Tuesday, April 17, 2012

Air

Minum air memanglah bagus untuk kesihatan. Sehari lapan botol kalau tak silap. Jadi bagi yang lurus tu, sila la minum 8 kali sehari iaitu 3 jam sekali. Setkan alarm demi kesihatan.

Air yang diminum pula tidak boleh sebarang air. Misalnya air longkang. Jarang ada yang minum air longkang dengan niat untuk mendapatkan kesegaran tubuh. Ada pun yang minum, itu mungkin sebab terpaksa, gara-gara eksiden motor, kepala masuk longkang. Itu pun jarang ada yang terminum sampai lapan botol.

Bagi orang-orang tertentu.. adakalanya minum air merupakan sesuatu yang sukar sekali untuk dilakukan. Minum hanya apabila teringat. Lepas makan, kalau teringat, minum la. Kalau tak ingat, tunggu la sampai masuk waktu solat. Bila air wudhu kena muka, baru la teringat nak minum air.

Tapi kadang-kadang, walaupun teringat, tetap malas nak minum air. Alasannya, kalau minum air, nanti kena pergi kencing. Kalau nak kencing kena masuk tandas. Kalau nak masuk tandas, harus bukak baju seluar semua, pakai towel (haah, memang ada orang macam ni), melainkan dalam keadaan terpaksa seperti kes ingin kencing di kampus atau mana-mana tempat yang jauh dari rumah, yang itu tak apa. Diberi pengecualian. Tapi balik rumah nanti harus mandi.

Pun begitu.. minum air boleh jadi sangat membantu apabila ingin bangun tidur. Air yang diminum biasanya akan memenuhi kandung kemih dan memberikan sensasi ingin berkemih kira-kira 2 jam setelah minum (aku main sebut je). Jadi kalau rasa-rasa nak tidur kejap je.. minumlah air. Nescaya anda akan terjaga kerana terpaksa ke tandas. Bagaimanapun, alarm semulajadi ini tidak memberi kesan kepada pengencing dalam seluar.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...