Wednesday, April 21, 2010

Aku Tergolek..

Tiade duet memanglah tak best. Duet bukanlah segalenye tapi semue orang memerlukan duet. Kata orang biar miskin harta jangan miskin budi bahasa tapi budi bahasa tak mampu menyediakan nasi untuk kite makan. Boleh ke kite pergi McD then dgn sopannya berkata, "wahai penjual yang budiman, sudikah saudara memberikan saya satu set Chiken McDeluxe, dgn tambahan Double Cheese burger ala carte serta McFlurry dan Chocholate Sundea sebagai pencuci mulutnya? Saya akan membayar dengan kesopanan saya ini....". Apa jawapan yang bakal kite terime? "Sebentar ya, saya panggilkan supevisor saya dahulu...(sambil mendail nomor 991, 999, 994 dsb).

See..budi bahasa tidak mampu menyelamatkan kita dari kelaparan. Unless korang mmg jenis kaki pukau punye, so tu lain citer la. Sekarang aku berbicare perihal insan biasa.

Hidup di kota besar ni memang penuh dengan pancaroba. Di sini duit di sane duit, duet je memanjang. Orang sanggup melakukan ape sahaje demi mendapatkan duit. Aku pernah pergi 1 hospital ni, kt tepi lift tu ade pompuan pakai uniform ungu bertugas sebagai lift attendant. Bile org dtg die tolong tekankan, "lantai berapa pak?". Actually perlu ke? Macam la org yg nak naik lift tu xleh tekan sendiri. Tapi itu la die, disebabkan ramai sgt penduduk, so peluang pekerjaan pon harus diperbanyakkan sampaikan ade yg nak wat kerje merepek mcmtu. Anyway, tu sume rezeki..

Berbalik citer aku. Nak meminjam segan tapi kalo tak pinjam aku kebuloq. Dah la nak kene bayar mcm-mcm. Exit n reentry permit la dan segale mcm. Kitorang nak kuar, kasi je la kuar. Ni nak kuar pon kene bayar. Pastu nak masuk balik pon kene bayar lagi. Macam le aku suke sangat masuk sini. Tu belom masuk duet kittas, duet modul, duet buku praktikum dsb. Adoih la...bukan ke anda (pihak U) telah dibayar bayaran pendaftaran TIGA KALI GANDA dari pihak kami, takkan le buku yg harge 20k tu pon nak berkire. Tu ok lagi. Ini tak, glove ngan mask yg harge 2k(7posen) tu pon nak berkire gak ke???

Dalam byk2 masalah, masalah kewangan adalah masalah yg aku paling tak suke citer. Tapi percaye atau tidak, dlm kocek aku sekarang cume ade 50k je. Tu pon nak kene bayar utang 10k dari mamat yg kasi aku pinjam utk mkn tghari td (sebab aku terlupe bwk dompet). Dengarnye, elaun bakal masuk minggu depan. Aku tak kesah pasal makan aku utk minggu ni, boleh je nak makan nasik ngan telur goreng berkicap hari2. Tapi bile tetibe ade orang mintak 900k utk byr duet hape tah dan duet tu plak perlu dibayar dlm tempoh 2 hari ini...aku tergolek menahan sengsare..

420

2 comments:

fastralevia said...

baik giler mamat yang bagi kau pnjam duit tuu..

btw, lift attndnt mmg ade laa, takde laa pelik mana..

FatinZol said...

*speechless*

dgr cite budak mara da msuk elaun.ok.
ak xtgok lagi rupa duit elaun tu,da ad org mintak duit aku.

tempe dengan sayur dan nasi separuh.
mungkin utk 3 sepanjang 3 minggu lagi.

terima kasih utk elaun itu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...