan kad pawe renjes, ade yg kuarkan mainan dari kotak dindang tu, kotak tora dsb. Aku yang tidak bawak apape hanye mampu melihat. Lepas tu, kedengaran iqamah dilaungkan. Mase utk solat le tu. Baguih btol budak2 ni (aku pon budak gak hahaha), orang diri die diri, tapi orang rukuk die lari.. Pastu mase sujud, dorang cepat2 nak ikot sujud sekali. Eih pelik...rupe-rupenye, dorang ade satu game time sujud ni. Aku just tgk je la, aku tak buat sekali heheh. Mase sujud tuh, tibe-tibe aku dgr bunyi org ketut. Mule-mule sorang, lame-lame makin banyak. Rupenye ini la keje dorang. Ketut mase sujud. Dan sape ketut paling kuat, die menang. Isk...budok2...

***

Sebagaimane yang aku canang-canangkan selame ni, yer, rumah aku memang sangat dekat dengan masjid. Selang empat rumah. Dan itu menjadikan aku tak ade sebab sebenarnye untuk tak ke masjid. 

Sabda Rasulullah s.a.w.:"Solat berjamaah itu melebihi solat sendirian dengan 27 darjat". [HD Bukhari dari Ibnu Umar r.a.]. Hadith ni menjelaskan amalan solat berjamaah adalah afdhal (lebih) baik dari solat sendirian. Ok, then kite tgk hadith lain lak..

Sabda Rasulullah s.a.w.: "Seberat-berat solat ke atas para munafiqin adalah solat isya' dan solat subuh. Sekiranya mereka mengetahui apa yang terkandung di dalam dua solat berkenaan, tentulah mereka akan mendatanginya walaupun dalam keadaan merangkak. Demi Allah, sesungguhnya mahu sahaja aku memerintahkan orang mendirikan solat berjamaah bersama para hadirin, kemudian aku pergi dengan beberapa orang yang membawa kayu api kepada orang yang tidak menghadirinya, lalu aku bakar rumah-rumah mereka" [HD Bukhari & Muslim dari Abu Hurairah]. Nah, dari sini nampak tak kepentingannya? Hadith ni menunjukkan solat berjamaah wajib ke atas setiap orang (fardhu ain) lelaki yang mampu. Kalau solat jemaah hanye sunat, tentulah Rasulullah s.a.w tak beri amaran untuk membakarnya.

Ibnu Ummi Maktum berkata: Wahai Rasulullah, saya seorang yang buta dan rumahku pula jauh dari masjid. Petunjuk jalan saya tidak serasi dengan diri saya. Adakah keringanan untuk saya bersolat di rumah? Rasulullah s.a.w bertanya: "Adakah engkau mendengar azan?" Jawabku: Ya. Rasulullah s.a.w bersabda: "Kamu tidak mendapat keringanan." [HD Abu Daud]. Sedangkan orang yang buta dan rumahnya jauh dari mesjid pon tak dapat keringanan utk solat di rumah, ini kan pula lelaki yang sehat, celik matanya, sempurna anggota badannya dan dekat rumahnya dengan masjid. Lagi la xde alasan...

Namun, itu la yg aku kate tadi. Kekesalan terbesar aku sampai ke saat ini adalah mengenai waktu subuh ni...isk2..
Tp takpe, aku akan terus berusaha. Kalo masih x berjaye, aku cube esok, esok dan esoknye lagi. Aku yakin satu hari nanti aku berjaye dan terbiase. InsyaAllah...

Wallahu a'lam~
970

3 comments:

FatinZol said...

aku pun payah nk bgun subuh kt sni..
so solusinya,sama ada aku akn stay up smpai subuh,ataupun,tido btol2 awal.tp itu pun,kdg2 terlepas lagi...

aiseh...

ibnyusoff said...

quote, "spek aku ade kt atas lantai nun. Risau le kalo-kalo die terpijak."..pasni da xleh ltak kat atas lantai dah..
samelah kte,subuh=xlekat jemaah!!tp jgn ghiso,ciri org brjaye adlh istiqamah dlm usaha,insyaAllah satu hari akan brjaye,amin..dan Allah mmberi kte pahala jke kte tlah brazam even tak dpt laksanakan dgn syarat kte usaha dl la..(hanya Allah yg tau keikhlasan hamba-Nya)

Avian Terkecewa said...

Dengar Kate Abang Ibnyusoff Tu... Mari Kite Usaha.... Dan Asip "Jangan Bocor Rahsie Taw...." Huuu~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...