Monday, July 5, 2010

Terime Kasih~

Bagitau awal-awal. Post ni panjang...

Katekan la satu hari kite dengan baik hatinye offer nak masak utk kawan2. Kite pon masak le apape yang patut. Bile sampai time makan.."amende ko masak ni? pelik je rase?", "ini ke ko panggil cekodok?", "hampeh, x reti masak, xyah la masak!", "itik aku punye makanan pon kadang-kadang lg best".. Ape kite rase? Mesti kite rase "lain kali jangan harap aku masakkan utk ko lagi!!". Marahnye..

Katekan la satu hari kite nampak ade member tgh pening kepale sebab x paham ape yg die belajar. Kite pon dgn baik hatinye offer nak ajar die. Mase ajar, die angguk-angguk je..die kate die paham. Then lepas ujian kite dapat A, die dapat D. Die dtg n marah-marah.."amende ko ajar ni!!?", "ko ajar mende salah kt aku sebab takut markah aku lg tinggi dr ko ek!?", "kalo aku tau la macamni, sumpah aku tak mintak ko ajar da!"..Ape kite rase? Maybe kite akan terdetik.."lain kali aku xnak ajar ko da.." Kecewenye..

Baju kite banyak dalam gobok. Elok lagi, molek lagi. Member datang nak pinjam sebab die xde baju lawa nak kuar dating. Kite pon dengan baik hati kasi pinjam baju yg kite rasekan plg best, plg cantik.. Balik dating die datang jumpe kite.. "awek aku segan nak jalan ngan aku, die kate baju yg aku pakai mcm alas kaki umah die", "ko punye taste teruk betol la, buruk mcmni ko kate lawa?", "come on la, jgn la kasi aku pinjam kain buruk.." Ape kite rase? Sabar ke? Mungkin kite nak kate, "pas ni jgn harap aku nak kasi pinjam apape lg.."
Tergurisnye..

Kite dah kaye. Ade umah, ade kete. Satu hari kite nak pindah umah lain, tp syg nak jual umah tu. Kebetulan ade member tgh serabut sebab x jumpe rumah sewe. Kite dgn pemurahnye, kasi la die duduk umah tu, free of charge (tp bil-bil air, listrik sume die bayar sendiri la). Selang berape bulan die dtg kt kite dan.. "rumah ko tak best langsung!", "aku rase mcm dok dlm reban ayam", "siang panas nak mapuh, mlm sejuk gile bebek", "aku tak paham mcmane ko leh anggap ini sbg umah!".. Ape kite rase? "lain kali aku xnak tolong die lg dah.." Sedihnye..

Ok, kite dah tolong, kasi pinjam, buat baik dan bermurah hati melakukan itu dan ini. Dan yang paling penting, kite x mintak apape pon..kasi, kasi n kasi. Ikhlas sungguh kite tolong die. Tapi sayang, dah la langsung xde terime kasih, malah kebaikan kite diperlekeh2kan plak. Dikeji dan dihine. Dipandang rendah serte diburuk2kan. Sekali due memang la sabar. Tapi bile da kerap sangat ape yg kite rase? "Lain kali, sampai bile-bile aku xkan tolong lg dah!!!"

***

Actually ape yang aku nak sampaikan kat sini? Cube kite renungkan citer tu. Dan bayangkan kite ditempat "member yg jahat" tu plak. Rase-rasenye ape akan jadi kt kite lepas ni? For sure xde sape nak tolong kite sebab kite mulut jahat, laser, cakap lepas, xreti berterime kasih dsb.. Then what? Mane kite nak pegi kalo org tu xkasi umah? Kalo kite da sengkek sgt n xde sape nak kasi mknn, ape kite nak makan? Duit xde, baju xde..sape nak kasi pinjam? Tiade sape nak tolong.. Puncanya? Sebab kite x bersyukur..

Same la jugak atas nikmat-nikmat Allah yang lain. Kalau tadi tu kite citer pasal bantuan yg kawan kite kasi, skrg pikir-pikirkan la pulak ttg nikmat-nikmat yg Allah kurniakan. Bumi, langit, udara dan sebagainya. Milik siapa semua tu? Milik Allah. Andai kata satu hari nanti kite rase mcm nak memperlekehkan nikmat Allah..bygkan, redhakah Allah ke atas kita? Andai kata Allah putuskan untuk "lain kali Aku xkan tolong kau lg"...ke mane kite nak pegi? Bumi mane lagi kite nak tuju? Cari la bumi lain..mmg xkan jumpe.

My point is..

..bersyukur la. 

Maybe kite rase kite tak lawa, kurang ensem, kulit itam, idung senget, miskin, elaun masuk sikit, tiap-tiap kali exam mesti ade je yg fail, rase mcm xde sesiapa suke kt kite, selalu je sakit, tak reti main ice skating, clumsy, barang-barang tak branded mcm org lain, laptop x power, umah xde tv, beskal murah, makan sehari 5 kali je...tapi still, bersyukurlah. 

Tak perlu nak marah kat sesiapa, tak perlu nak maki-maki kat surat khabar, tak perlu nak carut-marut kt blog or masam muke kat semua orang. Just, bersyukur la. Kan Allah dah janji, kalo kite bersyukur Allah akan tambahkan nikmat. Lupe ek?

Allah tak jadikan sesuatu tu dgn sia-sia..
Tq for reading~


-Sekadar renungan-

5 comments:

ukrida said...

betul betul betul!!

FatinZol said...

ok..aku suka...tq.

cawan said...

haaa..

Asip Hussin said...

same2~

tika said...

hurm..
Allah xjadikan sesuatu tu dgn sia-sia..

__nice one__

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...