Friday, April 2, 2010

Terbakar!

"Terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa yang tahu..."

Aku tengah marah ni! Haaa, kan da jadi org Batak. Kok marah2 lagi dingomong..

Kalau nak kerje tu, seyes la sket. Buat keje sungguh-sungguh. Kang kalo aku kate ko makan gaji bute, ko tak paham sebab tu peribahase negare aku!

Tadi sekitar jam 7 ptg, lepas aku beli dinner, aku gi la satu kedai ni. Namenye IndianaMaret. Niat di hati nak membeli roti buat sarapan esok. Park beskal, masuk kedai, terus ke tempat roti. Malangnya, alangkah terjezutnye aku bile melihat rak-rak roti tu kosong sekosong-kosongnye. Bile aku tanye "roti ga ada ya?", jawab org kedai tu, "kosong". Yer la, aku tau le rak tu kosong, i can see it! Maksud pertanyaan aku adalah, "mane roti?". Satu kebangangan tercetus di situ. Namun aku masih lagi mengekalkan cool sebab aku still ade plan B.

Plan A adalah membeli roti dan terus balik rumah. Memandangkan roti xde, aku terpakse melaksanekan plan B - membeli pepsi blue dan aiskrim tiga rasa. Aku tak nak la kuar dari kedai tu dgn tgn kosong je. Lepas amek mende-mende tu, aku pon gi le beratus kat kaunter. Kat sini la datangnye kebengangan yang kedue.

Kaunter ade due, tp cashiernye sorang je. Then mase beratur, linenye panjang lak tu. Actually takde la panjang mane, lebih kurang 5,6 org je. Biasenye kalo jadi mcmni, aku takde masalah nak beratur. Tapi, kali ni tak. Aku bengang dengan cashier yang bajet mcm cute tu. Bukan geram sebab die cute, tapi geram dgn keje die. LemBAB! (excuse my language..). Die layan sorang customer je da dekat 5,6 minit. Padehal barang org tu just susu tepung dgn garam je. Nak tunggu die bukak plastik tu je dah 15 saat. Hey, come on la. I dont have all the time in the world ok! Aku nak cepat ni, nak gi tandas!!!

Then datang la sorang mamat ni jadi cashier yang kedue. SENGAAAALLL!!!. Memang sah die makan gaji bute sebab mase aku masuk kedai tadi, aku nampak die just lepak je kat belakang, tak buat apape. Bile aku dah bengang mcmni baru nak keje. Tapi tu kire ok lagi. Aku mengharapkan kerje2 kaunter tu akan jadi cepat sikit la. Malangnye..die pon SAME JE!!! Dah la lemBAB, pastu boleh lak die main ngorat2 ngan customer pompuan tu. Haih..

Akhirnye, sampai la turn aku. Aku gi kt cashier pompuan tu. Macamane pon, aku terpakse memacakkan diri selame 2 minit sebelum dilayan. Dengan selambernye cashier tu bukak2 laci, pastu main susun2 duet, lap2 habuk kat meje, kemas2kan plastik dsb sewaktu die masih ade customer utk dilayan dahulu. HEY, AKU CUSTOMER TAU!!!!! Ko nak buat mende-mende tu karang2 je la, waktu nak tutup kedai. Haisy..

Aku keluar dari kedai IndianaMaret dengan perasaan sungguh tidak puas hati. Kuar-kuar kedai je, hati aku berapi2 nak balik umah cepat sebab nak tulis kt blog. Then bile sampai umah, tak jadi tulis sebab lapar. Aku pon makan la dulu. Then dgr azan isyak, gi surau plak. Balik surau, bukak facebook, main game sampai due jam. Pastu bukak buku anatomi sampai la skrg ni..

Before i know it, kemarahan aku tu dah pon hilang. Hati aku tak lagi sepanas tadi. Actually aku plan nak tulis waktu kemarahan tgh membuak-buak tadi. Tapi ape kan daye..aku hanye merancang. Maybe ade hikmahnye kot. Aku pon tak tau bahase ape yg mungkin keluar seandainye aku menulis waktu tgh marah tadi..


561

4 comments:

ibnyusoff said...

rlax bro..aku pn slalu gak kne!! org yg paling kuat adelah yg dpt menahan marahnye..

Asip Hussin said...

hisy. ni dah cukop relax le ni. kalo still marah rasenye laptop ni dah lame meninggal da..

FatinZol said...

bese la bai...org 'sini'...mcm xtau2 lak cmne cara diorg...

Asip Hussin said...

bkn masalah org sini atau org sane..tp etika kerje masing2. even kalau org tu dok kt negare termaju sekali pon, kalau keje mcm kure2, sape x bengang.

aku lg respek org yg dok negare kelas ke-4 tp keje die 1st class..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...