Tuesday, September 9, 2014

Tak Boleh Save

1. Tak kisahlah kau hendak atau tidak, niat atau bukan, kalau benda nak jadi, ia akan jadi. Miskin dan kaya dah tertulis. Mati dan hidup semua dah ada tercatat. Haah, takdir namanya. Kau jatuh longkang penuh air hitam, itu takdir. Kau jatuh dari motor yang tak bergerak, itu takdir. Kau jatuh hati namun tak berbalas lalu sakit hati, itu juga takdir. Bukan aku.

2. Kau tak boleh time travel ke belakang dari masa sekarang untuk melakukan perubahan, tapi kau boleh time travel ke belakang dari masa depan dan mengubahnya. Caranya? Well, look around. Selamat datang ke masa sekarang. Apa lagi, ubahlah masa depan kau sekarang. Jangan menyesal untuk kali "kedua".

3. "Alhamdulillah". Tekan button tweet. Sekarang semua orang tahu tau sedang bersyukur. Alhamdulillah, semua orang tahu kau ni baik dan ingat tuhan. Itu yang kau nak kan? Aku tak salah.

4. An apple a day, keeps the doctor away. Kalau doktor makan epal, boleh berhenti jadi doktor? Boleh!

5. Haritu aku naik bas. Aku plan nak naik bas lagi nanti

6. Sampai saat ini, apa pencapaian terbesar kau dalam kehidupan kau? Yang boleh kau banggakan kalau bercerita dengan kawan lama. Yang mak ayah kau seronok bila cerita dengan kawan-kawan dorang. Yang boleh buat anak kau eksyen depan kawan-kawan hingusan dia. Eh, kau belum kawen. Mana ada anak.

7. Kau tau tak, kalau 13 tahun lepas kau kumpul emas sikit-sikit sampai cukup sekilo, baru RM33,000. Haah, nak kumpulnya setengah mati ketika itu. Apa lagi kalau nak kumpul 5 kilo. Rm 165,000. Kalaulah kau berfikiran jauh waktu tu, dan membuat loan (tak sure boleh ke tak) untuk bayar dalam tempoh 40 tahun, sebulan mungkin kau kena bayar Rm370, tapi lepas 13 tahun kau tahu berapa harga 5 kg emas tu? Rm 650,000. By that time kau mungkin dah bayar rm 57000, balance lebih kurang rm 1080,000. Tapi apa la sangat, dengan nilai emas sekarang, kau boleh terus lunaskan baki dan ada setengah juta lebih lagi.

8. Now, balik ke no 2, 1, 6, 3. Bersangkut paut? Tak, kan? hahaha kan diri sendiri.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...