Sunday, October 9, 2011

iPhone 4S

Seriously, lepas tengok review pasal iphone 4s, aku tersangat-sangatlah teruja. Teruja dengan feature 'SIRI' yang ada pada iphone tu. Menjadikan phone tu selangkah ke hadapan dalam menjadi PA yang berjaya. PA or personal assistant kan manusia juga, mereka ada life sendiri. Nak ke toilet, terlupa, nak layan family.. tak boleh la 24 hours nak mengekor je kita kan? So.. dengan adanya phone yg PA-like ni, boleh la kita nak arrange time kita dengan efficient..


Macam mana pun, aku tak terasa nak beli. Aku hanya teruja sebab ianya adalah sesuatu yang baru dalam dunia per-phone-an. Yes, memang ada PA-digital, tapi bukan yang macam ni, yang boleh bercakap dan berkomunikasi secara langsung. Bahkan, nak reply mesej pon kini dah tak perlu taip lagi. Dan tak perlu baca dah. Cuma perlu kasi arahan "read message", phone tu akan membacakan untuk kita. Kemudian kasi arahan reply, dan sebutkan apa yang nak di-reply.. phone tu sendiri yang akan buat semuanya.

50 tahun lepas, tak siapa menyangka bahwa satu hari nanti kita boleh mencipta sebuah telefon bergerak (mobile phone). Tapi hari ini, dunia telah melihat sendiri penciptaan sebuah telefon yang bukan sahaja mobile tetapi juga boleh berkomunikasi dengan penggunanya.

Aku tertanya-tanya, dalam masa 50 tahun ke depan, apakah bentuk teknologi yang bakal tercipta?

Di dalam fikiran aku, aku terbayang..
- akan ada kereta antigraviti, tak perlu roda
- phone, kereta, rumah akan menjadi semakin canggih sehingga semuanya boleh diactivatekan dengan suara.

ok, cukup tu dulu. 50 tahun akan datang, aku akan baca semula post ini dan bandingkan dengan realiti sebenar.

Bagaimanapun, ada sesuatu yang menjadi menjentik fikiran aku. Berdasarkan teori "equivalent trade" dari cerita Fullmetal Alchemist.. aku berpendapat.. setiap apa yang kita mahukan, kita tidak mendapatkannya secara percuma. We need to give something to get something. Kita tidak memiliki apa-apa pun dalam dunia ini. Hatta udara yang kita rasa tak perlu bayar untuk sedut tu pon, sebenarnya dipinjamkan, if you know what i meant..

So, berbalik kepada penciptaan teknologi-teknologi yang dikatakan bakal memudahkan kehidupan manusia ini.. yer, benar, memang akan memudahkan manusia. Tapi ingat, apabila kita mendapat sesuatu, kita tidak mendapatkannya secara percuma, kita harus membayarnya. Bukan duit yang aku maksudkan, tetapi sesuatu yang lain.


Jika hari ini, phone kita boleh menjadi PA, tidak mustahil suatu hari nanti, phone kita boleh menjadi best fren. Kelakar bukan? Tapi ini tidak mustahil terjadi.

Jika 20 tahun lepas kita perlu berjumpa untuk berbual, selepas adanya febcook, kita tak perlu lagi berganjak dari kerusi empuk kita untuk bertukar cerita. Begitu rancak sekali jari kita menari di papan kekunci itu. Tapi, bila di luar, apakah perbualan kita serancak itu? Di laman maya kitalah best buddy, tapi bila keluar, kita menjadi perfect stranger. Tapi bukan semua macam tu la. Sesetengah orang je.

Sangat kelakar bila teknologi yang dikatakan memudahkan kehidupan ini, boleh makan tuan. Sangat kelakar apabila melihat kedunguan manusia zaman IT ni.

Menukar status married kepada single itu mudah, semudah satu click. Tapi mampu meruntuhkan sebuah rumah tangga. Kelakar, bukan?

Kadang kala, aku terjumpa status seperti "Ya Tuhan, ampunilah dosa hambaMu ini". Dia dungu atau apa? Kau nak bertaubat, pergi ambil wuduk dan carik sejadah, sujud di situ. Kenapa perlu bagitau satu dunia yang kau nak memohon ampun?

"Mak, maafkan saya, janji tak buat lagi"- sedangkan maknya tidak pernah menyentuh febcook itu. So, dia dungu atau apa? Just pick up the phone and tell her that you are sorry... dial dulu sebelum tu.

Apa sebenarnya yang mereka cuba buktikan? Yang mereka hamba Allah yang taat? Sungguh tak ikhlas engkau beragama. Yang mereka anak yang baik? Kau gersang pujiankah?


Ok, berbalik kepada phone tadi. Aku rasa, satu hari nanti, apabila teknologi sudah menjadi terlalu canggih..
1. Kecanggihan tersebut bakal menjadikan kita lemah dan tidak berdaya, sentiasa memerlukan bantuan hatta untuk berjalan (Wall-E)
2. Kecanggihan tersebut akan memberontak dan memusnahkan manusia sendiri (Terminator)
3. Kecanggihan itu mempunyai efek samping (radioaktif dll) yang membunuh manusia perlahan-lahan.
4. Kecanggihan tersebut menjadikan manusia tamak dan tidak bersyukur, sentiasa mahu mengejar kesempurnaan.
5. Tiada lagi komunikasi dan perbincangan, tutur-tutur indah dan bait-bait romantik.. yang ada hanya sms dan komen yang sama sekali tiada nilai estetika, boleh didelete semudah ABC.

Ah.. aku fikir banyak sangat. Maybe ini la reasonnya kenapa aku di-staykan di rumah, ditakdirkan untuk tak pergi Bandung. So that aku ada masa untuk berfikir.By the way, aku rasa video iphone 4S tu menarik sebab berlatarbelakangkan lagu Adele.. tapi, suara wanita tu kan aurat, kenapa aku nak rasa best? Haih..

3 comments:

AkMaR said...

Sungguh.....post ni comel.
Tahniah la weyh, sentiasa menulis straight to the point.
:]

*gersang pujian*
terbaekk....

Asip Hussin said...

comel eh? huhu ^^

Zanaishi said...

As usual,ko selalu tulis benda yg pernah terlintas difikiran ak.

seperti di perenggan ini:


Kadang kala, aku terjumpa status seperti "Ya Tuhan, ampunilah dosa hambaMu ini". Dia dungu atau apa? Kau nak bertaubat, pergi ambil wuduk dan carik sejadah, sujud di situ. Kenapa perlu bagitau satu dunia yang kau nak memohon ampun?

hehe..

tapi tak tahula,maybe mereka mahu menyeru sekalian pengguna2 facebook utk turut sama bertaubat agknye.ak cuba bersangka baik.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...