Thursday, February 11, 2010

Feb 10


Feb 10, 2010. Pagi sampai petang ...
Seyesly aku konpius dgn ape yg aku buat semalam.

Abes je PBL, aku terus bergegas balik umah. Di rumah, penjage umah n mbak apekenametah tu masih ade, tgh mengemas umah aku. Sampai2 je kat umah, Bu Nisa kate die nak pi pasar, nak tlg bayar bil air umah dak pompuan tu, so die offer la skali nak bayar bil umah aku. bu Nisa citer yg bil air umah aku xde kat tempat yang sepatutnye. Biasenye tanggal 1 or 2 tiap bulan, orang tu da campak bil tu kt gate, tp ni da masuk tanggal 10.. Jadi nak wat mcmane? Last2 die pegi gak tanpe bil air umah aku. Aku titip dlm 30k kt die, n no rekening bil tu. Akhirnye, sume pon settle~

Seingat aku, dari pagi sampai ke petang semalam, aku langsung tak sentuh apape bahan ilmiah. Ntah ape yang aku buat agaknye. Tgk youtube? ntah apape je yg aku tgk. Bace blog orang? Ade citer pasal lukih2 le, cite pasal kumpulan yg die minat, cite pasal meniru dlm jamban, cite pasal kerinduan die pade famili, citer pasal kelansingan poket die dan byk lagi. Anyway, time kasih kerane berkungsi cerite dgn aku yang kebosanan ni.

Jam kat dinding dah kol setengah 12 tghari. Bermakne ade lagi sengah jam before azan zohor berkumandang. Hati yang baik ini mule memasang niat utk tidur kejap. Jam titititit diset agar bertitititit bagi mengejutkan aku sebelum pakcik bilal memulekan tugas tengaharinye. Sebuah buku berjudul "genetika" karangan dr. Bandi dicapai dan dibace. Konon2nye macam bedtime story le..dan akhirnye aku tertidur jue...

"titititit~"
Oh, berbunyi sudey jam misteri aku tu. Dan seperti biase, die berbunyi pade mase yang tak sepatutnye. Aku set b4 zohor, die berbunyi b4 asar. Sengal mcm tuan die. Da la terlepas nak zohor kt belakang tok imam, then bgn lambat gile plak tu, kol 3. Haisy..

Asar..then maghrib. Balik je dari bangunan berkubah tu, terus ke meje kesayangan aku ni, mengadap laptop warisan zaman. Kat bawah kanan screen, ade 1 notification. "apis is now online". Huh, abang aku? Skrg die ade kt Madinah, belajar hadith dan dah berkeluarge. Smalam die tego aku, tp x sempat nak reply sebab nak kuar umah. Nak gi kedai cat. So, aku pon taip la "oit" n send kat die. Beberape ketike, oit aku tu terreply dgn kalimat yang same. "oit" jawab abg aku.

Sesi chat abang-adek itu berlangsung kire2 sengah jam dan berbagai topik dibahaskan bersame. Dari citer aku fail exam, citer die nak dpt anak kedue sehingge la citer pasal kawen aku. Dan semestinye topik tersebut dibincangkan paling lame sekali. Dari hasil perbincangan tersebut aku dapat tahu, rupe2nye ayah aku dah kasi lampu ijo kt sume anak2 lakinye termasuk la aku. Antare soalan cepumas yang ditanye oleh ayah aku adalah..."Asip berkenan tak ngan F.Z anak uztaz H yang study UI* tahun 2 tu?" Ah, sudah...

Azan isyak berkumandang. Dan aku terpakse menamatkan sesi chat tersebut.
"ey, dah azan la"
"ha'a"
"umah asip skrg da dekat ngan masjid"
"haa, jgn tak pegi plak"
"nak gerak da ni"
.......
"x de solat (fardhu) bagi org yg rumah dekat ngan masjid melainkan di masjid..."
"...kalau solat di rumah berdosa"
"baek~"
dan sesi tersebut tamat dgn kalimat "slm" dan "wslm"

Mase terus berjalan kaki meninggalkan sesiape yang terleke. Aku antare org yang terleke tu. Jam da menunjukkan jam 11 mlm. Laptop dibiarkan berjage, sebab die ade keje shif malam. Aku suro die donlod citer. Dan aku pulak? Lepas bace selembar due kitab warisan tu, aku terus bergerak ke katil yang masih berbungkus plastik tu. Kali ni bed time story aku adelah modul ijo blok 3 dan nota bu Rina. Remed punye pasal le ni. Haisy.. Dan aku pon tertidur pade jam 12..






621

5 comments:

.::: norhasmahsalleh:::. said...

hehe
macam2 kisah 10feb
waa,,jarang parents bg green light kat anak2 dia awal2.
tahniah asip,
btw,klo jadi,jangan lupa ajak pi majlis~mana la tau kot2 time tu balik msia,,hehehe
best2

Asip Hussin said...

isy. green light.. green light jugak. tp tu x cukup rasenye. calon xde hahaha.

Zaim Van Java said...

asip nak kawen???yeah!!

FatinZol said...

kawin la asip...hahaha

Asip Hussin said...

erk..uhuk2
(pure2 tersedak)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...