Thursday, August 5, 2010

Post Orang Baru Lepas Abes Exam Tapi Die Risau Pasal Result Die, Takut Kalau Kene HERR

Exam
Ya, betul tu. Exam. Tiada siapa yang suka. Kalau ada yang suka pun, mesti bersebab. Maybe sebab penjage exam tu pakai seksi-seksi. Tutup pusat dan lutut je, yang lain tak tutup. Atau maybe die suke sebab ayah die dah janji nak belikan die helikopter kalo die lulus exam (lantak ko la Karim, ayah hang tipu hang bulat-bulat pon hang percaye). Tapi, bagi orang-orang kebanyakan, biasenye exam ini dianggap sebagai sesuatu yang sangat menyusahkan. Biasenye pada waktu minggu peperiksaan, kita merasakan macam ada byk sgt mende yang kite nak buat. Time-time belajar tu la tetibe datang urge nak tido, main basikal, lompat-lompat atas katil, dgr lagu Barney & frens, layan lagu rock kapak, tgk citer pawe renjes dsb. Namun apabila exam tamat...kesemua perasaan tersebut hilang begitu sahaja. Adakalanya terasa buntu sebab xde idea nak buat ape. Misteri, bukan?

Ramadhan
Bulan puasa datang lagi. Di saat post ini ditaip, ade lebih kurang 6 hari lagi sebelum masuknye bulan puase atau Ramadhan. Kantin-kantin akan tutup. Kedai-kedai makan banyak yang tutup. Biasanya pada hari pertama puasa la ramai orang akan mengambil kesempatan utk makan dgn sengaja di siang hari. Bila ditangkap, mereka menjawab "alamak pak, sori2..saye lupe la da masuk bulan puase". Masjid-masjid akan penuh pada awal Ramadhan. Sederhana penuh pada pertengahan Ramadhan, penuh semula pada hujung Ramadhan dan kosong pada hari raya kedua. Begitulah rutin tahunannya...

Ramai ustat kampung menasihatkan agar kita menambah amal di bulan ini. Kalau boleh, biarlah Ramadhan kali ni lebih baik dari Ramadhan tahun lalu. Aku rase insaf mendengarnya. Oleh itu, aku berazam nak puasa 2 bulan plak dlm Ramadhan kali ni. Taun lepas aku puase sebulan je..


Masa
Maybe kite rase jemu dan boring mase belajar ni. Rase macam nak abes cepat-cepat je. Kalo boleh esok jugak kite nak abeskan pengajian. Tapi macamane kite usehe sekali pon atau ikhtiar sampai nak termuntah-muntah, kita memang tidak akan mampu mempercepatkan masa hatta sesaat sekali pon. Kalau sesaat pon xboleh, seminit lagi la xboleh. Apatah lagi sejam, sehari, seminggu mahupun setahun..or due tahun.. or tige tahun. So, teruskanlah kehidupan secara normal dan sehat. Sabau, sabau! Adoyai..

Daftar Pemilih?
Haritu ade sorang member jauh aku me-ym aku waktu aku tgh stress. Die selalu panggil aku dgn gelaran "kedek" sebab die eksaited dengan blogpost aku baru-baru ni yang bertajuk "Kedek". Dalam YMnya, die pesan agar aku memesan pada anda semua utk mendaftar sebagai pemilih. Alaaa, daftar pengundi la. Sape-sape yang umornye dah cukop 21 tahun, maka dia dah boleh daftar dah. Kalau dah daftar tu, pandai-pandai le pegi mengundi. Bukan ape, just tak nak negara ditadbir oleh bangsa lain je terutama sekali Cina. Bunyinya memang agak racist tapi hakikatnya...erm..memang racist pon sebenarnye. 

Kalau boleh biarlah negara kita tu berdiri dan maju dengan acuan kita sendiri. Kalau nak kate pemimpin kite korupsi, kat mane-mane pon ade korupsi. Tapi atleast kite still dipimpin oleh seorang Muslim. Masih ada iman di dadanya. Minum beer bace doa dulu. Masuk kelab dangdut langkah kaki kanan. Buruk mana pon lakunya, tetap dia akan ada kesedaran tentang dosa dan pahala, surga dan neraka. Berbanding dengan pemimpin yang jelas terlihat kekafirannya, bukan kite tak percaye kat dorang, tapi kite sekadar berhati-hati je. Pemikiran mereka tak sama dengan kita. Boleh jadi hari ini mereke menghulurkan tangan berjabat salam, tp esok menghunus pisau menikam belakang. Tak siape tau kan?

So, di sini, saya menyeru kepada anda semua, walau di mana anda berada selatan, timur, barat mahupon utagha.. Ambil la berat pasal negara kita. Tak banyak, sikit pon jadi la. Sekiranya rase diri tu dah tue, umo da doplo satu, takyah la berangan nak jadi pawe renjes or otromen lagi. Sebaiknya, daftarlah sebagai pemilih dan pergilah mengundi. Senang, kan? Wajah ensem tak semestinya perangai kacak. Rupa huduh tak bererti perilaku buruk. Terpulanglah kepada anda sebagai rakyat nak pilih siapa sebagai pemimpin. Taip "Afundi Pak Lah" dan hantar 32998. Mudah, bukan? Anda telah layak untuk memilih. Aku tak layak lagi la..lg 3 taun baru leh pangkah.

4 comments:

'abduH said...

"Minum beer bace doa dulu", tu takleh tolerate sbb tu bukan tnda iman di dada tp da mcm lampu otromen kelip2, knape? sebab itu termasuk hal persendakan agama, wa na3uzubilLah min zalik..

keni roges gojes said...

kedek!promote cm tak promote je.ape daa.haha.

Asip Hussin said...

abduh: die ingat tu air tebu agaknye haha

asek makan keni je: ok la tu, tgk la ko suh sape promote. kalo suh aku, mmg jadi mcmtu la haha~

ovaltine sedap rupenye... said...

ahaha...no words required.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...