Friday, June 4, 2010

Bankrupt?

Muflis? Bankrupt???

Sebenarnya perkataan bankrupt itu adalah sangat-sangatlah taboo pade aku. Untuk orang yang kedekut macam aku, aku agak sensetif dgn word bankrupt tu. Takut gilak! Kedekut --> jimat --> tak bankrupt. Haaa, nampak tak perkaitan die? So, same-samelah kite jadi kedeng.

Mase balik dari reseat paper an-at-omy, sorang member tetibe bukak citer, "ko tau tak Malaysia dijangkekan bankrupt 2015 ni?". Huih...meremang bulu tengkok aku dgr soklan die. Cube bayangkan kalo negare aku bankrupt, mesti nasik sume naik harge melambung-lambung. Kene beli tapak sawah la nampaknye, tanam padi sendiri. Pastu petrol pon jadi mahal. Susah la aku nak gi umah kawan aku kat Sg. Buloh, Selangor (fasren, ko jgn terase, aku bkn cite pasal ko). Taktau sampai ke tak kalo aku naik sepeda.

Kate die, sume ni terjadi sebab banyak sangat subsidi. Subsidi gule la, petrol la, obat-obat la, baje dll. Benarkah? Aku bukan reti pon nak bahas-bahas pasal ekonomi negare, ekonomi aku sendiri pon tunggang langgang. Tapi satu yang aku tau dan paham, subsidi-subsidi yang diberikan tu menjadikan harge barang yang kite beli....murah! Ertinye, kalo takde subsidi, harge baja akan naik. Mungkin petani terpakse buang air kat ladang sebab nak dapatkan baje free.

Tak nak la cite pasal subsidi. Nak cite cukai. Sudahkan anda membayar pajak? Pajak anda membangunkan negara. Haaaa. Orang sume nak gaji tinggi-tinggi je (sape yang taknak?), pastu taknak bayar cukai or taknak cukai tinggi2, then mahukan khidmat kelas pertama. Logikkah? (aku tak paham ape aku taip). Bile sungai kotor, longkang sumbat, air tak bersih..sume salahkan kerajaan sebab tak manage betol2. Haih, dah korang taknak bayar byk2, cakap banyak plak. Cube tgk negare yg cukainye tinggi, walaupon dorang pon adekale merungut taknak bayar, tp dorang still bayar. Dan hasilnye? Air dari pili boleh terus diminum sebab bersih (ni contoh jerrr)

Pasal gaji plak. Jawatan menteri tu bkn jawatan kecik. So, tak hairan la kalo gaji dorang pon tak kecik jugak. Pun begitu (wow, skemanye bahase aku), tak semestinye dgn gaji yang besar, kite harus beli kete, umah, barang-barang yang besar dan mahal jugak. Wajib ke? Boley je nak dok umah teres mcm rakyat jelata, kan? Pakai kete kancil (tp since menteri kebanyakannye buncit2, kancil is not an option). Boleh je makan kat kedai mamak or warteg ibu or masak bese2 je. Kalo dorang tak boros sane sini, makan pakai pon just yg bese2 je, buatan tempatan...bukankah mereke boleh berjimat dgn banyaknye? Then duit yang lebih tu boleh la dibuat bayar cukai, pastu nanti gaji rakyat pon takde la rendah sangat.

Nabi dulu umah kecik je, xde kolam renang. Makan pon sederhane je, kadang-kadang nabi puasa. Tapi ok je pemerintahan baginda. Tak rase pelik ke?

Dan sebagai rakyat yang bertanggungjawab, apakah sumbangan kite kepade negara? Bile harge ayam naik seposen, kite teriak-teriak tak puas hati, dlm toilet pon still tarik muke masam (ade ke org senyum mase berak?). Bile kerajaan kate nak tarik balik subsidi minyak, kite protes kt parlimen, kat dewan undangan, dewan sekolah mahu pon balai raya. Bile harge rokok naik, kite mengamok kat umah tp lepas tu still jugak beli rokok tu. Pegi genting, main judi, minum arak dsb. Pastu mengadu gaji sikit, tak cukup dsb, then jadikan itu sebagai alasan xnak bayar cukai. Adakah ini sumbangan kite? Well, bukan sume orang mcmtu. Aku just tuju pade orang yg terase je.

Pade pelajar plak, kalo umo baru setaun jagung tu takyah la sebuk2 nak...*aku xde idea nak sambung ape.

The point is, sebenarnye kite tak perlu risau pasal ekonomi merundum ke, negare bankrupt dsb. Patutnye kite risau pasal diri kite dulu. Kalo kite same2 belajar jimat2, pakai air sikit2 je (tp apsal bil air tinggi sgt smpai 700k?), tak bazir listrik, kredit talipon tak disia-siakan hanye utk hantar sms "hai, da makan?" dan tak boros sgt kt mall2, rasenye semue masalah takkan timbul.

Jadi, di sini saya menyarankan kepada semua, 
baik perdana menteri mahupun pencuci tandas, 
baik CEO Petronas mahupon tukang gali kubur, 
baik pengerusi persatuan mahupon kerani sekolah...

"Same-same la kite berjimat-cermat.."

Sekian terime kasih. (rasenye kalo aku masuk pertandingan pidato leh menang tak?)


6 comments:

alma-chan ♥ said...

sg buloh??
heeee ;)

Asip Hussin said...

sg. buloh ke, sg. besi ke, sg. klang ke..sg itam ke, same je. ape yg pelik?

FatinZol said...

oooohh....baru aku paham...
sungai buloh...
oh..ok2....

Asip Hussin said...

aku tak paham ape yg ko paham, wahai aten.. adoih la

Avian Terkecewa said...

Sape Duk Sungai Buloh? Hmmm~~~ Camne Bil Air 700K? Buat Kolam Renang Ker Ap?

Asip Hussin said...

kawan aku le. aku pon rase dorang buat kolam renang la. nanti kite check same2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...