Wednesday, July 28, 2010

Sengguk

Selalu bile abes waktu, aku stay kejap je utk tgk apape yang terlepas pandang. Entah kenape hari ni rajin pulak nak stay lama-lama kat makmal anatomi hospital tu. Kalau boleh nak stay sane sampai mayat tu bangun balik dan suh aku balik umah. Memang rajen sungguh aku hari ni..

Lepak tepi jalan, tunggu teksi. Ntah berape banyak bajaj yg lalu lalu mengofferkan dirinya untuk dinaiki tapi aku tolak dengan baik. Pengendali-pengendali teksi burung biru ade jugak yang mencoba-coba nasib dengan memperlahankan teksinye depan aku, tapi aku buat dek jer. Kalo aku nak nek burung biru, bek aku amek yg kt hospital tu je. Last-last dapat teksi tarif bawah Primajaya (or Primajasa?)..

Ok, aku takut naik teksi tu. Pakcik tu mengantuk! Beberape kali die tersengguk mase lampu isyarat merah. Aku diamkan je, saje nak biar orang belakang hon. Nanti die terkejut baru la segar sket. Dan memang ade orang yang hon, malangnye, pakcik ni tidur separa mati sampaikan aku sendiri yang kene kejutkan..

"Pak, udah ijo!!!"
"Oh, iya.." sambil terkocoh-kocoh menggodok masuk gear 1..

Dan mase die tengah drive pon aku perasan mate die kuyu je. Waktu tu aku mule terpikir macam-macam. Terkenang dosa-dosa lampau yang aku belom sempat bertaubat mase solat subuh tadi. Lepas aku check keberkesanan tali pinggang keledar, aku pon mule berdoa dan memohon keampunan atas dose-dose terdahulu.

Cuak memang la cuak, tapi hati kecilku sedikit nakal. Dalam diam sebenarnye aku tertunggu-tunggu, mane la tau pakcik tu tersondol sikit kete depan waktu tengah macet2 tu.  Sondol sikit pon jadi le. Aku rase lepas tu baru le pakcik tu x ngantuk lagi kot. Aku mule bersiap-siap dengan kemere hape aku.Tapi mungkin pakcik tu tau ape yang aku fikirkan, die pon cube sedaye upaye untuk bawak elok2.

Akhirnya aku selamat sampai depan warteg ibu. Waktu aku hulur wang tu, elok je die, segar bugar.

"Pak, lain kali jangan tidur2 dong, ketabrak nanti.."
"Oh, saya juga ga tau kenapa. Ngantuk sekali nih!".

Lepas kami same-same geleng-geleng, teksi pon bergerak pergi. Pandanganku tetap terpaku pade teksi itu, mane la tau kot-kot kat simpang depan tu pakcik tu ketabrak dengan tiang, boleh aku amek gambau. Malangnya, ia tidak terjadi..

Aku masuk warteg ibu dan memilih ikan jambal sebagai lauk makan tghari. Semuenye 10 ribu tapi aku sengaje kasi duit 50 ribu walaupon aku ade 20 ribu. ...sebab aku tau makcik tu banyak duet kecik...

3 comments:

neslo said...

lawak siyot.gi masuk audition raje lawak la.bwt ape susah2 jadi dokter.

alma-chan ♥ said...

da jadi "gambau" ea??
hehehe :)

Asip Hussin said...

nestle, org yg jadi raje lawak tu x lawak pon..

alma, biau le..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...