Thursday, October 21, 2010

Smelly Heart


    Bila tahu seorang mamat ni hebat dalam satu-satu bidang, fizik, math atau biokimia misalnya, yer, memang ramai yang akan puji dan sanjung, tapi lebih ramai yang akan fikir macam mana nak jatuhkan dia. Bila dia keluarkan suatu pernyataan, ramai akan cari di mana salahnya. Kalau untuk mencari kebenaran tak mengapa la. Tapi bukan. Ramai yang mencari kesalahannya kerana dengki, nak tengok dia malu dan minta maaf. Dunia memang macam itu ke?

    Kalau di pejabat tu, tak boleh la nak tengok seorang pekerja ni diberi perhatian lebih sikit oleh bossnya. Mulut tu gatal je nak mengumpat, "kaki bodek" la, "pisau cukur", "nak rampas laki orang", "freshie tak sedau diri" dll. Kenapa la nak sibuk-sibuk dengan hal orang lain. Dah dia lawa, cerdik.. mungkin dia deserve layanan sedemikian. Then kenapa dia? Kenapa bukan aku? Nah..tengok balik diri sendiri. Kaki mengumpat, kaki mengeji.. kau rasa diri tu layak ke?

    Kalau hidup tu tak menyusahkan orang lain tak bolehkah? Mungkin tidak menyusahkan secara langsung, tak penah tampau dia, tak penah gigit telinga dia, tapi bila dah satu negeri kau bawa mulut kisah-kisah tak elok, orang yang molek tak pernah buat salah apa-apa pun boleh dipandang serong oleh masyarakat. Kejamnya kau. Dan kasihan aku tengok kau. Ibarat anjing menyalak bukit. Bukit tak runtuh, suara kau yang serak, perut kau yang lapau..

    Just buat kerja masing-masing tak boleh ke? Hidup orang, masa depan orang, biar dia sendiri yang uruskan. Kau fokus kat hidup kau je. Kadang-kadang aku tak faham kenapa mesti ada rasa dengki tu. Apa itu dengki? Bila kau tak senang duduk melihat kejayaan orang lain dan tergerak niat dalam hati nak tengok dia menderita, itu la dengki. Bila kau tengok dia menderita, kau rasa bahagia, itu adalah busuk hati dan dengki dan sakit jiwa.

    Dengki bila orang berjaya. Bahagia bila orang derita. Kalau boleh kau nak kau seorang sahaja yang bahagia, biarlah semua orang derita, lagi baik kalau mereka mati sahaja. Kalau kau bernasib malang pula, kau nak semua orang bernasib malang sekali. Apa masalah kau sebenarnya? Apa yang kau kejarkan dalam dunia?


Mengapakah engkau diciptakan menjadi manusia? Kan lebih baik kau menjadi haiwan. Well, siapa aku untuk menanyakan soalan sebegitu. Minta maaf..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...