Saturday, February 6, 2010

Cantiknyer~

Satu hari aku pernah terfikir sesuatu..
Tentang kekerdilan dan kelemahan kite. Pernah suatu ketika, aku singgah di pameran gambar dan ukiran di sebuah mall terkemuka. Di situ dipaparkan puluhan jenis hasil-hasil indah yang dilukis oleh penseni tanah air dari serata negara. Bile aku melihat ke tembok yang terhias lukisan-lukisan indah, berwarna warni..aku bermonolog "cantiknya..". Dalam hati aku ade la jugak menyimpan hasrat nak memiliki sebuah, tapi apekan daye..aku bukannye bau-bau bacang ngan Bill Gate mahu pon Sultan Bolkiah. Mane la ade duit. Make segale keindahan itu tertinggal je la kat dinding tu..

Mase aku form 4 dulu, ntah mcmane tah, aku boleh termenang plak satu peraduan ni. Prize die, percutian 3 hari 2 malam kat Pulau Tioman. So, dipendekkan citer, pergi la aku ke pulau lagenda nage tu. Time petang-petang tu, aku rase terpanggil plak utk lepak kt tepi persisiran tu, kononnye nak layan jiwe sorang-sorang la. Tgk sunset, tgk mega mendung di awanan, aku nampak ombak bergulungan, airnya biru, ikan lompat-lompat...angin sepoi2. "Cantiknyeeer". Lagi cantik dari lukisan yang aku tgk. Yang pasti segale keindahan ini tidak tergantung di dinding. Keindahan ini tidak perlu bayaran utk menikmatinye. Ianya percuma..[16: 14-15] [25:53]

***

Satu pagi, di dalam bilik air, aku terpikir sesuatu time bukak pili shower tu. Kalo dulu orang mandi kt perigi, amek gayung then jirus badan, sekarang tak lagi. Dah ade pili shower. Putar je pili, kuar air mencurah mcm hujan. Ade air sejuk..ade air panas. Dalam hati aku, "oh seronoknyer~". Cumanya, yg x best adalah, kalo nak air panas kene la beli n pasang water heater tu. Kene pasang dulu pili airnye, pasang kepale shower tu..sumenye memerlukan wang..

Pade mase yang lain, mase aku balik dari sekolah..tibe-tibe hujan turun. Mule-mule renyai, then lebat sket, lame-lame lebat banyak. Abes kuyup baju aku. Time tu aku terpikir lg satu mende. Kalo sistem shower yang manusia cipte tu boleh memberi kesegaran pade seorang manusie pade satu mase tertentu...bagaimane pulak dgn sistem shower semulejadi ni? Dgn teknologi alam ini, tumbuhan hidup dan segah, air sungai mengalir dari puncak ke muara, tanaman subur dan menguntungkan petani, tiada siapa yang kehausan lagi...Dan semestinya sistem shower ini tidak memerlukan sebarang bayaran utk menikmatinya...Its free..[6:99]

***

Aku gembire dengan rumah baru aku ni. Biliknya selesa, atap tak bocor, lantai x pecah. Kalo aku boring ngan warne bilik, bile-bile mase aku leh gi kedai cat, beli cat..then cat jadi warne lain. Misalnye warne pink ke, merah jambu ke, ataupun warne2 lain. Tapi semuenye bukanlah percuma. Kos nak pindah umah..jutaan duet. Nak ngecat, duet lagi. Pokoknye, utk mendapatkan segale keselesaan ini..berbagai mende perlu aku korbankan. Masa, wang ... dan tenaga.

Mase kat umah dulu (umah aku kat kampung je), aku memang jenis burung antu. Siang tdo, malam jage. Jage memalam pon bukan buat ape, tgk movie, surf net dan segala macam. Pernah la sekali tu, time pepagi bute dlm kol 3,4 pagi, dgn gatalnye kaki, aku melangkah kuar dari umah. Pergi kt laman. Saje nak rase suasane malam gelap. Then terlintas la macam-macam kat kepale aku bile da berade dlm gelap malam tu..

Atap semulejadi yang tercipta itu bukanlah sebarang atap. Bile malam ade bintang-bintang menghiasinya. Waktu siang, warnanya biru dan penuh dengan awan berbagai bentuk. Lantai semulejadi yang kite pijak saban hari ni, bukan sebarang lantai. Darinya tumbuh segala macam tumbuhan, darinya hidup pohonan dan menjadi hutan rimba. Di suatu kawasan, lantainya agak ke dalam. Di situ air bertakung dan membentuk lautan. Ikan, sotong dan segala macam hidupan laut gembira di sana. Soalannya. Berapa jumlah wang perlu di belanjakan utk menikmati keindahan2 ini? None. Modalnya, just kuar rumah, dongak ke langit. Jalan sebentar..lihat sekeliling. Ianya ada di situ...tiada siapa yang menjual keindahan ini..ianya gratis..[2:22]

Wallahu A'lam..
607

3 comments:

Anonymous said...

subhanallah..

nice entry =)

[16 : 11-13 ]

semoga kita menjadi orang2 yg BERFIKIR.MENGERTI.MENGAMBIL PELAJARAN

FatinZol said...

itu pun msih ssh nk bersyukur,kan..

fastralevia said...

lawa layout blog..!!

aku tgok layout jee..
next time aku bce blog kau..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...