Tuesday, September 21, 2010

Kadang-Kadang Aku Rasa Hairan

    
    Alhamdulillah, aku dah selamat tiba di negara kontroversi ni. Sikit-sikit nak gaduh. Jentik sikit tak boleh, cubit sikit emo. Bakar kain, baling jamban. Itu nak claim, ini nak claim. Agaknya tahun 2020 nanti, tembok besar cine pon dorang nak claim dorang punye..

    Suasana di sini masih sama seperti tiga minggu lalu sewaktu aku meninggalkannya. Sungainya masih lagi hitam. Lapangan terbang berhawa dinginnya sentiasa berbau asap rokok. Masyarakatnya masih meludah merata-rata. Jalan untuk aku ke kelas sentiasa basah, penuh dengan lecak-lecak yang berpunca dari jejeran air lori sampah.

    Tidak mengapa. Aku di sini hanya sebagai perantau. Sampai masanya, aku akan pulang. Dan takkan kembali lagi..

***

    Masa aku jemaah tadi, aku perasaan budak kecik sebelah aku tengah tahan kentut. Sebab dia gelisah semacam je. Lepas tu ada gigil-gigil macam tengah berusaha menutup pusat pengeluaran anginnya. Aku tau sebab mase kecik-kecik dulu aku pon selalu macamtu. 

    So, pengajarannya adalah, jangan tahan kentut masa solat sebab nanti orang kat sebelah kau solat tak khusyuk sebab dia terfikir yang kau sedang tahan kentut.

***

Kadang-kadang aku hairan bila ada orang kata macam ini,
"Yeay, esok takde kelas, malam ni boleh tido lambat"
Apa maksudnya? Bukankah sama sahaja ada kelas atau tidak? Kita still wajib bangun pagi untuk solat subuh. Adakah mereka yang kata macam tu semuanye merancang untuk tidur lambat, then bangun lambat dan pastu tinggalkan solat subuh?

Aku jugak pelik bila orang kata macam ni,
"Tudung? Nanti la, bila sampai masanya saya akan pakai"
Masanya dah lama sampai. Kalau dihitung-hitung, anda sebenarnya dah terlewat 1431 tahun (dan lebih) untuk bertudung. Patutnya anda dah bertudung 1400 tahun yang lalu. Sejak perintahnya diturunkan. Kalau tak percaya, rujuk [24:31] dan [33:59]. Takkan la aku nak tipu pulak..

    Kenapa suka tunggu saat-saat akhir. Bila senang, time ada banyak waktu free, kita sia-siakan. Main game, tengok movie, shopping sana sini dsb. Then bila dah sampai detik terakhir, baru la nak all out. Sampai ada yang tak tidur malam. Alasannya.. "awal-awal ni mood tu tak ada lagi. Lagipun masa banyak lagi..". Kalau macamtu tak ape la.

Tapi kenapa bila dah hujung-hujung nanti dia kata "menyesalnye aku tak buat awal-awal dulu.."




PS: Haaa, kan dah kene marah. Hik hik hik~

6 comments:

FatinZol said...

makanya...jom study di awal blok...

Asip Hussin said...

sebab tu aku pos mende ni sekarang! yeay~

orkeD said...

Bagus! Awal2 belog sudah besu gilak.waahhh! Asal korang ade belog jpa.kagumnye.jpa marah betul2 ke tipu2 je tuh?

Asip Hussin said...

marah betol2 la. nasib baik aku balik awal huhu

Zaim Van Java said...

kui3...makan...jom makan...

Anonymous said...

bersyukor sikit anda di tempatkan di negara ini.di sini lah banyak bende nak ditunjuk Allah~ehhe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...