Wednesday, February 8, 2012

Beda


Kau lihat sesuatu, tertarik kepadanya. Lalu kau membeli dan menggunakannya. Hati berbunga, rasa gembira. Kemudian, kerana begitu gembira, terdetik di hati untuk berkongsi. Agar semua orang boleh gembira bersama.

"Di, aku baru beli satu buku ni. Best gilerrr!!! Cuba la baca"
"Ji, cuba tengok baju yang aku baru beli ni, cantik betul!"

Namun, bukan semua orang berfikiran yang sama. Untunglah jika ada yang sependapat, dapatlah kegembiraan itu dikongsi. Tapi bagaimana jika ada yang tidak sefikiran?

"Aku dah baca dah buku ni. Aku rasa cerita dia tipikal sangat. Tak habis-habis pasal couple. Apa hukum couple?"
"Ohhh, baju ni ke. Kelmarin aku ada nampak juga. Tapi aku tak beli. Corak dia tak cantik"

Nah, bayangkan kau di situasi begitu. Apa yang kau rasa? Niat asalnya untuk berkongsi sebuah kesenangan, sekarang yang kau dapat adalah kritikan "jujur" tetapi pedas.


Wahai sahabat, sentiasalah beringat bahawa kita diciptakan berbeza. Dilahirkan dari rahim berbeza, dibesarkan dengan cara berbeza, mendapat didikan yang berbeza, lingkungan yang berbeza dan pengetahuan yang berbeza. Maka jika terdapat perbezaan pendapat, biasa la tu.

Kenapa kau nak marah jika apa yang kau senangi, dikritik orang lain? Dan kenapa kau nak terasa jika apa yang kau suka, dibenci orang lain? Mereka punya citarasa mereka sendiri. Apakah kau mahu semua orang dalam dunia ini menyukai apa yang kau sukai? Kalaulah begitu.. hambarlah dunia ini. Semua rumah sama sahaja rekabentuknya. Semua pakaian sama sahaja corak warnanya. Itu masih ok lagi. Bagaimana jika semua wanita sukakan lelaki yang sama? Bermadulah jawabnya =.="


Perbezaan adalah keistimewaan..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...