Monday, May 10, 2010

Terkenang

Lagi sekali aku rase aku tak patut ade kat sini tapi ape aku kesah..

Sejak kebelakangan ni aku selalu terkenang zaman kanak-kanak yg baru je aku tinggalkan tak lame dulu. Lebih kurang setahun lebih la aku tinggalkan zaman kanak-kanak. Sekarang aku di zaman post kanak-kanak atau sulcus tenagehood centralis (lalala~).

Time kasih kepade youtube dan para uploader, aku tak lagi kempunan nak tengok citer pawe renjes. Dulu suke le tgk pawe renjes siap hapal lagi watak-wataknye. Jason is red, Adam is black, Billy is blue, Kimbilly, Tanya, Tommy dsb. Pastu hapal plak kesemue name series pawe renjes. Dari mighty morphy, zeo, turbo, space, lost galaxy dan byk lagi. Yang terbaru adalah siri pawe renjes jungle fury rasenye. Tiap-tiap siri ade theme tersendiri. Bertemakan kadet polis, time-traveling, hutan, dinosour, ninja dsb..

Yang paling aku tunggu-tunggu setiap kali citer adalah waktu power renjes tu tgh bertukar, dari org bese menjadi pawe renjes, lengkap bersuit dan bersenjatenye. Itu dulu...yerla, budak kecik. Sume mende nampak macam cool jer. Tapi bile tgk balik sekarang...semuenye nampak lucu dan pelik jer.

Pelik 1: Setiap kali kene fire, letupan akan berlaku di belakang tapi orangnye akan melompat dan menjerit kesakitan seolah-olah seluruh dunie sedang meletup.

Pelik 2 : Bile first time jadi pawe renjes, kesemue ahli akan berdiri sebaris dan letupan akan berlaku di belakang disertai music yg sungguh patriotik. Ape bezenye dgn "Pelik 1"? Meletup jugak tp knp x tercampak?

Pelik 3 : Setelah ditiming, seorang renjer memerlukan atleast 4 saat utk transform, dan kurang lebih 20 saat utk transformasi 5 orang. Kalau aku jadi monster, seyesly aku akan attack semue time tu.

Pelik 4 : Helmet pawe renjes merah besenye paling cool antare semue renjers

Pelik 5 : Robot lawan ngan raksase kat tgh bandar, tp x penah ade sape2 buat laporan yg rumah die kene pijak.

Pelik 6 : Pukul tak kene, tapi gaye sakit mengalahkan org kene gilis lori.

Pelik 7 : Perlu ke menari-nari dulu sebelum berlawan pastu menjerit "fast as lighting, yellow renjer" atau menyebut name senjate yg bakal digunekan "mystical sword! hiyaah"?

Pelik 8 : Setiap kali nak lawan, mesti dorang kene lawan dgn minion yg ramai yg kuar ntah dari mane. Kadang-kadang kuar dari celah pokok, bawah tanah, blkg batu dsb.

Pelik 9 : Pade awalnye, orang tu hanye high school studen bese je. Tapi bile jadi pawe renjes, serte mete die tau karate, tea kwon do dan seni mempertahankan diri yg lain. Serte pandai buat stunt sprt somersault, lompat bintang dan lari dalam guni.

Pelik 10: Sudah terang lagi bersuluh. Villian tu dah berkali-kali kate, "prepare to face the power of evil" mahupon "darkness shall never be defeated". Nampak sgt jahat. Dah tu, takkan polis tak wat apape?

Pelik 11: Kenape nak pure-pure terkejut bile monster tu tibe-tibe jadi besar? Bukankah mereke tau yg mereke ade robot dan dah byk kali gune mase episod2 sebelumnye?

Aku dah detect lebih dari 40 kepelikan waktu menonton pawe renjes, dan kalau ikotkan ati nak je aku listkan kesemuenye. But sebenarnye, bkn itu pointnye. Penerbit pawe renjes tak pernah terbitkan citer tu utk org detect kepelikannya. Sebaliknye hanye untuk menghiburkan hati kanak-kanak. Budak kecik kan senang teruje bile tgk aksi-aksi cool mcmtu. Nak pulak bile costume dorang warne-warne, lagi la aku budak kecik tu teruje.

So, itu la die. Walau ape pon yg terjadi, aku tak pernah benci mahupon annoyed dgn pawe renjes. Biar pon mereke tak wujud utk menyelamatkan dunie dari kejahatan nyata, namun mereke mengajar kite tentang satu perkare. Kejahatan tidak akan selamanya bertakhta di muka bumi biarpon yang nyata mahupon yang tersembunyi. Suatu hari nanti sinar kebahagiaan dan cahaya kebenaran akan muncul jua dan mengalahkan kuasa kegelapan. Dengan kuasa bulan, akan menghukummu!!! (eh..ni citer lain)

7 comments:

Asyiqin said...

knpe pakcik botak ni xnk dgr ckp?? haaa...

Asip Hussin said...

dgr cakap ape plak, makcikkk.. adoyai.

Asyiqin said...

jgn buang mase la pakcik!!!

Asip Hussin said...

buang mase? okok, tak tulis blog lagi..

Asyiqin said...

ahaha...ish2~

*ckp kt org tapi diri sendiri pon lagha~*

Siti Noraishah Omar said...

aku dpt mengesan sedikit keganjilan di sana dan di sini..
takpe2..abaikan..
kan kene cubit pipi ngan iqin~
hahaha

Asip Hussin said...

biase la. misteri alam namenye~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...