Monday, December 14, 2009

Saatnya Telah Tiba


ketebalan modul blok 3 berbanding Kamus DwiBahasa Oxford Fajar. 
Sikit je lagi nak dikalahkan hoho
Day 1..
Inilah hari yang dinanti2kan semue penuntut2 sebatch dgn aku kt sini. No more fil-so-fat, no more pikir krinting mahu pon subyek2 aneh. Hari ini bermulelah kuliah yg kami kire ade la kaitannye dgn profesi kami kelak. Agak terkejut beruk jugak la bile melihat jadwal blok baru (sori beruk, aku pinjam name ko jap). Mane taknye, satu minggu ade 6 Hari kuliah??? (ape yg peliknye?). Dan setiap hari pulak kuliah full day??? Yang itu la sbenanye yg mengejut berukkan aku. Actually x terkejut mane pon, tp disebabkan ni blog aku, aku bebas sama ada mahu menaip terkejut beruk mahu pon terkejut ayam. Anyway, aku bkn nak citer pasal menatang kat sini tp aku nak tulis pasal blok baru aku ni.

Pagi yang indah ini dimulakan dgn subyek biokimia dasar. Bile da kate dasar tu, maknenye asas la, jgn la plak korang dgn bengongnye beranggapan ianya dasar laut atau pon dasar-manusie-tak-tau-dek-untung!!. Kalo mase umo aku belasan tahun dulu, mase kt skola 'itu'..aku belajar semuenye dlm BM. Lepas tu bile aku besa sket, masuk ke kolej 'itu'..aku blaja dlm BI pulak. Skrg aku ade kt sini. Pembelajaran aku diteruskan dgn...erm...masih lagi BI tapi..ermm...adeyh..maleh aku nak sebut. Everiting masih lagi same, aku masih lagi paham, cumenye aku perlu menyesuaikan diri dengan term2 baru yg best. Maklum le, bahase berbeze, term pon mesti la x same.

Kuliah pertama yg sepatutnye berlangsung selame 100 menit, ditamatkan pade menit ke 60 atas alasan "bahannya tak byk dan soal yg bakal ditanye juga x byk". Ok, aku xde masalah dgn kelas yg abes awal walaupon dalam hati ini jiwe aku memberontak mahukan kuliah yang lebih panjang (perrrggghh...statement of the year). Di kuliah inilah aku menemukan term2 seperti titik leleh. Apa maknanya? Adakah sebuah titik yg boleh meleleh? Ataukah ia membawa maksud tersirat seperti "ramai pelajar akan tidur sehingga terjadinya peristiwa2 yg meleleh"? Mungkinkah ia suatu term yg digunekan oleh ibu yg baru bersalin....er...agak melampau maknenye, kan? OhTidak!!! Sebelum aku merapu dan mencetuskan lebih byk kesalahfahaman, biarlah aku menerangkan ape maknenye. Sebenarnye titik leleh adalah takat lebur atau dlm base omputihnye, melting point (haaa, siap italic lg tu).

Seterusnye aku menemukan istilah elektron sunyi. "Aku ingat aku sorang je yg sunyi" kate seorang teman. Itulah hakikatnye kehidupan ini. Terkadang kite merasekan bahwa kita sering kesunyian namun sebenarnye, bkn kita sahaja. Sekecil-kecil makhluk..er..bende..errrr..objek.....er...eh, ntah la, kalo elektron tu nak panggil ape ek? Lantak la nak panggil ape pon. The point is, sekecil2 menatang tu pon boleh merasai kesunyian sebenarnye. Jadi lepas ni kalo ade sape2 yg rase2 kesunyian, gi la kawan dgn elekron sunyi tu. Aku doakan korang x lagi kesunyian lepas ni. Elektron sunyi membawa maksud pasangan elektron bebas, ataupun lone pair electron.

Sejurus selepas itu aku terdengar pulak istilah gas mulia. Whoooaaa.. ini satu penemuan baru. Ternyata kamus kosakata aku tak akan mungkin kekosongan selepas ini. Setiap hari ade je word2 baru utk aku entrykan ke dlm kamus aku ni. Apakah yang dimaksudkan dengan gas mulia? Gas ini amat baik hati, jujur, peramah, tidak berkata dusta dan suka membantu gas lain. Karena itu ia dinamakan gas mulia (noble gas la).

Di sini asam itu merupakan bahan pembelajaran aku dan teman2. Sebut sahaja asam apa, nescaya kami mampu menerangkannya. Asam yg dimaksudkan bukanlah asam jawa, asam laksa, asam pedas mahupon asam bui. DAN biar pon namenye asam, itu tidaklah bermakna kami semue dibolehkan untuk memakannye. Asam klorat misalnya. Namanya memanglah asam tetapi jike dimakan, akan terase masamlah perut serte kesemue saluran2 yg ade dlm badan kite. Asam di sini membawa erti asid. So, asam klorat tu, acid chloric la. Pe jadahnye makan menatang tu, da lapo sgt??

By the way, inilah yg kite pilih. Or biar pon ade yg nak kate "actually, aku x pilih sume ni", tapi inilah hakikatnye, kite telah dipilih untuk ke sini, oleh siapa? Kite sume tahu... So, semoge kite same2 tabah menempuh hari2 yg mendatang ni. Kite di sini adalah di sini dan tetap di sini. Jike jatuh, bangkit. Andai tersungkur, berdiri semula. I am not alone, u are not alone, we are not alone. bak kate sorang teman tu "We are all together in this"









684

7 comments:

FatinZol said...

ahha..titik leleh yang meleleh-leleh...
ini la kelebihan blaja 'b.i'...
chayyok2...

Qila Rahim said...

aku x phm pape d0sen ckp..
speechless k0t..

Asip Hussin said...

Tein: hidup BI!!!!
Qila: ni baru mule je, lepas ni ntah apape lg yg kite blaja gamaknye. by the way, call me ABanG!!! im your senior. ooo amin bley lak ko panggil abg haha

hani idzaida said...

heheh asamm lemak ?? fatty acid kot .. hahha .. usus halus ?? hahha . duodenum kot . and one more .. senyawa ?? ---> compund ! :)) haha

Qila Rahim said...

ABG ASIP~~~~~~~~

ahh~!!!gile ko..xk0se aku..
ko lyn junior cm ape je..
vanilla blue aku pon aku xnmpk lg k0t..haha

Asip Hussin said...

aku layan ko da cukop baik da tu. dengan tegas agar ko mampu berdisiplin. abes nak layan macamne lg?? nak ditimang2? dibelai? hahaha.

same je, ade vanilla blue ke, xde ke, ko lyn senor ko cmtu gak nanti haha

Qila Rahim said...

fuiyo0o~
ok.rupe2nye senior aku ni begitu concern thadap aku(prsn!)..

haha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...