Tuesday, February 23, 2010

Triptoban

Laporan Lawatan Sambil Bergelak Ketawe (Triptoban)

Pade 20 Februari yang lalu, sekumpulan mahasiswa dari UK**** telah membuat lawatan sambil bergelak ketawe ke Bandung. Lawatan tersebut disertai oleh seorang mahasiswa mude yang ditemani oleh 24 orang kakak dan abang-abangnya. Berikut adalah cerite dari mahasiswa mude tersebut...


Perjalanan kami bermule di Stasiun Kereta Gambir. Walaupun namenye gambir, sebenarnye ia takde kaitan dgn negeri kenyalang atau petani2 gambir, its just a name. Tiket di tangan tertulis waktu perjalanan pukul enam setengah pagi, maka kami berduapuluhlima pun bersiap sedia di tepi garisan putih. Pintu yang terbuka menandakan kami sudah boleh masuk. Lantas tanpa membuang sedikit pon mase, kami segera memasukkan diri kami ke dalam perut kereta api. Kereta mule bergerak tepat jam enamsengah, dan hatiku mula berdebar-debar...


klik gamba utk paparan yang lebih hensem


Perjalanan jauh tak kurasa, kerna hatiku melonjak ke sana (mcm familiar la ngan ayat ni). Sepanjang perjalanan perut mata kami disajikan dengan pemandangan-pemandangan indah sepanjang kiri dan kanan landasan kereta api. Batas-batas sawah yang bertingkat2..oh alangkah indahnya. Tapi tak reti nak describe mcmane, korang tengok la sendiri. So, walaupun perjalanan memakan mase 3 jam (ade mulut ke nak makan), kitorang tak la boring sangat. Gerabak kerete tersebut seolah-olah kitorang yang punye. Suke hati je gelak kuat-kuat, pastu dok atas lantai main kartu remi. Bravo pak tam!!!

Kitorang smpai lebey kurang kol sembilansengah kot. Kuar-kuar ketapi, terase la dingin yang luar biase. Orang kate Bandung ni tempat sejuk sebab die tempat tinggi. Then kami bertemu dengan Pak Amon merangkap pemandu skuter yang akan kami membawa kami berjalan kelak. Destinasi pertama yang dituju adalah Gunung Tangkuban Perahu. Tangkuban > tangkup > telangkop > terbalik. So dalam bahase mudahnye, Gunung Perahu Terbalik kerane di gunung ini terdapatnye kawah gunung berapi yang berbentuk perahu. Tapi tang mane yg terbalik aku pon tak sure, aku tgk elok je..Disebabkan tempat ini tinggi, jadi kami kene kuar pakai baju sejuk sebab suhunya agak rendah. Mase ni le kami dapat merase ape perasaannye kanak2 kt negare barat tu rase. Bile tiup je, kuar wap. Huiiih, jakunnye aku!!! haha~

Selame hampir 2 jam, xde la keje lain kakak2 tu, amek gambo je keje dorang ni. Meanwhile, aku dan seorang teman telah menghilangkan diri buat seketika. Kitorang pegi wat jungle tracking sendiri2. Best~ Mase tgh mengembare tu kitorang jumpe satu secret path. Tak tau la jalan menuju ke mane. Maybe jalan ke surga kot.



Anyway, kitorang tak kesah, kitorang redah je jalan berkabus tu. Berikut adalah gambar lembage misteri yang sempat dirakam sewaktu dalam perjalanan..

now u see...



now you dont..

Pengembaraan berakhir bile kami menemukan jalan buntu. Dah xleh nak maju lagi dah. So, kitorang hanye boleh bergambar je kt tempat tu sebagai bukti pembelian bahwa kitorang pernah sampai ke situ. Then kitorang berpatah balik memandangkan jam dah pon menunjukkan pukul 12tghari. 

Sekembalinye kami di van, kami diserbu oleh puluhan manusia. Ingatkan peminat nak mintak sign, rupe-rupenye penjual nak mintak kami beli. Macam-macam mende dijualnye antarenye adalah topi bulu arnab, berries, cincin, keychain dsb. Nak beli bukan xleh, tapi kene pandai tawar. Mane taknye, dorang punye modal sikit je, tp nak kaup untung sampai 600-700%. Ade sorang mamat ni jual topi bulu tu dgn harge 80k. Tapi lepas diugut2 xmo beli, die mule menurunkan harge sikit demi sikit. Last-last topi tu berjaye dibeli dgn harge 20k je. What The Fun!!??? Dari 80 ke 20? Sengal..

Seterusnye, kami menuju ke Sari Ater Hot Spring. Kolam air panas~ huhu. Jakun gak la bile rendam2 kaki dalam air tu. Maklum le panas. Risau gak kalo terebus kaki sendiri. Kalo sedap takpe la. Tapi kalo kaki masing2 da berbulu, kan da susah. Leceh nak buang bulu. Naseb kitorang agak baik sebab ade satu port ni mmg seolah-olah direserve utk kitorang. So, hanye ade kitorang je kt situ, xde org lain. Bagaimane pon, dalam seronok2 dorang berendam kaki, aku melakar satu lagi rancangan tersendiri. Idea best tibe2 muncul bile terserempak dengan satu hot waterfall yg cantik ni. Ops, aku terrrrrrjatuh pulak~ Abes basah sume baju ngan suar. Tapi yang peliknye, dompet same enset tak ikot jatuh sekali. Dorang dok diam2 kt atas batu. Macam tau2 je aku nak jatuh yer. haha~ Settle sumenye, kitorang pon lunch kt kedai2 yang ade. Aku mkn kt CFC. Sekali pandang mcm KCF, due kali pandang..ape punye pelik la dorang ni. Kok yer pon nak ciplak, da xde name lain ke nak gune. Chloroflourocarbon? Or Chicken Fried Chicken???

Next stop is Rumah Mode. Kalo nak beli2 baju, kat sini la tempatnye. Tempat lain pon boleh gak, tapi disebabkan pihak penganjur dah menetapkan destinasi ni, kitorang follow je la. Boley tahan la. Murah dan cantik. Tapi macam yang aku pernah citer sebelum ni, aku tak suke kedai baju!!! Membuatkan aku pening. So, mase aku nak beli seluar tu, aku hanye mampu berkate "kak, cariin aku celana yang saiznya -sekian2- warna apapa pon bisa, ga kira pattern yg gi mana pon aku ga kesah". So, thanks to her, aku pon tak tau warne ape yg die pilih. Dapat2 je, aku check saiz, then terus bayar, pastu terus salin sebab suar aku kesejukan sebab main air tadi. After that, aku pon segere la kuar dari situ dan melepakkan diri dalam van...

bersambung...
873

PS: Triptoban bukanlah name sejenis protein, tapi singkatan kepade trip-to-Bandung..

4 comments:

AKIQIN said...

Salam~
Haaa...ko penyebab aku tlh mengacau rakan2ku tidur~
Letih gelak m'bace...gah!
Ape2 pon...hope we all can do this again sometimes.
Ko plak jadi pihak penganjur...pegi Jokjakarta~ hihihih

Asip Hussin said...

jokja? hoho. nanti dlu, kene check poket. cuti sem depan pulak kot. tp takmo jadi penganjur la sebab lom reti naik angkot (ade kaitan ke?) haha

misza said...

hahah...asip2.....2nd day tu ko bad mood...van kite dah senyap je...2st day happening gile

misza said...

eh eh..1st day..bkn 2st

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...