Tuesday, January 26, 2010

Kisah Sebuah Angkot...



Ntah ape la masalah aku dgn angkot ni. Tak abes-abes masalah. Smalam lepas abes kelas, bajet nak gi CL la. Try ajak member-member, tapi xde yang nak ikot sebab tujuan aku nak pegi sane hanye la utk membeli sebatang pen. Boley plak dorang gelak kan aku. Haisy, tak paham btol aku. Tak nak ajak kawan-kawan pompuan, aku kan pemalu orangnye..

So, dipendekkan citer, aku pon naik la angkot merah tu. Memandangkan RUMAH BARU aku dekat je dengan jalan angkot, makanya tiadalah aku mendapat sebarang masalah mase nak tunggu angkot. Memang sepanjang mase ade je satu yg lepak kat tepi jalan sane. Dan seperti biase, perjalanan pergi sangatlah tiade masalah sebab CL merupakan destinasi terakhir angkot merah tu. So, nak tak nak supir tu terpakse gak berenti. Kalo die tak berenti kemungkinan besar angkot tersebut akan menabrak CL berserte pengunjung-pengunjung CL tersebut. Dan for sure esoknye di dada koran akan tertulis headline, "Supir Angkot Menabrak Tembok - 14 tewas"

Sampai kat sane, aku pon terus le berjalan kaki kire-kire 300 meter. Mase melintasi kedai DVD tepi jalan tu, ade la gak terserempak dengan beberape orang teman yang aku rase-rase macam kenal, tapi tak berani tego. Kang kalo salah tego kang, naye je. Dorang tgh pilih-pilih dvd. Ntah dvd ape tah. Korea agaknye, x pon industan. Maklum le housemate die gile industan rasenye. So aku pon terpaku la blakang mereke selame lebey kurang 15 seken dgn hati yg teragak-agak, nak tego ke..xnak. Dorang plak kompem la x sedar sebab tgh khusyuk. Akhirnye pade saat yang ke-16, aku pon menapak pergi dgn seribu tande tanye...benarkah itu mereke? Abaikan..

Dgn penuh harapan aku melangkah masuk ke dalam CL dan menuju ke Gramedia. Aku berlegar-legar selame beberape puluh menit kt dlm tu, amek apape yg patut dan membayar apape yang tak patut. Aku pon tak sure kenape boleh byk plak barang aku, rasenye aku nak beli pen sebatang jer..haisy..konpius.knopuis.

Akhirnye sampai la ke part yg mendebarkan yaitu part nak balik omah. Pilihan yang ade mesti la angkot tu je, ape lagi. Aku menuju ke penghujung jalan mencari angkot yang da nak penuh supaye boley terus jalan tanpe perlu menunggu. Di suatu simpang, aku jumpe satu angkot ni yg hampir penuh berisi dgn orang dan aku menaiki dgn penuh harapan. Lepas kire-kire 10 minit, akhirnya penuh la angkot itu. Aku terjepit di tengah-tengah. Actually aku sangat mengagumi ikan-ikan dalam tin sardin, sebab rasenye mereke lebih bahagie di sane berbanding aku di sini (dlm angkot).

Angkot pon berjalan dan kekagetan mule mengisi ruang hatiku. Seorang demi seorang turun tatkala sampai ke destinasi tujuan masing-masing. Aku tak putus-putus mengharap agar angkot tu kosong secepat mungkin sebelum sampai ke omah aku, so senang la aku nak suro pakcik tu berenti. Malangnye bile dah dekat nak sampai, angkot itu masih lagi penuh. Keringat sejuk mule membasahi dahi aku.. "alamak, macamane nak suro die berenti ni?". Aku cube mengamati persekitaran, mencari-cari orang yang nak turun sekali. Naseb aku baek sebab ade la sorang cewek ni, die pon da ready nak turun, aku nampak die dah prepare duit kt tgn die.

Akhirnye, bile sampai kt tempat yang dituju, aku menarik nafas lege tatkala mendengar kalimat "minggir, pak" yang dilafazkan cewek tersebut. Aku pon ready la nak turun sekali. TIBE-TIBE...angkot itu terus berjalan. Ah, sudah..orang tue ni tak dengar kokkkk!!! Berderau la darah aku dari seluruh anggota badan naik ke kepala. Kire-kire 10 meter berikutnye, cewek tersebut sekali lagi suro berenti, dan kemudian...angkot itu berhenti jua akhirnye. Aku pon turun dengan hati yang duka lara..membawa bersama seribu kenangan pahit bersama angkot tersebut..

Itulah kenangan yang tidak dapat aku lupekan. Biar pon baru berlaku semalam tetapi aku merasakan seolah-olah baru tadi ianya terjadi..

Akhir kata, aku berharap agar aku akan lebih berani utk menaiki angkot kelak..doakan aku berjaya...

Thanks for reading..





627

6 comments:

misza said...

bukan salah angkut..
angkut tak bersalah..
supir angkut pun tak salah...
ko yg salah....
sabar la sip..
ko kene cr pengalaman lg...
besekan diri

iera shahirah said...

bilalah..hal ko ngan angkut nk settle erk...hehehe..kena rajin naek angkut neh..

FatinZol said...

aku tau ape msalah ko

ANGKOTOPHOBIA

disebabkan oleh hormon estrogen yg lebih dlm bdn laki...

haha....

Asip Hussin said...

actually angkot tu yg bersalah. patutnye die ade specific angkot-stop, so tiap2 kali smpai kt stop tu, die brenti sendiri.

tak pon tiap2 kali smpai kt stop tu, supir tu tanye la,"ada siapa2 mau turun?"

estrogen xde kiatan dgn angkot yer. maybe salah aku kot..aku yg kurang makan pisang~

Asyiqin said...

same problem. tapi saye rase walaupun xde org, still xleh nk muster that "minggir, pak" tu. berharap je la die dpt dgr telepati. nak byr pon xsuke. so, seboleh mungkin akan hulurkan duit kat kawan. :P punyeeee takut!

Asip Hussin said...

awak memang.. sume2 takut. rame2 takut, ckp indon takut, naik angkot takot..nk saye temankan? hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...