Friday, May 7, 2010

Sabun Di Bilik Mandi

Entah kenape sejak kebelakangan ni aku telah menjadi seorang yang sangat murah hati. Dalam erti kate lain, aku telah menjadi pemurah terhadap diri sendiri. Ini bertentangan dengan pe'el asal aku yaitu, kedekut. Entah apape je yg aku beli agaknye..

Meje baru, kerusi baru, rak buku baru, whiteboard baru, spedol (marker) baru, pen baru kaler ijo, pembaris baru, tempat letak pengsel baru, rantai basikal baru, bantal besar kaler merah jambu baru serte HAPE BARU...

Dan semue ni dibeli tanpe rase bersalah sebab tiap-tiap kali check balance kt ATM terdekat...jumlah tu mcm tak luak je..

***

Kadang-kadang aku pelik dgn masyarakat sekeliling aku. Agaknye kenape la dorang suke tanye yang pelik-pelik. Misalnye, waktu aku beli bantal kaler pink, org pon tanye "apsal beli kaler pink?". Tak pon bile aku beli Samsu Ng, org tanye lagi, "apsal tak beli Sani Erik-san (ade mcm name org melayu kacuk mat saleh, tapi tinggal di jepun tak?). Pastu kalo aku nak beli sebatang pen kat CL, org pon tanye "hahaha (dorang gelakkan aku dulu). Kat uranus/tomang kan ade pen. Nape x beli kat situ?"

Aku buat sebab aku suke la. Kalau aku tak suke, aku tak buat. Dan aku beli yg tu sebab memang aku nak yang tu. Kalo aku nak yang lain, aku beli la yang lain. Apsal la dorang tanye mcmtu. Tapi aku kesah ape. Dorang tanye aku jawab le, bukan susah pon nak jawab, kan? So, teruskan bertanye~

***

Lepas dah lame pakai, baru hari ni aku sedar yg enset aku sangat best. Dulu aku beli sebab aku rase die best je. Tak tau plak aku yg die betol-betol best. Kalau aku tau aritu, aku beli due. Satu letak dalam kocek, lagi satu gantung kat dinding. Framekan lawa-lawa..

***

Aku tak penah kesah kalo org ejek aku kurus sebab aku memang kurus. Lain la kalo tetibe org kate aku gemuk. Wah..mmg marah sungguh la. Tapi aku pelik bile ade org gemuk yg happy bile ade org kate kat die, "wah anda nampak kurus~". Apsal die tak marah bile org kate mcmtu? Bukankah die gemuk?

***

Aku rase aku study dah banyak dah. Tapi bile aku bukak je memane page, ade je mende yang aku tak tau. Aku pon study le pasal mende tu. Pastu aku rase mende tu mcm ade kaitan dgn info kt page sebelumnye. Bile aku study pasal mende tu plak, rase mcm tak paham sebab tak leh nak imagine. Bukak atlas plak. Pastu aku rase tak sedap sebab gambar tu mcm tak explain abes mende yg aku nak tau. Bukak lagi buku teks, bile bace rase mcm ade yg kurang. Belek-belek page sebelumnye, jumpe ape yg kurang tapi rase mcm tak lengkap. Bukak modul plak. Haa, jumpe! Then bile bace btol-btol, ade shortform yg mencurigekan, terpakse carik dalam net plak. Tengah carik-carik, terkuar plak pop-out. Aku mengamati dan tertanye-tanye, "mane baju die?". Aku close window pastu belek buku balik. Ah sudah...sume mende dah lupe.. Kene study balik dari mule.. 




Aku ingin pulang...

7 comments:

Siti Noraishah Omar said...

nk balik jugak!!

orang yg tak nak naik cab lagi lepas nih..!! said...

mana baju die..?!

Asip Hussin said...

SNO (xpe ke kalo aku pendekkan?): balik le, xde sape laghang~ nak balik sini nanti tlg belikan sos cili life~

taxiphobian: tak tau la mane baju die. tp aku plak yg tetibe rase mcm nak bukak baju. panas kot

Qila Rahim said...

xboleh blah balance kat ATM x luak.bagi sikitttt...

ah,kau sebok nak jugak warna pink.(nada org jeles)

Asip Hussin said...

ahaha. nak wat mcmane, ATM error kot~
pink itu milik semue k (^^)

+aNa baNana+ said...

apa kaitan ngn sabun di bilik mandi??

hahaaa

Asip Hussin said...

idea buat post ni datang mase tgh menyabun di bilik mandi~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...