Monday, January 25, 2010

Omah Baru~

Akhirnye..
Dah lame sebenarnye aku plan nak citer pasal mende ni. Tapi tiap2 kali aku taip, ade je aral melintang. Sakit perut la, perut lapar la, exam la, ngantuk la..Sampaikan kadang-kadang tu, aku da taip da, dekat 1000 word aku taip, tapi disebabkan mende-mende ni menjadi hambatan, mood aku utk meneruskan pengetikan hilang begitu sahaja. So, sekarang alang-alang da free ni, da x lapa, da xde exam, da xde apape....aku dgn senang hatinye menaip pos ini sebagai tanda perasmian rumah baru aku (versi "aku seorang je")

Tanggal berape tah, aku telah berpindah dari Grenvil ke Tanjung Duren Selatan. Migrasi seperti ini adalah adat bagi sesiapa sahaja yg ditempatkan di Grenvil pada awal kedatangan mereke. Biasenye, pelajar-pelajar tajaan seperti kami ni tak berape tahan sangat dok sane sebab jauh dari kampus dan jauh dari rakan-rakan. Actually tak la jauh sangat, sekitar 1,5 km jer. Kalo naik sepeda, dlm 10 menit je. Pon begitu, bagi aku ianya tetap jauh. Cube bayangkan mase nak ke kuliah, naik sepeda..kayuh punye kayuh bukan tak sampai..sampai sebenarnye, tp sampai dengan keringatan yang mengalir. Then masuk ke dewan kuliah cari port bawah ekon, kasi cool down dulu. Tu kalo nasib baik la. Kalo naseb tak baik, kuliahnye dalam bilik berekon rosak atau tiada berekon. Tapi rasenye semue ruangan ade ekon kot, kecuali tandas. Setakat ni naseb kami masih lagi baik la sebab setahu aku dalam sejarah Uni ni, belom penah lagi yang ade buat kuliah dalam tandas.

Seterusnye bayangkan pulak kalo assignmen penting tertinggal kat kamar. Ikotkan ati, malas je nak amek sebab jauh, tapi disebabkan para dosen mengugut untuk menggagalkan aku jike tak antar mende tu, so aku pon dengan berat hatinye terpakse la kayuh sepeda tu 3 km pegi balik demi mengantar assingmen.. Itu lah antare cabarannye jike tinggal di Grenvil.

Bagaimane pon itu tidak berlaku lagi dah. Omah baru aku sekarang sangat dekat dengan kampus. Jalan kaki 5 menit, da smpai. Kalo jalan tutup mate pon boley sampai jugak sebenarnye. Tapi bukan smpai kampus la. Mungkin smpai ke wad atau ke liang lahad. Sepeda biru yang dulunye banyak berjase kepade aku, kini aku beri die kelonggaran utk berehat di rumah je. Sian die, hari-hari berkorban utk aku. Kadang-kadang tayar die terkene najis, kadang-kadang tayar die pancit, brek die rosak, hendel die sengat, seat die cabut, pedal die patah..semuenye gara-gara aku yg selalu cuai dan kurang memberi perhatian kepadenye. Maafkan aku wahai sepeda..

Omah baru ini dikontrakkan kepade aku selame setahun dengan bayaran 1000000000000juta (bukan angke sebenar). Omah kontrak ni banyak bedanya dgn omah kos. Kalo di kosan, kite just bayar bulan-bulan, then tinggal tanpe sebarang kerisauan. Listrik, air, basuh dan gosok baju, semuenye akan diuruskan. Berlainan dengan kontrakan ni, listrik dan air bayar sendiri. Baju sumer kene basuh sendiri atau kalo malas, boley la pandai-pandai cari embak (pembantu rumah). Nasib aku agak baik sebab ade orang di kejiranan ni yg sudi menguruskan rumah aku ni. Just bayar die bulan-bulan, then die akan uruskan omah ni dari keje-keje membasuh, sampai la menggosok. Sapu, mop, cuci pinggan semue die uruskan. Kadang-kadang kalo aku terlupe nak beli aqua, die akan belikan dulu. Listrik same air, pas kt die bersame-same bilnye, die akan tolong bayarkan. Pendek kate, alhamdulillah, aku sangat berterime kasih kepade insan tersebut.

Dekat dengan masjid, membolehkan aku menunaikan solat dengan senang hati. Cumenye satu yang aku kesalkan yaitu kadang-kadang ade imam kat mesjid tu yg bacaannye kurang sket betulnyer. Misalnye instead of "izazulzilatil...(99:1)"..die bace "ijajuljilatil" (pelat J). Dan lagi ade yang bacaannye tak berape nak tepat harkatnye. "alam ta ro kai 'faa' fa a'la rabb...(105:1)" (faa itu dipanjangkan harkatnya). Yang mane panjang dipendekkan, dan yang pendek dipanjangkan. Aku rase mereke bukan tak sengaje sebab tiap-tiap kali pon macam tu jugak tak berubah ubah. Tgk la mcmane nanti..biar aku dok sini lame-lame dulu, rapat dgn orang kt kejiranan ni, then aku try cucuk pelan-pelan..Mudah-mudahan dipermudahkan~

Mase mule-mule pindah, omah ni kosong je. So, banyak gak la pengeluaran uang utk membeli apapa yang perlu. Setting internet, katil, lemari, meje, water dispencer, kipas, kerusi dan lain-lain. Sengek memang tak leh nak kate ape la. Dah le duit pembayar cukai tu aku abeskan, tambah lagi dgn scholar pa-ma. Itu pon still x cukup gak. Kalo takat nak uruskan umah je, cukup la kot. Tapi aku nak makan ape nanti? Makan lemari es? Makan kipas? So, dengan muke tak tau malunye, berkredit la aku dengan teman-teman aku. Dont worry, aku ingat sume yg aku pinjam. Totalnye sejuta tujuh ratus dua puluh lima ribu. Nanti duit masuk aku bayar yer teman-teman hehe~

Terus...aku baru je lepas exam blok kelmarin. Bengong gak le susahnyer. Actually tak susah mane pon kalo belajar awal-awal. Yg jadi sengalnye kalo study last-last menit. Err..biase la, korang sume paham rasenye hehe. So, lepas ni aku nak buat anjakan paradigma sehat pade care belajar aku. Pagi kuliah, malamnye tu aku akan struggle habis-habisan menghafal dan memahamkan amende yg aku belajar tu seolah-olah aku mempunyai exam keesokan hari. Doakan aku berjaye! By the way, terime kasih pade kawan-kawan yg menolong aku belajar di sepanjang blok ni. Study group tu agak berkesan pade aku. Ia sangat membantu. Alhamdulillah. Thanks sooo much k.a.w.a.n - k.a.w.a.n ku sekalian~

Owh yer, aku baru lepas cat bilik aku. Warne asalnye terlalu biru. So, before kepale aku pon jadi biru atau fikiran aku dirasuk elemen-elemen biru, aku rase better aku cat bilik tu.
Pergi Kuantan mencari busana,
Singgah di Kampar membeli duku,
Kalau tuan bijak laksana,
Warna apa pilihan hatiku?
Ha, teke..teke, bilik aku warne ape??? Kalo betol aku belanje pop-ice~ (sape da tau diam yer!)

Da lewat kot, kol 2.17am. Esok bermule la satu lagi blok baru yang juge merupekan blok penutup kepada semester satu ini. Selesai jer blok empat ni nanti, cukup la satu semester aku di perantauan. Cuti mendatang tu, aku balik kot. Kalo xde aral melintang...
Langit cerah, laut tenang...insyaAllah, aku pulang..(aku berpantun lg~)

Thanks for reading~






P.S: Pos ini aku dedikasikan kepade Ibu Nisa, Ibu Yus, Abg Wan, Pak eR Te, sepeda biruku, tokey kedai perabot Aking, kawan-kawan yg aku sayangi selalu dan semue yg terlibat secare langsung, secare tidak langsung, mahu pon yg tidak terlibat langsung..Semoga kalian sehat sejahtera selalu~

1022

7 comments:

Qila Rahim said...

PINK!!!!lol~:p

iera shahirah said...

kuning....

Asip Hussin said...

salah..salah! Qila punyer x dikire~

FatinZol said...

tq gk asep for study group... =)
Lain hari bole buat lg...hehe

hijau?....

Asip Hussin said...

same2~

erm..ijo pon salah gak

Qila Rahim said...

aku da kata pink..
k0rg xyh la dok teka2 lg..:p

Asip Hussin said...

ko punye x dikire. selagi xde orang teke pink, selagi tu dorang punye tekaan salah hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...